Tot mai mulţi bolnavi se tratează în străinătate

boli strainatate* Plăţile din 2015 pentru asistenţă medicală acordate în baza documentelor internaţionale sunt cele mai mari în comparaţie cu cele care au fost efectuate începând cu anul 2007

* Cardul european poate fi utilizat în caz de urgenţă medicală însă nimeni nu poate stabili dacă bolnavul

În cazul în care asiguraţii se îmbolnăvesc sau se rănesc în timp ce călătoresc într-o ţară membră a UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, au dreptul la tratament în regim de urgenţă. Pentru aceasta, au nevoie de cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Mai ales în lunile de vară, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ este „asediată” de solicitanţi şi evident că nimeni nu poate stabili dacă urgenţa tratată în baza cardului a fost cu adevărat un caz nefericit întâmplat în vacanţă ori anumite simptome de acutizează taman în timpul călătoriei.

Anul trecut, CAS Neamt a plătit, în baza documentelor internationale, servicii medicale în valoare de 7.073.300 de lei. Decontările au fost pentru asiguraţii care au beneficiat , în anii trecuţi, de servicii medicale pe baza cardurilor europene de sanatate, dar şi de tratamente care nu au putut fi efectuate în România, în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2.

Potrivit preşedintelui CNAS, Vasile Ciurchea, în 2015 au fost deja efectuate plăţi în valoare de 6,5 milioane euro, iar plăţile în curs de finalizare în perioada următoare se ridică la 14,2 milioane de euro. Preşedintele CNAS a ţinut să precizeze faptul că plăţile din 2015 pentru asistenţa medicală acordate în baza documentelor internaţionale sunt cele mai mari în comparaţie cu cele care au fost efectuate începând cu anul 2007.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va plăti, în 2015, pentru tratamentele în străinătate, aproximativ 78 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât s-a angajat la începutul anului faţă de casele de asigurări de sănătate la care au fost acumulate datorii. Formalităţile pentru plata tratamentelor în străinătate sunt însă foarte greoaie, întrucât se bazează pe corespondenţa dintre casa de sănătate din România cu casa de sănătate din ţara unde pacientul român s-a tratat. Potrivit preşedintelui CNAS, având în vedere faptul că procedura de decontare a acestor cheltuieli este complexă, cea mai mare parte a plăţilor va fi efectuată în trimestrul al patrulea al acestui an.

Cele mai mari datorii privind aceste servicii sunt către Germania, unde până la sfârşitul anului va fi plătită suma de 8,7 milioane de euro, şi către Austria – 3,5 milioane euro.

Geanina NICORESCU