Tineretul României şi reţeta eşecului

chitosca

* Antrenorul Ceahlăului, Vasile Miriuţă, consideră că tinerilor din fotbalul românesc le lipseşte cel mai mult mentalitatea profesionistă

* În vestiarul de la Piatra Neamţ, cea mai mare problemă a fost cu trezirea tineretului

Antrenorul Ceahlăului a muncit patru ani cu tineretul lui Cottbus, în Germania, dar nu îşi aminteşte să fi adunat atâtea probleme câte apar la naţionalele mici ale României. Aproape nu există acţiune la care să nu se producă un incident. Toate sunt probleme de disciplină, care nu au legătură cu calitatea fotbalistică. Dacă aceasta ar fi măsurată după parcursurile din calificări, ar trebui sancţionată mai sever decât fuga din cantonament, dar este altă discuţie.

Tineretul, să dăm un exemplu recent, aproape şi-a compromis şansele de calificare în preliminariile Campionatului European după înfrângerea din Muntenegru, unde unul dintre cei mai buni jucători a rămas în afara echipei. Stelistul Gabi Iancu a fost pedepsit de selecţionerul Bogdan Stelea pentru că a părăsit cantonamentul lotului, într-o noapte, fără acordul nimănui. Fotbalistul de 19 ani s-a apărat că nu a făcut decât să coboare să returneze nişte bani, dar după mărturiile secunzilor de la U21, minte. Principalul Bogdan Stelea, abia numit selecţioner, nu se afla în cantonament cu echipa la momentul escapadei junelui de la Steaua, care, la 19 ani, este “recidivist” la naţională.

Declaraţia fostului antrenor de la tineret, Emil Săndoi, după acest ultim incident- “nu sunt surprins”- arată că astfel de derapaje sunt obişnuite.

Vasile Miriuţă consideră că toate aceste probleme pornesc de la mentalitate. Spre deosebire de tinerii din fotbalul românesc, cei din Germania, despre care vorbeşte în deplină cunoştinţă de cauză, sunt crescuţi “cum trebuie”.

“Când se duc la lot, nu ies noaptea din hotel pentru că au de înapoiat bani nu ştiu cui. Programul este program. Sunt chestiuni de bun simţ, de educaţie”, spune antrenorul Ceahlăului.

Tehnicianul nu se referă doar la educaţia de acasă. Unii dintre tinerii jucători, cum este şi Iancu, cresc în centre de fotbal de la vârste mici.

“Nu te mai poţi ocupa ca părinte atât de mult. Trebuie să intervină ceilalţi, profesorii şi antrenorii”, consideră Miriuţă.

Obişnuit la tineretul lui Cottbus cu un anumit nivel de ascultare şi disciplină, Vasile Miriuţă a avut de muncă, la început, cu tinerii de la Ceahlăul. Cu unul, Sebastian Chitoşcă, şi el fost internaţional de tineret, mai mult decât cu ceilalţi.

“În prima săptămână, a întârziat la antrenamente. O dată a adormit, apoi nu ştiu ce motiv a mai invocat. I-am explicat ce vreau de la el şi să facă, dacă vrea să ajungă fotbalist şi să aibă o viaţă frumoasă, ceea ce i se cere. Dacă nu, se elimină şi pleacă iar în B. Să nu îl deochi, a înţeles şi este un fotbalist care joacă. Sper din tot sufletul să devină unul de bază şi să reprezinte viitorul, alături de Popadiuc, Ştefănescu, Tăbăcariu şi ceilalţi tineri”, a spus Vasile Miriuţă.

Contează, aşadar, şi metodele antrenorilor, deşi un selecţioner nu are timp să facă educaţie pentru fiecare jucător în parte. Dar trebuie să fie dispus să înveţe. Cum a făcut-o şi principalul Ceahlăului, care se foloseşte din plin, astăzi, de experienţa celor patru ani de la Cottbus.

“Am avut greutăţi la început. Zici că le ştii pe toate şi nu ştii nimic de fapt. Un antrenor trebuie să fie pentru tineri şi pedagog, şi psiholog”, a mai spus Vasile Miriuţă.

Tinerilor din fotbalul românesc, în concluzie, le lipseşte câte ceva din toate pentru a reuşi. De la voinţa proprie şi dispoziţia de muncă şi sacrificiu, până la îndrumătorul care să ştie să vadă, să asculte, să înţeleagă şi să corecteze.

“Afară, şi când mergi la grădiniţă, pe lângă cele trei educatoare, există şi un psiholog. Acesta discută cu fiecare copil care are o problemă. Comunicarea este primordială”, mai spune Vasile Miriuţă.

Altfel, este simplu de afirmat că Iancu este un derbedeu, iar Stelea un selecţioner nepriceput şi trebuie daţi afară. Înaintea lor, însă, au ratat atâtea alte generaţii!