Traficul din Neamț, supravegheat cu un elicopter al Aviației

14/08/2016

elicopter varatecTraficul rutier din Neamț în aceste zile este supravegheat atât terestru, cât și aerian. Afluxul mare de credincioși și turiști cu ocazia marii sărbători Adormirea Maicii Domnului face ca structurile de poliție să fie angrenate în acțiuni ample de asigurare a liniștii și siguranței publice în zona mănăstirilor și obiectivelor turistice din Neamț, la Mănăstirea Văratec, la Portul Bicaz de Ziua Marinei. „În cadrul măsurilor dispuse la nivel național pentru asigurarea climatului de siguranță în minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 14 august traficul rutier de pe raza județului Neamț este supravegheat din aer, de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

În perioada 12-15 august, pentru ca turiștii și nemțenii să aibă parte de minivacanță tihnită, au fost mobilizați 369 de polițiști din toate structurile Poliției Neamț (168 de polițiști de la ordine publică, 125 de la rutieră, 17 de la transporturi, de la intervenție rapidă, investigarea criminalității economice, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase). Zilnic, acționează 27 de patrule de siguranță publică, din care 18 echipaje auto și 9 pedestre, în tot județul, în această perioadă fiind programate manifestări culturale și de zilele comunelor Moldoveni și Cordun.

*Radare pe DN 2

Polițiștii nemțeni au acționat pe DN2 împreună cu polițiștii din județele Bacău și Iași, pentru reducerea excesului de viteză și a accidentelor rutiere.

În cadrul unei acțiuni integrate, coordonată de Direcția Rutieră din cadrul IGPR, polițiștii nemțeni alături de cei băcăuani și ieșeni au desfășurat activități de monitorizare și supravegherea traficului rutier pe DN 2. „Combaterea vitezei excesive și prevenirea consecințelor grave rezultate din această abatere de la regimul circulației pe drumurile publice au reprezentat principalul scop al acestei acțiuni comune. Tronsonul de drum cu risc de accidente pe care s-a acționat a fost Secuienii Noi – Hanul Ancuței, fiind angrenate 4 autospeciale radar din cadrul IPJ Neamț și alte două autovehicule ale inspectoratelor vecine, poziționate de-a lungul tronsonului de drum și la limita celor două județe“, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea.

Polițiștii au constatat 89 de încălcări ale normelor rutiere și au sancționat 59 de conducători auto care au depășit limita de viteză pe tronsonul respectiv de drum. Au fost reținute două permise de conducere pentru depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h.

 

*Atenție la depășiri și la viteză

 

Polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, să evite depășirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Pentru o siguranță în trafic:

– Verificați starea autovehiculului, asigurați-vă de buna funcționare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalațiilor de iluminare-semnalizare!

– Nu uitați triunghiurile reflectorizante și trusa medicală de prim-ajutor!

– Discuțiile intense în timpul conducerii autovehiculului, vorbitul la telefonul mobil vă pot distrage atenția în momente vitale.

– Folosiți corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă!

– Respectați normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!

– Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

– Respectați indicațiile agenților de circulație, în cazul unui blocaj în trafic sau în condițiile restricționării temporare a circulației pe unele sectoare de drum!

Cristina IORDACHE