Toamnă bogată… în şomeri

12/10/2014

toamna*Luna trecută, în Neamţ erau înregistraţi 11.889 de şomeri

*În octombrie, AJOFM organizează 6 programe de reconversie

*Tot în septembrie, comuna Mărgineni avea cei mai puţini şomeri, respectiv 24, la polul opus fiind comuna Pipirig, care se „mândrea” cu 456 de persoane înscrise la AJOFM Neamţ

Chiar dacă în Neamţ ziarele locale abundă cu anunţuri de angajare, mai ales pentru bucătari, ospătari, electricieni, şoferi, brutari şi alte categorii de lucrători, rata şomajului creşte de la o lună la alta.

Pentru a stopa acest fenomen, de-a lungul timpului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ a implimentat mai multe măsuri, de creare de noi locuri de muncă. În afară de acordarea de tot felul de facilităţi pentru firmele care angajeză şomeri, în acest an, AJOFM a organizat cursuri de formare profesioanală, prin meseriile cele mai solicitate pe piaţa muncii. De asemenea, instituţia mai sus-amintită a desfăşurat două burse ale muncii, una în primăvară şi alta în toamnă, acţiuni care s-au finalizat cu încadrarea a sute de şomeri. În această lună, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, prin Centrul de Formare Profesională Piatra Neamţ are în desfăşurare nu mai puţin de 6 cursuri, la care vor participa 131 de nemţeni.

Legat de acest subiect, Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamţ, ne-a declarat: ”Aceste programe de reconversie sunt finanţate prin fonduri europene şi oferă facilităţi în plus. Este vorba de subvenţii lunare, cuprinse între 200 şi 300 de lei de persoană, bani acordaţi la sfârşitul şcolarizării, doar celor care termină cu bine aceste cursuri”.

Revenind la situaţia şomajului de luna trecută, în evidenţele AJOFM Neamţ  erau înregistrate 11.889 de persoane, cu 163 mai multe, faţă de luna august 2014. Din numărul total de şomeri, doar 3.353 erau indemnizaţi. Dacă ne referim la rata şomajului, aceasta crescuse cu 0,17, ajungând în octombrie la 5,92%.

În judeţ, comuna Pipirig deţine un nedorit loc fruntaş la numărul de şomeri, respectiv 456. Pe locul secund s-a clasat Răuceşti, cu 403 locuitori înregistraţi în evidenţele AJOFM Neamţ. La polul opus, comuna Mărgineni are cei mai puţini şomeri, e vorba de 24. Tot aici, se găseşte şi cea mai mică pondere a şomerilor, respectiv 1,11%.

V. ANDRIEŞ