Tot mai mulţi bolnavi depistaţi cu cancer

Aproape 2000 de pacienţi în tratament, din care 156 cazuri noi identificate anul trecut
CAS Neamţ transmite că Normele metodologice pentru 2018-2019 prevăd o serie de investigaţii gratuite pentru “evaluarea riscului oncologic”
Prin Programul naţional de oncologie, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a pus şi anul trecut, la dispoziţia bolnavilor, tratamentul specific, atât în spital cât şi în ambulatoriu. De la un an la altul, numărul de bolnavi a crescut îngrijorător, astfel că în judeţul Neamţ să fie trataţi, la finele anului trecut, 1.958 de pacienţi, faţă de 1.802 cazuri tratate în anul 2016.
Potrivit CAS Neamţ, costul mediu per bolnav tratat pe an a fost, în 2017, de 8.861,78 lei, sub costul mediu/bolnav tratat/an prevăzut în normativul CNAS, de 12.002 lei.
Normele metodologice pentru anii 2018-2019, publicate ieri de CAS Neamţ pe site-ul oficial, prevăd o serie de indicaţii privind Evaluarea Riscului Oncologic. Astfel, în riscogramă, vor fi consemnaţi factorii de risc: antecedentele personale şi heredocolaterale de neoplazie la rudele de gradul I prin filiaţie directă; expunerea profesională particulară (azbest, aniline etc.) sau prin stilul de viaţă. De asemenea, medicul de familie va stabili includerea persoanelor eligibile pentru intervenţii de screening populaţional în programele naţionale de sănătate adecvate; trimiterea persoanelor cu risc înalt pentru evaluare şi monitorizare de specialitate (risc înalt de cancer mamar, colorectal, ovarian etc.) şi intervenţii preventive scadente la populaţia cu risc normal, respectiv la femei de 25 – 39 ani, cu data ultimului test Babeş- Papanicolau. În funcţie de factorii de risc, medicul va lua cea mai bună decizie privind trimiterea pacientului la analize şi, ulterior, la specialist şi stabilirea conduitei terapeutice, dacă este cazul.
Geanina NICORESCU