Toamnă bogată în șomeri

16/10/2015

ajofm2*Luna trecută, în evidențele AJOFM Neamț erau înregistrate 11.641 de persoane fără un loc de muncă

Pentru septembrie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, rata șomajului era de 5.80%, cu 0,06 mai mare decât în luna august. Și șomeri sunt mai mulți, cu 111. E semn că economia nemțeană șchioapătă, chiar dacă, paradoxal, la sfârșitul lui septembrie, AJOFM Neamț a organizat Bursa locurilor de muncă destinată absolvenților, iar sute de tineri au primit promisiunea că vor fi angajați. Din păcate, la acest eveniment, prezența angajatorilor a fost sub așteptări.

Trecând de la acest aspect, luna trecută, din cei 11.641 de șomeri, doar 2.659 erau în plată, restul se descurcau cum puteau, de la o zi la alta. În județ, cei mai mulți șomeri se aflau înregistrați în comuna Pipirig, respectiv 491. Tot acolo, ponderea șomerilor în populația stabilă era de 8,80%. La polul opus, în Mărgineni erau doar 18 persoane trecute în evidența AJOFM Neamț. Și ponderea șomerilor e mică, e vorba de 0,83%.

În octombrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a pus la dispoziția șomerilor 4 cursuri de formare profesională, la care participă 98 de persoane. Marea majoritate, respectiv 42 au optat pentru o școlarizare de operator introducere, validare și prelucrare date. La cursul de confecționer-asamblor articole din textile, 28 de nemțeni se pregătesc în această ocupație, care din nefericire, nu este atât de bine remunerată. Pentru jobul de ospătar s-au înscris 28 de persoane, care la sfârșitul cursului vor primi o diplomă , cu ajutorul căreia vor putea să-și găsească de lucru.

V. ANDRIEȘ