Țeapă de sezon: Insecticid pentru ofilirea plantelor 

control planteO treime din produsele verificate luna aceasta de comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ la operatorii economici care comercializează flori, plante de apartament şi de grădină, ornamente florale şi a altor materiale destinate întreţinerii acestora au prezentat abateri de la prevederile legale.

Unele produse pentru îngrijirea florilor/plantelor aveau informaţii netraduse în limba română. Spre exemplu, a fost găsit la vânzare insecticid Florino de provenienţă Ungaria ambalat la flacoane de 500 ml care nu prezenta informaţii pe ambalaj privind recomandări,  termen de valabilitate, compoziţia, iar la îngrăşământul lichid Fruxtovit termenul de valabilitate era depăşit cu două luni. În marea majoritate a cazurilor, informaţiile înscrise pe etichetele ataşate florilor erau prezentate alte limbi , însă nu şi în limba română. Şase operatori economici dintre cei verificaţi nu afişau  preţurile la toate produsele din magazin scoase la vânzare.

Din totalul celor 28 de comercianţi supuşi controalelor, 26 au prezentat abateri. Au fost verificate produse în valoare de  113119 lei , constantându-se abateri la mărfuri  în valoare de 37546 lei .

„Referitor la informarea consumatorilor prin elemente de identificare şi caracterizare, menţionam faptul că indiferent de provenienţa florilor – tăiate sau în ghivece, indigene sau din import- verificarile au evidenţiat faptul că nu se oferă consumatorilor  informaţii privind : denumirea produsului, denumirea şi / sau marca producătorului ,  identificarea – expeditorul/ ambalatorul, numele, prenumele , natura produsului – genul, specia, soiul, varietatea –  de exemplu la florile în ghivece  pentru speciile –  Cordyline, Aechmea fasciata, Calathea makoyana, Erica calluna, Myrtus communis, Ardisia, Tillandsia cyanea, Miltonia, Pachira, Vriesea splendes , Orhidee). În această situaţie se aflau un număr de 14 operatori economici”, a afirmat ing. Natalia Hruşcă, şefa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ.

Deşi legislaţia prevede existenţa în magazin a unor fotografii martor pentru buchetele care se realizează la comandă, în spaţiile de comercializare a  aranjamentelor florale la comandă  majoritatea comercianţilor au prezentat fotografii martor sub forma unui album. În abatere se aflau 3 operatori economici care nu respectă această prevedere – nu se prezentau informaţii din care să rezulte cantitatea, denumirea florilor componente în buchet sau informaţii despre ornamentul verde ( feriga, asparagus, Ficus pumila, Hedera, Gypsophila elegans, etc) .

Obligaţia de a informa despre  recomandări pentru îngrijirea şi păstrarea florilor la buchet nu era respectată de 7 dintre cei verificaţi, motiv pentru care au fost sancţionaţi contravenţional.

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au mai constatat că nici un operator economic din cei verificaţi nu ofera informaţii înscrise pe un suport de hârtie sau pe un  autocolant  privind calitatea terenului/ solului până la faza finală de plantare, curăţirea, întreţinere, udarea plantelor sau a terenului.

În ceea ce priveşte vânzarea online s-a constatat că în judeţul Neamţ un singur operator economic prezinta pe site diverse aranjamente florale fără să fie însoţite de informaţii privind preţul şi componenţa acestora.

Ca urmare a constatărilor din teren comisarii au aplicat 11 amenzi contravenţionale în valoare de 23.000 lei şi au dat 17 avertismente. Totodată, au stabilit oprirea temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 37.506 lei şi oprirea definitivă de la comercializare pentru produse în valoare de 40 lei.

„Informăm consumatorii şi operatorii economici de pe raza judetului Neamţ că, începand cu data de 21 ian 2015 , a intrat în vigoare Ordinul nr. 594 / 2014 privind modificarea Ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor. Astfel, operatorii economici au obligaţia să afiseze numărul de telefon denumit TELEFONUL CONSUMATORILOR – 0219551, adresa şi numerele de telefon/fax ale comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor în a căror rază teritorială se află operatorul economic, precum şi adresa site-ului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor : www.anpc.gov.ro”, a subliniat ing. Natalia Hruşcă, şefa CPC Neamţ.

Geanina NICORESCU