Ţiganii din Orbic au început atacurile asupra pădurilor

hoti de lemne 1

* „Vin câte 20, flutură topoarele, îşi umplu căruţele şi fug”, spune primarul de Români

Apropierea iernii i-a pus la „treabă” pe ţiganii din cunoscutul cartier Orbic, din Buhuşi, obişnuiţi de ani de zile să se „aprovizioneze” cu lemne din pădurile din judeţul Neamţ. Deja au fost câteva atacuri în codrii din Bahna, Moldoveni şi Români – zonele preferate de hoţii de lemne. Ţiganii nu-şi fac, însă, provizii niciodată, aşa că imediat după prima ninsoare şi până la primăvară se vor duce, constant, la pădure. Dacă zăpada e prea mare şi nu mai pot intra cu căruţele, hoţii merg călare, doboară copacii şi îi trag la vale cu caii.

„În pădurile particulare avem cele mai mari probleme, pentru că nu sunt păzite”, a declarat Manole Ciobanu, primarul de Români. „Vin mulţi, câte 20, cu 3-4 căruţe, flutură topoarele, taie copacii, îi încarcă şi fug. Iarna îi mai văd sătenii cum urcă călare, la rând, câte 10-12, parcă-s haiduci. Leagă trunchiul de coada calului şi se duc. Nimeni n-are curaj să se apropie de ei. Pădure mai este, poate să fie vreo 350 de hectare, cât o mai fi. În partea aia spre ei oricum sunt mai multe cioate decât arbori în picioare, că au tot furat de ani întregi. Acum e totuşi un pic mai bine că au plecat şi din ţigani în străinătate, cică la „muncă” şi-s mai puţini pe acasă. Tare mi-e, însă, că s-or întoarce cum dă frigul şi iar or să dea iar iama prin pădurile oamenilor. E scump tare, două milioane de hectar pentru pază, la Silvic. Nu avem atâţia bani şi hoţii ştiu, se duc numai acolo unde nu sunt pădurari şi nici paznici. Şi nu ştiu cum se face că dacă e un român la furat lemne sigur îl prinde poliţia, dar pe ţigani nu-i prea prinde. Deşi nu fură doar lemne, au fost şi la porumb pe tarlale, vindeau căruţa cu 2 – 3 milioane”.

În Orbic lucrurile s-au schimbat în bine în ultimii ani, dar doar pentru o parte din localnici, cei care chiar şi-au găsit de lucru pe la fermele din Italia şi trimit bani acasă. Au răsărit câteva case mai de soi, dar puţine. Restul sunt în aceeaşi stare, iar ţiganii care n-au muncit toată viaţa este puţin probabil să se înveţe, acum, la bătrâneţe. Ei vor merge în continuare la furat în comunele din judeţul Neamţ, împreună cu copiii şi cu nepoţii pe care trebuie să-i înveţe cineva „meserie”.

„Situaţia diferă faţă de anii trecuţi în sensul că acţiunile lor nu mai sunt de aceeaşi amploare”, ne-a declarat comisarul Viorel Iancu, şeful Secţiei de Poliţie Rurală Români. „Chiar vinerea trecută am prins nişte hoţi de lemne la Bahna, împreună cu colegii noştri de la Serviciul Acţiuni Speciale Neamţ. De cele mai multe ori, însă, romii vin la furat, cu mic, cu mare şi fug imediat ce se simt în pericol. Este greu să-i identificăm şi, după ce reuşim, întotdeauna dau vina pe copiii care n-au împlinit 14 ani, pentru că ei nu răspund penal. Şi cu asta au rezolvat problema. Chiar dacă ştim că nu minorii au doborât copacii, câtă vreme ei îşi asumă fapta, nu avem ce le face”.

Cristina MIRCEA