Tinere talente premiate la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu”

29/11/2017

Cea de-a XXVII-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” s-a încheiat cu rezultate deosebite pentru elevii pietreni. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 23 – 25 noiembrie 2017, în organizarea excepţională a Liceului de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, prin profesor Mihăiţă Albu şi echipa sa managerial, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi al Primăriei Municipiului Piatra-Neamţ. La această competiţie au participat, alături de elita Liceului “victor Brauner” din Piatra Neamţ, cei mai buni elevi la muzică din Chişinău, dar şi de la liceele de artă din România.
Marele Premiu “Emanuel Elenescu” la secţiunea Clasică a fost câştigat de Giulian Ioan Lupu, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, profesor îndrumător Laurenţiu Reuţ (pianist corepetitor prof. Alin Filipescu). Iar Marele Premiul la secţiunea Folcolor a fost acordat elevului Radu Răţoi (acordeon) din Chişinău. Însă, printre finaliştii care au avut şanse să acceadă la acest premiu s-au numărat şi doi elevi pietreni: Georgiana Emilia Tanase (Canto Tradiţional Românesc, clasa a XI-a, profesor îndrumător Mihaela Mancaş) şi Ioan Alberto Pleşcan (Saxofon, clasa a XI-a , Liceul “Victor Brauner” Piatra Neamţ, profesor Leonid Ciobanu).
Participarea concurenţilor a fost impresionantă şi la această ediţie, intrând în competiţie 360 de elevi din România şi din şcolile de profil din Republica Moldova.
Elevii pietreni au obţinut rezultate foarte bune la o suită de instrumente. La Nai, a fost recompensată cu premiul I Bianca Gheorghiu (Liceul “Victor Brauner” Piatra Neamţ, profesor Leonid Ciobanu). La acelaşi instrument muzical s-a făcut remarcată, prin talent, şi eleva Teona Tofan (clasa a VII-a, Liceul “Octav Băncilă” Iaşi, premiul II). Elevul Mihai Damir Dobrin (clasa a XI-a, Liceul “Victor Brauner” Piatra Neamţ, profesor Isidor Rusu) a obţinut premiul I la Acordeon.
La secţiunea “Canto Clasic” a obţinut premiul I Răzvan Vlad (clasa a IX-a, Liceul “Victor Brauner” Piatra Neamţ, profesor Cristina Ilie). De asemenea, un premiu I, de astă dată la Vioară, a fost acordat elevei Krista-Anne Timofte, clasa a II-a, Liceul “Victor Brauner” Piatra Neamţ, profesor Maricica Gheorghieş). Un alt pietrean a obţinut locul I la Instrumente de percuţie- Tudor George Ciobanu (clasa a X-a, Liceul “Victor Brauner”, profesor Marcel Baltag). La Clarinet, din Piatra Neamţ s-a remarcat Anastasia Ioana Horghidan (clasa a IV-a, liceul “Victor Brauner”, profesor Teodor Cataramă). Flautul i-a adus locul I elevei Georgiana Bărbieru (clasa a VII-a, Liceul “Victor Brauner”, profesor Petru Azaharioaie).
Preşedintele juriului a fost prof. Univ. Dr. Gabriel Croitoru, Universitatea Națională de Muzică București, Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Competiţia omagiază personalitatea unei figuri marcante a culturii muzicale româneşti, dirijorul şi compozitorul nemţean Emanuel Elenescu, care a lăsat posterităţii, pe lângă evenimentele muzicale memorabile şi un fond audio de mare valoare de peste 5000 de minute de muzică, păstrate în fonoteca Radio, de care să se bucure generaţiile viitoare.
Geanina NICORESCU