Tot mai multi romani se indatoreaza: cum sa eviti creditele si sa economisesti mai mult

https://www.shutterstock.com/image-photo/credit-card-debt-holding-empty-wallet-421745821?src=Px6W9bQJdefz6-CVrNhATg-1-5

In anul 2018 s-a atins un maxim al ultimilor 12 ani in privinta creditelor noi. Romanii au luat credite in lei in valoare de peste 10,8 miliarde si asta doar in prima jumatate a anului, conform statisticilor BNR.

Este deja extrem de cunoscut faptul ca romanii, in general, tind sa se bazeze pe credite de nevoi personale, ipotecare sau carduri de cumparaturi. Desigur, acest lucru are la baza economia subreda a tarii, salariile foarte mici si lipsa de locuri de munca.

Exista cateva metode prin care poti evita sa te indatorezi pana peste cap si poti sa economisesti mai multi bani. Iata care sunt acestea:

Seteaza-ti target-uri realiste de economisire

Evita planurile de economii care sunt prea departe de realitate. https://www.shutterstock.com/image-photo/female-hand-putting-money-into-piggy-410140204?src=25rv5eOVt5rhY564_YOH2A-1-3

Dezamagirea cea mai mare cand vine vorba de economii apare atunci cand setezi un target prea ridicat si apoi nu reusesti sa il indeplinesti. Nu trebuie sa economisesti sume astronomice, porneste cu sume mici si respecta intocmai planul facut pentru a te obisnui cu ideea ca nu te vei bucura imediat de toti banii pe care ii castigi.

Mai apoi, este o idee buna sa optezi pentru a strage bani atunci cand doresti sa iti cumperi ceva, daca acest lucru este posibil. Spre exemplu, nu iti cumpara un telefon in rate daca poti strange bani pentru dispozitiv in 6-8 luni.  

Cand discutia se muta de la persoane fizice la persoane juridice, sfaturile pentru economii sunt putin diferite. Daca ai propria firma, ocupa-te in primul rand de recuperare creante, plata darilor la stat si nu te imprumuta pentru iti extinde afacerea daca imprumutul este unul riscant.

Afla care sunt cheltuielile lunare complet inutile

Cheltuieste intelept! https://www.shutterstock.com/image-photo/shopping-addicted-young-woman-spend-much-729439861?src=-EwgQr1BVR5Lj7wDJem6xw-1-4

Incearca sa tii un jurnal de cheltuieli lunar, lucru care te va ajuta sa identifici care sunt cheltuielile complet inutile pe care le faci zi de zi ori luna de luna. Cateva exemple ar fi: produse pe care nu le folosesti, haine pe care nu le porti, bauturi sau mancaruri exagerat de scumpe.

Aplicatii numeroase disponibile pe IOS si Android te pot ajuta sa tii o evidenta a banilor pe care ii cheltui zi de zi. Vei vedea ca nu iti va ocupa mai mult de cateva minute pe zi sa iti treci cheltuielile intr-o astfel de aplicatie.

Daca stii ca ai tendinta de a cumpara lucruri impulsiv si fara a te gandi prea mult inainte de a o face, atunci incearca sa inlocuiesti acest obicei cu ceva util: sport, plimbari in aer liber, cursuri etc.

Incearca metode prin care poti castiga venituri suplimentare

Alcatuieste o lista cu cateva activitati care iti pot aduce venituri extra https://www.shutterstock.com/download/confirm/539070553?src=eLFdmm3UxF125h9sywjVpA-1-47&size=small_jpg

Fie ca e vorba de traduceri, redactare si editare de texte, activitati de call center etc. exista numeroase metode prin care poti castiga suplimentar si astfel sa eviti sa te indatorezi. Nu trebuie sa iti iei un al2-lea job, deoarece acestea sunt activitati pe care le poti face de acasa, dupa un program flexibil si in regim de colaborare.

O alta idee este sa iti deschizi propria afacere, in cazul in care ai idei pe care vrei sa le pui in practica si iti doresti sa urmezi calea antreprenoriatului. O afacere mica poate inseamna venituri substantiale considerabile, insa va trebui sa muncesti pe masura. Pentru diagnosticarea pietei de interes inainte de a te lansa in afaceri, click aici ca sa primesti parerea unor experti.

Nu uita: sa eviti indatorarea nu este dificil. Trebuie doar sa inveti sa inveti sa iti manageriezi veniturile mai bine si sa te inarmezi cu rabdare.