Tentativă de escrocare dejucată de două pietrence

Două femei din Piatra Neamţ au fost abordate telefonic de un individ care a încercat să le păcălească prin arhicunoscuta metodă Accidentul, dar în loc să „înghită” povestea, femeile au sunat la 112. Poliţiştii au preluat imediat cazurile şi au demarat cercetările în vederea identificării autorilor. Cert este că, după ce astfel de metode de escrocare au fost mediatizate intens şi oamenii au fost avertizaţi să nu se lase înşelaţi, şarlatanii nu prea au mai avut succes, astfel că şi-au „rafinat” abordarea. „În ziua de 9 decembrie 2014, în intervalul orar 17 – 18 două femei de 65 de ani, respectiv de 50 de ani, ambele din Piatra Neamț, au fost contactate pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care și-a atribuit o anumită calitate, de avocat sau de fiu al persoanei apelate, şi sub pretextul că a avut loc un accident rutier în municipiul Piatra Neamț, în care sunt implicați membrii familiei, a pretins o sumă de bani”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. În ambele cazuri, persoanele vătămate au realizat că în spatele acestui apel se află persoane care intenționează să le înșele, fapt pentru care au sesizat organele de poliție, care efectuează cercetări pentru identificarea acestora și tragerea la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de înșelăciune.

Pentru că potenţialele victime nu se mai lasă impresionate, escrocii au alte variante prin care încearcă să convingă. „Infractorii apelează telefonic victima, pretinzând că sunt rude apropiate ale acestora (fiu, fiică, ginere etc.) şi afirmă că au nevoie de diverse sume de bani întrucât au provocat accidente rutiere. Dacă de obicei victimelor li se cerea să transfere bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sau Western Union), infractorii au început acum să solicite şi achiziţionarea de cartele telefonice pre-paid şi transmiterea codurilor de reîncărcare. De reţinut este și aspectul că infractorii încearcă să împiedice contactarea directă de către potenţiala victimă a rudei „implicate” în accidentul rutier motivând că acesta nu poate vorbi întrucât este anchetată de poliţie”, mai avertizează Poliţia.

Recomandările de ultimă oră sunt de a verifica pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia de urgenţă este reală, de a nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt avocaţi şi reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”, precum şi de a suna imediat la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiţi pentru a vă informa despre existenţa unui astfel de eveniment rutier şi care este procedura legală în astfel de situaţii.

 

Cristina Iordache