Tehnician maseur, o meserie vocațională

27/08/2015

fkt 2 fkt 1*Interviu cu fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie al Clinicii Micromedica Piatra Neamț

Se conturează tot mai mult în ultimii ani o nouă meserie îmbrățișată de oameni dornici să aline suferințele semenilor, să le aducă bunăstare și confort prin menținerea stării de sănătate, să le îmbunătățească forma fizică și psihică.

Tehnician maseur este o meserie relativ recentă care prinde tot mai mult teren, cu atât mai mult cu cât cei care o practică sunt oameni devotați ideii de a ajuta persoanele cu diverse afecțiuni ale articulațiilor, ale mușchilor, în procesul de recuperare medicală. Este clar o meserie vocațională, pentru că implică un efort susținut, cunoștințe temeinice și pregătire permanentă. Ce este această meserie aflăm din interviul acordat de fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie al Clinicii Micromedica Piatra Neamț.

Reporter: Este evident că piața meseriilor în România este tot mai diversificată în ultimii ani și cererea de noi servicii face ca interesul către noi ocupații să aducă specialități și specialiști noi. Una dintre aceste noi meserii este cea de tehnician maseur, care cunoaște o frumoasă dezvoltare în ultimii ani.

Ilie Onu: Tehnicianul maseur este un profesionist în domeniul sănătății umane, conform Codului de Ocupații din România, și alături de asistentul de fizioterapie desfășoară proceduri manual-fizicale, bazate pe un program de reabilitare prescris de un fizioterapeut sau de medici de reabilitare medicală.

Rep.: Tehnicianul maseur lucrează pe lângă un specialist sau nu e obligatoriu?

I.O.: Prin natura meseriei lui, tehnicianul maseur poate lucra independent, ca orice profesie liberă, în cazurile nemedicale. Adică, poate executa reflexoterapie, masaj de relaxare și anticelulitic, dar pentru a executa masajul terapeutic trebuie să aibă un diagnostic clinic al pacientului și cu o indicație pentru execuția procedurilor.

Pe de altă parte, tehnicianul maseur poate avea și o colaborare cu un medic sau cu un fizioterapeut, astfel că va executa anumite planuri de tratament bazate pe anumite scheme de tratament.

Mai nou, tehnicianul maseur poate, pe o plajă de afecțiuni, să execute anumite programe de mișcări sau exerciții fizice medicale prescrise de un fizioterapeut. Principalul instrument de lucru al tehnicianului maseur este masajul terapeutic, el fiind în temă cu indicațiile și contraindicațiile acestuia. Vorbesc de o bună și complexă pregătire teoretică și practică pe care trebuie să le aibă un tehnician maseur.

Rep.: Poate un tehnician maseur să activeze în domeniul wellness?

I.O.: Tehnicianul maseur este pregătit pe partea de wellness, întreținere și modelare corporală, beauty, SPA. Este profesionistul care face în condiții de siguranță toate procedurile manuale și fizicale, cunoscând indicațiile și contraindicațiile și efectele procedurilor pe care le aplică.

Cum îngrijirea corporală este un domeniu care a explodat în ultimii ani, tehnicienii maseuri sunt tot mai căutați nu doar în România, ci și în afara țării, pentru că la nivel de pregătire sunt mult peste nivelul obișnuit întrucât au și cunoștințe medicale. Pregătirea lor se face printr-un curs de 12 luni.

Rep.: Unde se fac aceste cursuri?

I.O.: Se pot face în mai multe orașe ale țării, dar și aici la Piatra Neamț. Cei care își aleg această meserie trebuie să fie oameni conștienți că vor lucra pe oameni, să le placă să ajute și să facă bine celor din jur, nu este o meserie ușoară și, ca în multe alte domenii, trebuie să ai un anume talent. Această meserie te schimbă, pentru că îți dă posibilitatea ca prin propriul tău exemplu, cu o viață echilibrată, un mod de a trăi sănătos, pe baza cunoștințelor medicale și de anatomie acumulate și cu pregătirea pe care trebuie permanent să și-o dezvolte ajung să ajute real și eficient pe cei care au nevoie de alte remedii.

Eu mă bucur că pot pregăti viitori tehnicieni pentru că nivelul de cunoaștere al formatorului profesional trebuie obligatoriu să fie peste nivelul tehnicianului gata format, asigurând astfel calitatea actului terapeutic.

Rep.: Colaborați cu tehnicienii deja formați de dumneavoastră?

I.O.: După examenul de absolvire a cursurilor, cei care vor practica meseria în sfera masajului medical vor avea nevoie de îndrumare și indicații în anumite cazuri. Deja am o excelentă colaborare cu foști elevi pe o serie de cazuri dificile, colaborare care le dă încredere și siguranță în forțele proprii, completând actul terapeutic.

Cristina Iordache