Tot mai mulţi “căutători de comori” în Neamţ

17/03/2018

Deși numărul deținătorilor de detectoare de metale este în continuă ascensiune, s-au înregistrat puţine predări de bunuri arheologice descoperite în urma activităților de detecție
Datele oficiale arată că, la nivelul județului Neamț, din 2008 şi până în luna martie 2018 au fost emise 80 de autorizații pentru deținerea detectoarelor de metale și una pentru comerț cu detectoare de metale pentru control corporal.
“Deși numărul deținătorilor de detectoare de metale este în continuă ascensiune, observând că, doar de la începutul anului 2018 și până în prezent s-au înregistrat 7 cereri de autorizare, în cursul anului 2017 s-au identificat doar 3 predări de bunuri arheologice descoperite în urma activităților de detecție”, subliniază inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.
Prima autorizație de deținere a detectoarelor de metale a fost emisă în anul 2008, iar până în anul 2012 s-au emis 6 autorizații. Inspectorul Elena Bulgărea subliniază că, începând cu a doua jumătate a anului 2013, se constată o creștere bruscă a numărului solicitărilor de autorizare a deținerii detectoarelor de metale, la o medie de 18 pe an, în paralel cu o creștere a numărului persoanelor sancționate contravențional pentru deținerea neautorizată, însumând un total de 11 sancțiuni aplicate în ultimii trei ani.
“Având în vedere situația de mai sus, recomandăm respectarea prevederilor art. 49 din Legea 182/2000 și art. 10 din OG 43/2000 și – implicit – să se evite trierea bunurilor descoperite întâmplător sau cu ajutorul aparatelor de detecție, înaintea predării către primarul unității administrativ teritoriale pe raza căreia s-a făcut descoperirea sau către Direcția Județeană pentru Cultură competentă teritorial. Precizăm, în context, că instituțiile muzeale nu sunt investite de lege cu competențe în vederea preluării bunurilor arheologice descoperite întâmplător și a constatării respectării procedurilor legale, condiție obligatorie pentru acordarea recompensei. Atragem atenția că obligația predării bunurilor descoperite întâmplător, implică o incompatibilitate între calitatea de colecționar și aceea de deținător aparate de detecție”, a transmis IPJ Neamţ, prin purtătorul de cuvânt- inspector Elena Bulgărea.
Având în vedere că, în mod frecvent, solicitanții autorizațiilor de detectoare de metale se informează cu privire la procedurile de autorizare din surse secundare de informare- pentru prevenirea încălcării prevederilor legale în materie, reprezentanţii IPJ Neamţ subliniază că autorizarea deținerii și/sau comercializării detectoarelor de metale este reglementată de art. 5 din OG 43/2000 și Normele tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale, aprobate prin Ordinul MAI nr. 251/409/2275/M 115/2004.
Pentru detalii și clarificări, înaintea achiziționării detectoarelor de metale, persoanele interesate  pot solicita informații suplimentare la  numărul de telefon 0233/207000 int. 20167 al IPJ Neamț.
Geanina NICORESCU