TRAGEDIA CARE LE-A MARCAT ÎNCEPUTUL CĂSNICIEI

16/07/2018

* Plan Roșu de Intervenție după ce s-a prăbușit terasa plină cu nuntași a Pensiunii „Vânătorul” din Durău
Mirele este un nepot al primarului de Ceahlău, iar nașul- chiar patronul pensiunii
Importante efective ale pompierilor au intervenit timp de cîteva ore pentru scoaterea victimelor de sub baluștrii din lemn și pentru asigurarea zonei
Inițial s-a crezut că sunt 50 de victime, însă în total 18 persoane au suferit traumatisme prin cădere și lovire
Au fost chemate de urgență ambulanțe din 5 județe, iar un elicopter SMURD a stat pregătit să intervină

La nivelul județului Neamț a fost activat Planul Roșu de Intervenție în seara de 15 iulie, puțin după ora 19, după ce aproape 50 de oameni aflați la o nuntă, la pensiunea Vânătorul din Durău, s-au prăbușit de la o înălțime considerabilă, cu tot cu terasa din bârne de lemn, care pur și simplu s-a desprins de la un capăt la celălalt și a cedat greutății. Cei mai mulți dintre nuntași au scăpat teferi, însă sub terasa lungă de vreo 30 de metri și lată de 6 metri au rămas captive 18 persoane, majoritatea grav rănite.
Patronul pensiunii era în acea seară chiar naș al perechii de tineri căsătoriți, iar mirele este fiul surorii primarului de Ceahlău, Dan Coroamă. Nici unul dintre aceștia nu a fost rănit, însă petrecerea s-a transforat în coșmar pentru nuntașii care ieșiseră pe terasa cu pricina, unii să vizioneze finala Campionatului Mondial de Fotbal, iar alții pur și simplu pentru a admira priveliștea de la înălțime. O femeie și-a pierdut cunoștința după ce a căzut cu tot cu balustradă, iar un bărbat și-a frânt coloana. Un tânăr s-a trezit cu abdomenul străpuns de o tijă, iar alți meseni și-au spart capetele ori au suferit fracturi ale membrelor.
“Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul judeţului Neamţ a fost activat Planul Roşu de Intervenţie începând cu ora 20:00. La locul evenimentului au fost mobilizate de urgenţă următoarele forţe: două ambulanţe SMURD de prim ajutor, o autospecială de transport personal şi victime multiple(ATPVM), o ambulanţă SMURD de terapie intensivă, două autospeciale de intervenţie, o autospecială de intervenţie cu un punct medical avansat, trei autospeciale de serviciu din cadrul ISU Neamţ şi opt ambulanţe din cadrul SAJ Neamţ, în total fiind mobilizaţi trei ofiţeri şi 37 de subofiţeri de la ISU Neamţ, doi medici şi un asistent de la UPU Piatra Neamţ, opt asistenţi medicali de la SAJ Neamţ. În sprijinul echipajelor care interveneau, au fost solicitate forțe ISU Suceava – trei ambulanţe SMURD de prim ajutor; ISU Harghita – o ambulanţă SMURD de prim ajutor; ISU Bacău – o autospecială de transport personal şi victime multiple(ATPVM) cu medic; ISU Botoşani – o ambulanţă SMURD de prim ajutor; ISU Iaşi – o autospecială de transport personal şi victime multiple(ATPVM) cu medic şi un spital mobil, iar un elicopter SMURD a fost prealertat”, a transmis ISU Neamț.

Desfăşurare impresionantă de echipaje de salvare

Din echipajele solicitate în sprijin a intervenit doar echipajul de la ISU Harghita, celelalte forţe şi mijloace fiind întoarse din drum.
La locul solicitării s-au deplasat 10 echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, echipaje de la EPA Piatra Neamţ şi Tg. Neamţ, echipaj TIM, ATPVM. Dr. Dorice Albu, manager al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț a precizat că, în urma evaluării medicale, realizate de echipajele de salvare, au rezultat 18 persoane rănite: „ 15 dintre victime au fost transportate la Spitalul din Topliţa, de unde au fost preluate de echipaje medicale de la ISU Mureş şi SAJ Mureş, şi transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Târgu Mureş. Încă două persoane s-au deplasat cu mijloace proprii la spitalul din Piatra Neamţ şi una la spitalul din oraşul Bicaz pentru investigaţii, acuzând diferite dureri ca urmare a căzăturii suferite”.
Astfel, echipajele de salvare au stabilit că o femeie 56 ani, a suferit politraumatism prin cădere de la înălţime, traumatism lombar, insuficienţă respiratorie severă, traumatism toracic, fracturi costale, fiind preluată de echipajul TIM şi predată la Spitalul Topliţa; o victimă de 51 ani, cu fracturi membre superioare, traumatism lombar şi abdominal prin cădere de la înălţime, a fostpreluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la Spitalul Topliţa; Un bărbat de 58 ani, cu traumatism cranio-cerebral și facial și cu traumatism toracic, a fost preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat la Spitalul Topliţa; o femeie de 39 ani, cu politraumatism prin cădere de la înălţime, traumatism cranian cu pierderea cunoștinței, a fost preluată de un echipaj cu asistent medical; un bărbat de 36 ani, care a suferit contuzie hemitorace stâng prin cădere de la înălţime, a fost preluat de un echipaj cu asistent medical; un tânăr de 23 ani, diagnosticat cu traumatism coloană vertebrală prin cădere de la înălţime, a fost preluat de echipajul EPA;
O femeie de 55 ani a suferit un traumatism cranian prin cădere de la înălţime, traumatism coloană toraco-lombară, traumatism torace anterior, fiind preluată de un echipaj cu asistent medical un bărbat de 63 de ani a fost diagnosticat cu traumatism hemitorace drept, traumatism coloană lombară şi antebraţ drept, preluat de un echipaj cu asistent medical un altul, de 51 ani, și-a spart capul, a suferit un traumatism bazin şi de membre inferioare, fiind preluat de un echipaj cu asistent medical; o femeie de 32 ani, în urma căderii, s-a pomenit cu tmatism abdominal şi membre inferioare și traumatism cranian, o altă femeie, de 42 ani, a suferit plagă deschisă membrul superior drept prin cădere de la înălţime, și traumatism toraco-abdominal, o femeie de 51 ani, are luxaţie capulo-humerală dreaptă prin cădere de la înălţime, alta, de 65 ani, traumatism toraco-abdominal, un bărbat de 47 ani- traumatism toraco-abdominal, iar o femeie de 39 ani- traumatism facial și contuzie genunchi stâng. Toți aceștia au fost transportați cu ambulanțele la Spitalul din Topliţa, apoi la Spitalul din Târgu Mureș.
Începând cu ora 00:30 a încetat punerea în aplicare a Planului Roşu de intervenţie la nivelul judeţului Neamţ, după cum a transmis ISU Neamț. Ieri după-amiază încă mai erau în spital 6 dintre victime, cele care au suferit fracturi de membre și traumatisme craniene grave.
Poliția a deschis un dosar în acest caz pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul și se caută vinovații pentru a fi trași la răspundere.

Geanina NICORESCU