* Nu mai sunt considerate infacţiuni accidentele rutiere cu victime care au sub 90 de zile de îngrijiri medicale
Trei procese au fost închise de Judecătoria Piatra Neamţ după intrarea în vigoare a noii legi penale în materia accidentelor rutiere. Noile reglementări scot din sfera infracţiunii accidentele rutiere cu victime care au sub 90 de zile de îngrijiri medicale pentru leziunile suferite sau nu sunt infirme pe viaţă. Indiferent dacă persoana rănită în accident are 20, sau 60 sau 89 de zile de îngrijiri medicale, dacă a supravieţuit oarecum impactului dar nu a rămas infirmă, nici nu a suferit un avort în urma accidentului sau altă traumă care să-i fi adus grave prejudicii estetice permanente ori i-a pus în primejdie viaţa, fapta nu mai este considerată infracţiune. Procesul penal se încheie cu achitarea celui care a provocat rănirea în urma unui accident rutier, întrucât fapta nu este infracţiune, ceea ce s-a întâmplat în cazul celor trei dosare, deocamdată, care s-au aflat pe rolul instanţei pietrene până nu de mult.
*Lovită pe trecere
Odată închis dosarul pe parte penală, victima sau familia victimei, în cazul când aceasta este un minor, poate merge mai departe pe parte civilă şi cere daune tot prin decizie a instanţei. Situaţia este simplă când victima a suferit răni uşoare şi nu necesită decât o săptămână – două de îngrijiri medicale. Chiar şi refacerea poate fi mai uşoară, iar partea vătămată se poate adresa instanţei civile pentru despăgubirile pe care le doreşte de la cel care a accidentat-o. Este cazul unuia din cele trei dosare închise de Judecătoria Piatra Neamţ chiar în luna februarie, când a intrat în vigoare Noul Cod Penal. Un caz simplu, în care, potrivit rechizitoriului, în luna iulie 2010, în jurul orei 16, o fetiţă care traversa pe trecere ţinută de mână de bunicul ei a fost lovită de o maşină, în Piaţa Mihail Kogălniceanu. Şoferul nu era sub influenţa alcoolului, a drogurilor ori a altor substanţe stupefiante, potrivit rezultatelor de alcoolemie şi toxicologice aflate la dosar şi i s-a deschis dosar de vătămare corporală din culpă.
Fetiţa a fost transportată la spital, a primit îngrijirile necesare, iar la final un certificat medico-legal în care se specifică faptul că a suferit leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 12 – 14 zile de îngrijiri medicale. Dincolo de faptul că dosarul a fost înregistrat în august 2011 pe rolul judecătoriei şi a cunoscut un traseu extrem de anevoios şi lung la judecată, abia în toamna anului 2013 inculpatul a mai cerut o expertiză medico – legală. Aceasta a fost efectuată la IML Iaşi, care a concluzionat că victima a suferit leziuni pentru care a avut nevoie de 6 – 7 zile de îngrijiri medicale. Documentul a ajuns la instanţă la finele anului 2013, iar în luna februarie 2014 cauza a fost judecată şi dată soluţie de achitare conorm noilor prevederi penale. Totodată, instanţa a lăsat nesoluţionate pretenţiile materiale nu doar ale victimei, ci şi ale Serviciului de Ambulanţă şi ale Spitalului Judeţean. Iar pentru acţiune civilă se percep taxe judiciare destul de substanţiale.
*Victimele cu banii, şoferii cu permisul?
Un alt caz este cel al unei victime care în urma rănilor provocate în accident rutier, a avut nevoie de 35 – 40 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Procesul, început în noiembrie anul trecut, s-a finalizat la termenul din aprilie, când la fel instanţa a constatat că noua lege penală dezincriminează astfel de fapte. Cheltuielile de spitalizare, tratament, refacere pot fi cerute acum de la şoferul vinovat de accident numai pe calea instanţeoi civile. Asta dacă nu se ajunge la o înţelegere între cele două prţi finalizată printr-un act notarial.
Aşa stau lucrurile în cazul tuturor accidentelor rutiere produse după februarie 2014, în care victimele nu suferă vătămări grave. În sensul noii legi penale, la vătămare gravă nu intră leziunile care au sub 90 de zile de îngrijiri medicale. Ultimul caz de acest gen este al fetiţei de 9 ani spulberată pe trecerea semaforizată de pietoni de la spital, din Piatra Neamţ. Accidentul a avut loc duminică, 13 aprilie, când poliţia a constatat că şoferul a forţat culoarea roşie a semaforului. Copila era de mână cu mama ei şi în urma impactului a fost aruncată cu capul de asfalt, la câţiva metri. După ce a fost stabilizată la UPU Piatra Neamţ, fetiţa a fost transferată la Iaşi. A stat câteva zile în comă şi când s-a trezit la spital, a avut un şoc: nu-şi amintea nimic din momentul când traversa strada şi până a deschis ochii. După ce a aflat că a zburat cu elicopterul, a stat zilnic cu ochii lipiţi de fereastră ori de câte ori ateriza şi apoi decola câte un aparat. După o lună de zile în spital, a fost externată cu un certificat medico-legal în care se indicau sub 90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, dar lunar trebuie să meargă la control la Iaşi. Cel puţin o vreme, pentru ca medicii să urmărească evoluţia procesului de vindecare al leziunilor la cap pe care le-a avut. Familia va putea, dacă va dori, să se adreseze instanţei pentru despăgubiri.
Exemplele pot continua. Numai în ultima vreme au tot avut loc astfel de accidente, din care pietonii ar putea înţelege că din punct de vedere legal, un şofer care loveşte un om ce are nevoie de medici până în 3 luni de zile nu este atât de vinovat, şi cu o oarecare sumă de bani, mai mare sau mai mică în funcţie de sechele, fiecare îşi poate vedea liniştit de viaţă. Şi şoferul care a lovit, şi victima care s-a nenorocit. Dacă cei care au făcut aceste legi au avut în vedere doar detensionarea instanţelor cu astfel de dosare, este de aşteptat ca efectul să fie invers. Nimeni nu-şi doreşte să ajungă infirm sau desfigurat, dar nici ca astfel de şoferi să continue să circule, fără probleme.
Cristina IORDACHE