Transportul de mărfuri și (fărăde)legea / Un tir de nereguli

transport

*Din 276 șoferi controlați, 139 se aflau în culpă
*”Transportatorii de mărfuri trebuie să înțeleagă că legea nu este facultativă!”, spune prefectul din dispoziția căruia a avut loc cea mai mare razie pe această temă

Cea mai mare razie din ultimul timp având care a urmărit respectarea normelor rutiere și specifice de către conducătorii auto din domeniul „marfă tonaj mare” s-a soldat cu rezultate alarmante: pentru mulți dintre patronii și conducătorii auto din domeniu verificați pe șoselele nemțene, reglementările legale sunt respectate pe principiul „una da, una ba”.
Derulată pe parcurusul a 11 zile de la finele lunii iunie, acțiune realizată din dispoziția Prefectului de Neamț, George Lazăr, a beneficiat de implicarea speciliaștilor de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și de la Poliția Rutieră.
Căile rutiere pe care au avut loc acțiunile de control au fost cele folosite cu predilecție de către conducătorii auto de pe mașinile de mare tonaj (peste 3,5 tone): DN 15 Costișa – Piatra Neamț – Bicaz – Poiana Teiului – Grințieș, DN 2 Secuienii Noi – Roman – Tupilați (Hanul Ancuței), DN 15 B Târgu Neamț – Vânători – Poiana Largului , DN 15 C Piatra Neamț – Târgu Neamț – Boroia, DN 15 D Piatra Neamț – Roman – Vaslui.

Pe partea de respectare a legislației din domeniul transporturilor de mărfuri (mărfuri periculoase, perioade de conducere și de odihnă, respectarea regimului juridic al drumurilor) au fost prinși în ofside 16 mașini din cele 102 controlate. Au fost aplicate 15 amenzi în valoare totală de 122.000 lei.
Altfel spus, unele din cele 16 mașini erau adevărate bombe pe patru roți, practica dovedind că un accident în care este implicată o mașină mare putând avea urmări catastrofale.
Pe partea de legislație vizând circulația pe drumurile publice, au fost verificate 174 de autovehicule, din care, în culpă, au fost depistate 123. Aici, neregulile au fost diverse: de la clasicile abateri rutiere mai mari sau mai mici până la nerespectarea indicatoarelor privind restricții de tonaj, a timpilor de odihnă etc.

„A fost o acțiune utilă. Vom repeta astfel de controale. Avem toată stima pentru transportatorii de mărfuri, ei lucrează într-un segment vital și greu al economiei. Dar și ei trebuie să înțeleagă că regulile trebuie respectate. În ce privește restricțiile de tonaj de pe drumurile publice și dată fiind starea infrastructurii rutiere de pe drumurile naționale, județene sau comunale din județ, atât patronii acestor firme cât și conducătorii auto trebuie să înțeleagă că nerespectarea anumitor restricții cauzează, în timp, efecte incalculabile. Un drum care are o calitate mediocră, pentru care nu sunt acum bani de investiții, dacă suportă o exploatare excesivă, se deteriorează și mai repede și în timp nu vor mai putea circula pe el nici măcar mașinile mai mici. Oricum, Poliția Rutieră va verifica în continuare aceste aspecte, mai ales în zonele predispuse la alunecări de teren sau în cele afectate de ultimele inundații”, a precizat prefectul de Neamț.

Daniel VINCA