Tornada a lovit judeţul

inundatii (4)

*56 de copii din Mitocul Bălan nu au putut ajunge ieri la Şcoala Crăcăuani – Centru *O tornadă puternică a lovit la Roznov şi Zăneşti, luând pe sus acoperişurile caselor *Drumuri, poduri şi podeţe au fost distruse, sute de hectare de teren au fost inundate

Cu cizme în picioare şi haină de ploaie, prefectul Vlad Angheluţă era ieri împreună cu specialiştii ISU, de la Apele Române şi de la alte instituţii în punctele nevralgice din judeţ, unde apele loviseră sau erau pe cale să creeze noi probleme.

La Slobozia Roznov, dacă debitul Cracăului nu ar fi fost mutat şi pe canalul de fugă început acum câţiva ani (dar neterminat, că aşa e în România, se face investiţia până la 85 la sută şi se lasă… în plop), localnicii erau în pericolul de a se trezi iarăşi cu apa în curţi şi în case.

Prefectul Angheluţă era ieri la 10,30 la faţa locului şi a respirat uşurat când, după devierea parţială a debitului, specialiştii au spus că nu vor fi probleme. La puţin timp, era la Zăneşti unde o tornadă transformase în “beţe de chibrit” garduri şi acoperişuri (la fel s-a întâmplat şi la Roznov) iar peste câteva ore era la Crăcăuani, unde Cracăul Negru “mâncase” porţiuni din drum…

 

*Locul în care Cracăul Negru rupe anual  drumul

Una din cele mai grave probleme apărute ieri dimineaţă s-a înregistrat la Crăcăuani unde 56 de copii din satul Mitocul Bălan nu au mai ajuns la Şcoala Crăcăuani Centru.

Distanţa între satul respectiv şi centrul comunei unde se află şi şcoala este de vreo 9 kilometri iar accesul microbuzului şcolar a fost blocat de două avarii rutiere provocate de apele scurse de pe versanţi.

Un prim nod e la un kilometru de sat, acolo unde accesul peste pârâiaşul Platoneşti se face peste un pod realizat dintr-un tub de ciment. Aşa s-a umflat de la torenţii care au curs de pe dealuri pârâul altminteri mic şi liniştit că a antrenat bolovani, lemne, stânci care s-au proptit în podul menţionat şi l-au făcut initilizabil. La nici un kilometru distanţă, Cracăul Negru a rupt iar din drumul care leagă Mitocul Bălan de centru. A rupt aşa de bine că maşinile nu mai pot trece pe acolo şi, firesc, nimeni nu şi-a permis să pună vieţile copiilor în pericol.

Şi părinţii şi autorităţile locale au decis ca elevii să rămână acasă.

Ieri dimineaţă, şi primarul Petre Zamfir şi directorul Şcolii Centru au anunţat problema şi la Inspectoratul Şcolar şi la Prefectură.

Sub coordonarea Prefecturii şi a Apelor Române au fost trimise în zonă utilaje care să rezolve problemele apărute. Din cele spuse de primarul Zamfir, „Una e albă, una e neagră. La Platoneşti, la acel pod rezolvăm chiar azi problema, degajăm ce a adus apa şi dăm drumul la pod. Dar unde a ros iar Cracăul Negru, nu ştiu, sincer, cât va dura măcar intervenţia de urgenţă ca să dăm drumul la circulaţie. Anul trecut am avut aceeaşi problemă. Am anunţat autorităţile, s-au făcut analize. Pe moment, s-a reparat problema, dar aşa, cât să se poate trece. Din ce am înţeles eu, acolo, pe Cracăul Negru e nevoie de o investiţie de 12 miliarde de lei vechi. E clar că noi, la bugetul comunei, nu avem aceşti bani. De la Consiliul Judeţean am primit pentru drumuri, în 2014, 3000 de lei. Adică 30 de milioane de lei vechi. Ce să facem cu 30 de milioane când nouă ne trebuie 12 miliarde?”.

Soluţie de avarie pentru ca totuşi copiii să ajungă la şcoală este. Odată ce vor putea trece peste acel pod de la Platoneşti, ei vor veni pe jos, cam un kilometru, până în zona în care Cracăul Negru a rupt din drum. Abia de la acel punct vor putea fi preluaţi de microbuzul şcolar pentru restul de drum de 8 kilometri.

 

Alertă şi la Piatra Neamţ

Ploile căzute de miercuri seara până ieri la prânz afectaseră parte din localităţile din vestul judeţului. Din fericire, nu au fost victime omeneşti şi, în afară de tornada care s-a manifestat în zona Roznov-Zăneşti şi de cele 2 case afectate la Gârcina nu se poate vorbi nici de locuinţe surpate sau de astfel de necazuri care să lase oamenii sub cerul liber.

Ploile colectate de pe versanţi de torenţi şi pârâiaşe au distrus, cu preponderenţă, fie drumuri, poduri, podeţe fie culturi de pe terenuri arabile, din curţi sau din grădini.

La Piatra Neamţ, după cum spunea viceprimarul Aurelia Simionică, cele mai mari necazuri sunt în Văleni şi Bâtca Doamnei unde 3 pârăuri respectiv alt curs de apă, din cauza ploii, aluviunilor şi colmatărilor au produs scurgeri de apă şi mâl spre proprietăţi sau spre drumurile publice. Efective de la SVSU din cadrul Primăriei Piatra Neamţ împreună cu utilaje şi oameni de la firmele Primăriei acţionau ieri în zonă pentru rezolvarea problemelor.

Alte necazuri petrecute tot la Piatra Neamţ au fost cu privire la inundarea unor subsoluri de blocuri şi boxe sau la înfundarea canalizărilor pluviale. Piatrenii au reclamat aceste neajunsuri şi la Primărie şi la 112 şi, după cum spunea viceprimarul, „forţele de intervenţie vor ajunge peste tot, în funcţie de efective şi de gradul problemei sesizate”.

 

Acoperişuri luate de tornadă

Unul din cele mai violente fenomene meteo s-a înregistrat ieri la prînz în zona Zăneşti-Roznov. Mai întăi, în nordul comunei de la sud de vărsarea Cracăului în Bistriţa, în apropierea căii ferate, ca din senin, s-a stârnit o ploaie torenţială şi o adevărată tornadă care a măturat gospodăriile care i-au apărut în cale. Au fost afectate vreo 6-7, dar importante pagube materiale au fost la 5 dintre ele. Din ce au relatat martorii, inclusiv prefectul care s-a deplasat la faţa locului, au fost efectiv luate pe sus acoperişurile caselor (parţial sau total) şi gardurile. Toate aceste elemente de construcţie au fost „paraşutate” la oarece distanţe, “ca nişte beţe de chibrit”.

Tornada a urcat spre nord, spre Roznov, tot între calea ferată şi canal, şi în cartierul din acea zonă (unde locuiesc cu preponderenţă minoritari rromi) a repetat figura. Alte 6-7 locuinţe au fost serios avariate. În afară de acoperişuri, garduri şi anexe, un martor a relatat telephonic că „a bătut cu atâta putere că a dărâmat şi nişte ziduri de cărămidă”.

Vom reveni.

D. VINCA

Nenorociri în cifre seci

Precipitațiile cu caracter torențial, însoțite de grindină şi intensificări ale vântului, ce au căzut pe teritoriul judeţului Neamţ, în ziua de 15.05.2014, au determinat creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din judeţul Neamţ, au produs următoarele efecte:

Au fost afectate 16 Unităţi Administrativ Teritoriale şi 22 localităţi

EFECTE INUNDAŢII

 

Case avariate

– 5 case avariate în localitatea Zăneşti;

– 6 case avariate în localitatea Roznov

Total: 11 case

Beciuri/subsoluri inundate:

– 2 în localitatea Straja/com. Alexandru Cel Bun

– 1 în localitatea Almaş/ com Gîrcina

– 1 în localitatea Petricani

– 1 în localitatea Stînca/com Pipirig

– 2 în localitatea Gîrcina

– 4 în mun. Piatra Neamţ

Total: 11

 

Curţi inundate:

– 8 în Valea Seaca/ Bălţăteşti

-10 în Bodeştii de Jos/Rugionasa

-6 în Straja/ Tarcău

– 2 în Tarcău

– 1 în Petricani

Total: 27 curţi inundate

 

Poduri avariate:

– 1 pod în Bicaz – Chei

– 2 în Crăcăoani

– 2 în Mitocu Balan/Crăcăoani

– 1 în Hangu

– 1 în Ruginoasa

Total: 7 poduri avariate

 

Podete distruse:

–  2 în Agapia

Podete avariate:

– 4 în sat Agapia

– 1 în sat Săcăluşeşti/Agapia

– 1 în sat Valea Seaca/Bălţăteşti

– 1 în Piatra Neamt

– 1 în Piatra Şoimului

– 1 în Dolheşti/ Pipirig

Total: 9 podeţe avariate

 

Terenuri arabile inundate: – 240.3 ha

Păşuni, fanete inundate (ha): – 5.3 ha

Diguri avariate : – 5.6 km în comuna Agapia

Localităţi afectate de alunecări de teren: – sat Stânca / Pipirig

Fântâni colmatate:

– 7 fântâni colmatate în sat Staja, comuna Tarcau – deversare torenti Iruga si Prisaca

– 9 fântâni colmatate în sat Dolheşti / Pipirig

– 27 fântâni colmatate în sat Stânca com Pipirig

Total: 43 fântâni colmatate

 

Căi de comunicaţii afectate:

Drumuri judeţene

– 150 m liniari pe DJ 157 I – asfalt crăpat şi deformare drum pe 2 porţiuni în sat Bozienii de Sus

Drumuri naţionale – 0,501 KM

– 0,001km liniari pe DN 15 D afectat rigolă în sat Bozienii de Sus

-0,5 km m drum colmatat pe DN 15 B sat Stînca

Drumuri comunale – 5,16 km

– 0.1 km drum comunal afectat. sat Valea Seaca comuna Baltatesti datorita revarsarii pârâului Netezi(rupere mal din partea stânga în aval)

– 0,030 km – DC 135  – a fost afectat canalul colector prin colmatare, în satul Tarcau, Ardeluta

– 5,03 km drum sătesc în sat Piţiligeni

 

În luarea măsurilor de prevenire sau de limitare a efectelor fenomenelor meteo, la ordinul prefectului de Neamţ au fost implicate importante forţe de la ISU Neamţ, Apele Române, Poliţie. Aseară fuseseră rezolvate toate avariile de furnizare de energie electrică.

 

(Sursa – Informare emisă de Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ)