Tot mai mulți elevi se înscriu la școala profesională

*Sunt atrași de oportunitatea învățării unei meserii și de avantajele bănești din perioada școlarizării * Efectele scăderii demografice la nivelul județului Neamț dau un prognostic grav pentru cifra de școlarizare la toate categoriile de vârstă în anii următori

De la an la an, în județul Neamț s-a înregistrat o creștere a numărului de clase și de elevi în învățământul profesional, a numărului de școli implicate și a calificărilor din oferta educațională.

Iar acest lucru a fost posibil în pofida faptului că populația de vârstă școlară între 15-19 ani este în descreștere în județul Neamț, în condițiile declinului demografic general. Estimarea pentru perioada 2005-2025 indică o scădere a populației de vârstă școlară cu o rată de 25-38%.

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în anul școlar 2014-2015 au urmat învățământul profesional 666 elevi, în anul următor au fost școlarizați 787 elevi, iar în acest an școlar urmează o școală profesională 941 elevi. Numărul școlilor din Neamț implicate a crescut, în trei ani, de la 17 la 20. Și numărul de calificări s-a extins la 33, de 16 câte au fost în primul an de implementare.

Începând cu anul școlar 2014-2015 s-a reorganizat în sistemul național de educație forma de pregătire prin învățământ profesional după clasa a VIII-a.

Avantaje oferite de învățământul profesional nu sunt de neglijat: dobândirea unei calificări profesionale în concordanță cu cele solicitate de piața muncii, obținerea unui certificat de calificare profesională cu care absolvenții se vor putea angaja în România sau în Uniunea Europeană; accentul pe pregătirea practică: contractele pentru stagii de practică la agenți economici facilitează familiarizarea timpurie a elevilor cu cerințele angajatorilor, asigură dobândirea competențelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă și stimulează interesul elevilor pentru dezvoltarea ulterioară a carierei, perspectiva obținerii unui loc de muncă imediat, susținere financiară: toți elevii cuprinși la învățământul profesional beneficiază de o bursă de studiu lunara în cuantum de 200 lei, pe întreaga durată a anului școlar și a perioadelor de instruire practică comasată, prin Programul național „Bursa profesională“.

Din păcate, viitorul nu sună prea bine în ceea ce privește efectele scăderii demografice la nivel județean, după cum accentuează conducerea ISJ Neamț, într-o analiză dată, ieri, publicității.

Cele mai afectate vor fi efectivele din grupa de vârstă 15-24 ani (care includ elevii de liceu și învățământ superior) – scădere prognozată fiind de 26,6% la nivel județean pentru perioada 2005-2015. De asemenea, reduceri semnificative sunt prognozate, la nivel județean, și pentru grupa de vârstă 0-14 ani – scădere cu 18,9 % pentru perioada 2005-2015 și de 30,2 % pentru perioada 2005-2025.

Potrivit ISJ Neamț, populația școlarizată în județul Neamț în anul 2016 reprezintă 72,53% față de cea din anul 2002,fapt care se datorează scăderii demografice și a abandonului școlar din ce în ce mai ridicat. Privind totalul populației școlare se constată o scădere continuă, de la an la an, începând cu 2002; scăderea globală fiind în 2016 de 30,53%.

Geanina NICORESCU