Testamentul Părintelui Iustin

04/06/2013

Mitropolitul-Teofan-binecuvintind-pe-Pr.-Justin-24.05.2013

* Duhovnicul de la Petru Vodă i-a cerut Mitropolitului Moldovei să-l pună stareț în urma sa pe Părintele Hariton de la Mănăstirea Durău * Viețuitorilor mănăstirii le-a cerut să aibă relații bune cu șefii Bisericii Române, „fără ură și răutate”, cu „unitate, dragoste, ascultare”

După slujba oficiată vineri la Mănăstirea Petru Vodă, Părintele Iustin i-a încredințat IPS Teofan îndeplinirea unor dorințe, după cum anunță surse din mediul clerical.

Astfel, Părintele Iustin l-a rugat pe Mitropolitul Moldovei să trimită o scrisoare Patriarhului Daniel în care, în numele său, să ceară iertare și dezlegare de păcate. De asemenea i-a cerut Mitropolitului ca în locul său să-l aducă stareț la Petru Vodă pe părintele Hariton, fiu duhovnicesc aflat acum la Mănăstirea Durău.

Mitropolitul a chemat preoții care au slujit la Sfântul Maslu să audă și ei aceste dorințe. Părintele Iustin le-a cerut celor care rămân în urmă la mănăstire a fost ca aceștia să aibă relații bune cu ierarhia Bisericii, „fără ură, fără răutate” și, în doar câteva cuvinte, a subliniat nevoia de „unitate, dragoste, ascultare”.

Acest adevărat testament al Părintelui Iustin a fost înregistrat iar IPS Teofan le-a cerut celor din obștea mănăstirii respectarea întru totul: „Aș dori să nu încerce nimeni să influențeze decizia părintelui Iustin, că n-ar fi mai bun ăla sau altul… E decizia părintelui Iustin și trebuie respectată. Dacă părintele își va reveni și va lua o altă decizie vom vedea atunci, în funcție de care îi va fi dorința, rămâne în vigoare ce a spus ultima dată, ultimul cuvânt”.

Mitropolitul Teofan i-a încurajat apoi pe viețuitorii de la Petru Vodă: „Fiecare să mearga la chilia lui cu pace că noi nu ştim ce va rândui Dumnezeu. Poate să il mai țină încă mulţi ani printre noi”.

D.V.