Tinerii de la Colegiul Național de Apărare, în vizită la Neamț

Delegatie la CJ*Președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban, a profitat de întâlnire pentru a aminti de marea problemă a nemțenilor: starea drumurilor, dar și pentru a le da musafirilor câte o mapă de prezentare a județului

O delegație formată 35 de cursanți ai Colegiului Național de Apărare a vizitat ieri, 10 noiembrie, sediul Consiliului Județean (CJ) Neamț, fiind primită de președintele legislativului nemțean, Constantin Iacoban, și de subprefectul de Neamț, Gheorghe Neculae.

După o prezentare a județului Neamț, președintele Consiliului Județean Neamț, Constantin Iacoban, a intrat în dialog cu membrii delegației, care provin din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Senatului, Camerei Deputaților, Direcției Generale Antifraudă Fiscală, Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerului Afacerilor Externe, Organizației de Tineret Partida Romilor „Pro-Europa“ și al Ministerului pentru Societatea Informațională.

Starea drumurilor, marea problemă a nemțenilor

Temele de discuție au fost diverse, în funcție de instituția de proveniență a cursanților, printre întrebările adresate regăsindu-se cele legate de tema fondului forestier al județului Neamț, dacă există firme care prelucrează lemnul, dar și de problemele drumurilor ce străbat județul, de starea în care se află fosta Platformă Chimică Săvinești și de asocierile cu județele vecine pentru realizarea de proiecte comune. „Marea problemă a județului Neamț și a Moldovei e că nu avem drumuri bune, care să ne lege de Vest. Acest lucru îngreunează activitatea multor firme, care produc în Neamț și transportă foarte greu. Asta nu înseamnă că nu se face mobilă și la noi în județ, dar producătorii se confruntă cu probleme din cauza condițiilor de transport. La fel se întâmplă și cu turiștii, care nu ajung foarte ușor la noi, deși, cu siguranță, extrem de mulți vor să se bucure de acest ținut minunat. Iarna e și mai greu de trecut munții și, ca să fim cinstiți, e greu să ajungem și până la Bacău, pentru că drumul e așa cum e și are câte o bandă pentru fiecare sens“, a răspuns președintele Consiliului Județean, Constantin Iacoban, întrebării despre drumuri. Nici veștile primite de delegație despre platforma Săvinești nu au fost îmbucurătoare, președintele CJ Neamț prezentându-le realitatea din teren: „Ați întrebat despre fosta Platformă Chimică Săvinești, care a fost un fel de facultate a chimiei românești. Din nefericire, a mai rămas molozul din ea și o firmă româno-italiană, care funcționează foarte bine“.

Asocierea cu județul Harghita, doar pe hârtie

Colaborarea cu județele vecine există, dar mai mult pe hârtie, după cum a subliniat președintele legislativului nemțean. „Problema cu asocierea dintre județe, pentru a implementa proiecte de interes comun, nu ne este străină. Oficial, ne-am asociat cu județul Harghita, dar am rămas cu partea oficială! La nivel de master-plan, colaborăm cu Bacăul, pentru modernizarea unor drumuri județene care trec pe la  noi și se continuă în județul vecin. Am implementat, la nivel de regiune Nord–Est, un proiect pentru dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și lista e deschisă pentru noi colaborări“, a adăugat Constantin Iacoban.

După discuțiile purtate, membrii delegației au ținut să precizeze faptul că județul Neamț nu își poate pierde unele dintre cele mai mari valori pe care le deține: datinile și obiceiurile, pentru care mulți turiști vin în zonă, asta dacă reușesc să depășească problema drumurilor, problemă amintită de președintele CJ Neamț în cadrul discuției.

Pentru că tot au amintit de moștenirea județului, cursanții au primit, de la autoritățile județene, câte o mapă de prezentare a județului: „V-am oferit câte un calendar, o broșură cu 15 destinații turistice din județul Neamț și un semn de carte cu imagini din zona noastră. Nu v-am pus un mouse, pentru că am convingerea că sunteți dintre oamenii care citesc. Vă doresc să aveți ședere plăcută în județul Neamț, să vă întoarceți pentru a vedea frumusețile zonei și să nu uitați că Moldova are «cu ce se bate» când e vorba de oameni de cultură, de «giganți» ai culturii românești“, i-a asigurat pe musafiri președintele Consiliului Județean Neamț.

Cursanții au asistat și la un exercițiu de descarcerare

La finalul întrevederii, președintele Consiliului Județean a primit o plachetă omagială, cu semnătura Generației a XIV-a a Colegiului Național de Apărare, ca semn de mulțumire pentru „deschidere, amabilitate și sinceritate“ în discuții.

După întâlnirea de la Consiliul Județean Neamț, cei 35 de membri ai delegației Colegiului Național de Apărare au mers la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, unde au urmărit simularea unui exercițiu de descarcerare și au văzut dotările Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Andreea AMARIEI