Tot mai mulți bolnavi cu infecții respiratorii

15/11/2018

• Medicii de familie și DSP Neamț încă mai au pe stoc vaccin antigripal
De la o săptămână la alta, tot mai mulți nemțeni ajung la doctor cu infecții respiratorii acute. Conform statisticii întocmite la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, în perioada de supraveghere epidemiologică 5-11 noiembrie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 2024, cu un număr de 8 internări, marcând tendință de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când au fost raportate 1867 cazuri cu 29 bolnavi internați. Tot în intervalul 5-11 noiembrie s-au îmbolnăvit de pneumonie 380 de nemțeni, în 40 dintre cazuri fiind nevoie de spitalizare pentru tratament sub supraveghere medicală. Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an.
În acest sezon nu a fost identificat niciun caz de gripă, însă o mare parte a populației cu risc major de îmbolnăvire a înțeles care sunt riscurile și s-a prezentat la cabinetele medicilor de familie pentru imunizarea gratuită.
“Până la data de 11 noiembrie 2018 au fost imunizate antigripal cu vaccine distribuit de Ministerul Sănătății 14.401 de persoane din grupele la risc, dintre care 3544 în ultima săptămână. La nivelul județul Neamț mai există în stoc 20.399 deze de vaccine antigripal, din care 11.153 doze la cabinetele medicilor de familie și 9.246 doze la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț”, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Specialiștii recomandă, în continuare, populației ca, în această perioadă cu fluctuații de temperatură, să respecte măsurile de prevenire a gripei, respectiv evitarea aglomerației, evitarea contactului cu persoanele bolnave, regulile de igienă și să consume alimente bogate în protein, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, medicii atrag atenția să se evite automedicația, fiind recomandată consultarea medicului.
Geanina NICORESCU