La Stațiunea Oglinzi,
Conceptul de multi și interculturalitate a prins rădăcini tot mai adânci pe bătrânul continent tocmai într-un moment istoric delicat în care Uniunea Europeană pare mai fragilă din punct de vedere economico-financiar și social și este considerată de unii experți sociologi ca aflându-se chiar în pragul destrămării. Proiectele finanțate de comunitate continuă să meargă pe ideea unei comuniuni spirituale și culturale, cei mai învederați adepți ai acestui stil de viață fiind tinerii.
Tocmai pe această idee, și Asociația Pro Democrația Club Târgu Neamț organizează, în perioada 6-15 septembrie, primul schimb de tineri multinațional finanțat din fonduri europene prin programul Tineret în Acțiune – Cooperarea cu Țările Partenere din Vecinătatea UE- ce are loc în Târgu Neamț.
Proiectul „Intercultural – living together in our common Europe (Intercultural – să trăim împreună în Europa noastră) ” constă într-un schimb de 30 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, din șase țări: Turcia, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Albania și România. Aceștia vor fi găzduiți la Stațiunea Oglinzi, urmând să participe la o serie de evenimente culturale.
„Pe durata celor nouă zile participanții vor putea experimenta diverse situații la care participă în viața de zi cu zi și la care iau parte persoane ce aparțin unor regiuni, țări sau culturi diferite”, ne-a spus Emanuel Bălan, președintele Asociației Pro Democrația Club Târgu Neamț. „Astfel, vor învăța cum să reacționeze când se întâlnesc cu o situație similară, vor înțelege mai bine diferențele culturale, vor fi mai toleranți cu cei din jur. Cu alte cuvinte, tinerii vor fi mai conștienți de mediul intercultural în care trăiesc. Tinerii vor intra în contact și cu localnicii. Participanții la schimb vor merge în recunoașterea orașului și a punctelor principale ale acestuia cu ajutorul unei liste și a unor întrebări la care trebuie să afle răspunsul de la persoanele ce cunosc Târgu Neamț. Pe lângă această activitate tinerii vor avea ocazia să interacționeze cu localnicii în serile de socializare, când vor ieși în oraș”.
Finalizarea schimbului va fi marcată printr-un târg intercultural ce va avea loc în parcul central al orașului Târgu Neamț. Aici reprezentanții țărilor participante își vor prezenta țara și cultura cum vor ști ei mai bine. „Comunitatea locală va avea de câștigat de pe urma acestui proiect prin posibilitatea de a interacționa cu tinerii din celelalte țări, de a le cunoaște cultura, tinerii participanți, ca și localnicii, vor putea exersa limbile străine. Localnicii vor putea socializa și vor putea primi răspunsuri la posibile curiozități”, a conchis Viorela Chiper, organizatorul schimbului din partea asociației târgnemțene.
Rita CROITORU