TBC „sănătos” la Şcoala Sanitară din Roman

* Primul caz a apărut acum două săptămâni, însă conducerea liceului nu a fost informată

* Abia după ce s-a  îmbolnăvit şi o elevă din colegiu s-a procedat la dezinfecţia sălilor de clasă

* Între timp, elevii de la postliceala sanitară au făcut practică în spitalul din Roman

La Colegiul „Petru Poni” din Roman a fost demarată o anchetă epidemiologică după ce două eleve au fost diagnosticate, la interval de câteva zile, cu tuberculoză. Una dintre tinere, de altfel prima care s-a îmbolnăvit de TBC, frecventa Şcoala Sanitară „Moldova” care este găzduită într-o clădire a Colegiului „Petru Poni”. Directoarea liceului, Mioara Stoia, nu a aflat despre faptul că bacilul Koch bântuie prin şcoală decât după ce şi o elevă de-a sa a ajuns la Spitalul TBC Bisericani: „Nu ştiu dacă este vreo legătură între cele două cazuri, dar trebuia să fiu informată din timp despre îmbolnăvirea unei eleve a şcolii postliceale, atât timp cât cursurile se derulau într-un corp al liceului nostru. Am primit vizita medicului de la dispensarul TBC din policlinica Spitalului Roman după ce s-a îmbolnăvit şi o elevă de-a noastră, în vârstă de 16 ani, din Bâra. Medicul pneumoftiziolog Silvia Ciubotaru, de la dispensarul TBC al policlincii,  ne-a dat soluţii pentru dezinfecţia claselor, a holurilor şi a grupurilor sanitare, iar în cadrul anchetei epidemiologice au fost trimişi la analize şi radiografii cei 30 de colegi ai elevei infectate şi profesorii care aveau ore la clasa ei. Deocamdată au ieşit doar jumătate din rezultatele investigaţiilor şi sunt negative”.

Deşi cele două eleve cu TBC depistate la interval de câteva zile au frecventat, practic, aceeaşi unitate de învăţământ, dr. Mirela Grădinaru, şefa programului de sănătate TBC de la Sanepid Neamţ a subliniat că aceste două cazuri nu au nici o legătură şi de aceea nu s-a impus informarea conducerii colegiului încă de la prima îmbolnăvire: „Şcoala Sanitară Moldova ţine cursurile într-un corp al colegiului, iar eleva liceului depistată cu TBC făcea cursuri în altă clădire. De asemenea, elevii colegiului merg la ore dimineaţa, iar cei de la postliceală, după-amiaza”.

Managerul şcolii sanitare, Mircea Popovici, ne-a spus că a fost sunat de cineva de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani în data de 21 ianuarie 2013 şi a fost informat că o cursantă în vârstă de 22 de ani este internată cu diagnosticul de tuberculoză şi că va trebui să ia măsuri urgente de limitare a focarului: „Noi deja eram în practică la spitalul din Roman când am primit vestea, dar am luat imediat măsuri, în sensul că toţi cei 29 de colegi ai tinerei bolnave au fost trimişi la investigaţii radiologice, împreună cu profesorii. Din fericire, nu a mai fost identificat nici un caz de îmbolnăvire”.

Din fericire şi pentru pacienţii spitalului, am putea spune, pentru că elevii şcolii postliceale au frecventat secţiile unităţii sanitare şi au intrat în contact cu bolnavii fără să ştie că ar putea fi bolnavi de TBC. „Noi avem practica în perioada 3 ianuarie-28 februarie, iar cazul de TBC ne-a fost adus la cunoştinţă pe 21 ianuarie, deci ce mai puteam face?! Nu am sistat practica pentru că imediat după declanşarea anchetei epidemiologice am trimis elevii la investigaţii şi în aceeaşi zi am şi avut rezultatele, toate negative”, a precizat managerul Mircea Popovici de la Şcoala Sanitară „Moldova” Roman.

Am întrebat-o pe Emilia Ciobanu, managerul Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani care este starea sănătăţii celor două paciente, cea de 16 ani din Bâra şi cea de 22 de ani din Săbăoani, însă răspunsul a fost complet neaşteptat: „Aceste două persoane nu figurează internate la noi. Poate or fi fost duse la Iaşi, nu am de unde să ştiu”.