Testarea vederii elevului redevine obligatorie la începutul anului școlar

testare elevi* Sănătatea clinică a elevilor va fi evaluată de medicul de familie

* Doctorul va elibera fișa de vaccinări și va pune parafa de „clinic sănătos“.

* Vor fi eliminate examinarea serologică și coprocultura acolo unde medicul de familie nu are suspiciuni de boală.

Înainte de începerea anului școlar fiecare elev și preșcolar va fi examinat de medicul de familie din cap și până în picioare, pentru depistarea posibilelor probleme de vedere, auz și de atenție. Introducerea adeverinței medicale pentru intrare în colectivitate constituie un pas mare înainte, având în vedere că de ani de zile s-a pus accentul doar pe niște analize medicale care evidențiază dacă elevul suferă de o boală contagioasă ce ar pune în pericol colectivitatea. Noile prevederi sunt prevăzute într-un proiect legislativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, la sfârșitul săptămânii trecute.

Normativul reglementează examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor înainte de fiecare început de an școlar, la înscrierea copiilor la creșe, grădinițe și școli. Sunt vizați atât elevii din unitățile de învățământ de stat cât și cei din școlile și particulare autorizate/acreditate.

Avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate va fi eliberat de medicul de familie. Este un formular tip în care se menționează dacă elevul ori preșcolarul are sau nu „semne și simptome sugestive de boală transmisibilă“. Pe verso, medicul consemnează situația vaccinărilor suportate de copil, conform Programului Național de Vaccinare (BCG, DTP, Hib, Polio, ROR), precum și cele opționale (gripal, pneumococic, rotavirus, varicelă, HPV, Hepatita A).

Potrivit aceluiași proiect, vaccinările care se realizau anterior acestui ordin de către medicii școlari sunt realizate de la 01.04.2015 de către medicii de medicina familiei, iar Ministerul Sănătății va putea realiza activitatea de vaccinare a copiilor din unitățile de învățământ prin medicii de medicina școlară numai în situații epidemiologice deosebite.

De subliniat faptul că rolul asistenților medicali de la școli și grădinițe capătă noi valențe, în sensul că aceștia vor întocmi, zilnic, evidența copiilor absenți din motive medicale, urmărind ca revenirea acestora în colectivitate să fie condiționată de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie, pentru absențe ce depășesc 3 zile.

Geanina NICORESCU