Tone de dovlecei contaminați cu reziduuri de pesticide, opriţi de la comercializare

17/04/2018

Suntem intoxicaţi sistematic, ba prin aer, ba prin producţii proprii de alimente “conforme”, aflate la limita superioară a toxicităţii admise, iar din când în când mai şi importăm otrăvurile altora. Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au prelevat probe din legume şi fructe provenite din țări terțe, dintr-un depozit din județul Ilfov, şi au depistat tone întregi de dovlecei toxici. Care puteau ajunge şi prin marketurile noastre, dacă autoritatea competentă nu era pe fază, dar şi prin alte judeţe, pe unde trăiesc tot oameni, necunoscuţi sau cunoscuţi, rude, prieteni etc.
“Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidență o depășirea a limitei maxime admise pentru substanța Metalaxil-M*. Conform procedurilor, întregul lot de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare, în data de 13.04.2018. Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum”, a transmis ANSVSA, printr-un comunicat.
Verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, vizează determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
Supravegherea şi controlul acestor substanţe se realizează prin prelevarea de probe şi analizarea acestora în cadrul laboratoarelor judeţene şi a Laboratorului Național de Referință din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București.
Metalaxilul este o substanță folosită ca fungicid, utilizată pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume și fructe. Are, în general, o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi și piele.
Geanina NICORESCU