Tavanul Şcolii Bălan s-a prăbuşit peste noapte

Şcoala Bălan-Ruseni din comuna Borleşti a ajuns să pună în pericol vieţile celor 60 de preşcolari care merg în continuare la grădiniţă pentru că, peste noapte, tavanul s-a prăbuşit pur şi simplu într-o sală de clasă. Nimeni nu vrea să-şi închipuie cam ce se putea întâmpla dacă acest lucru s-ar fi întâmplat ziua, când micuţii erau la cursuri. Mare parte din copiii care învăţau aici fuseseră deja mutaţi la o altă şcoală, dintr-un sat vecin, însă la noua şcoală nu au grupuri sanitare şi sunt nevoiţi să îndure nişte condiţii care le pun sănătatea în pericol.

Din cauza apei infiltrate prin acoperişul clădirii au putrezit grinzile şi bucăţi mari din plafon s-au desprins şi au căzut într-o sală de clasă în care, din fericire, nu mai învăţau elevii de la primar. În schimb, puştii de la grădiniţă frecventează în continuare acelaşi spaţiu impropriu şi sunt nevoiţi să meargă într-o toaletă din curte care nu reprezintă decât o gaură infectă. Micuţii îngheaţă iarna, iar vara nu mai pot suporta mirosul.

*Mulţumim din inimă consilierilor!

Comuna Borleşti este a doua ca mărime a populaţiei din judeţ, având nouă şcoli în satele componente în care învaţă peste 1.300 de copii, însă din banii veniţi pentru echilibrarea bugetelor din cote defalcate de TVA, consilierii judeţeni au tăiat 1,3 miliarde de lei şi au lăsat doar 100 de milioane de lei.

Vasile Iliuţă, primarul comunei Borleşti, spune că vina este a consilierilor judeţeni care şi-au bătut joc de oameni: „Sunt la cel de-al patrulea mandat, dar nu mi-am putut imagina că cineva îşi poate permite să-mi taie bugetul alocat de Consiliul Judeţean. Dintr-un buget destul de mic, de numai 1,4 miliarde de lei, să tai aşa… Iniţial calculasem după formula prezentată de domnul preşedinte ca bani pe cap de locuitor, că ne-ar fi revenit vreo 3 miliarde de lei, din aceştia îmi alocase CJ Neamţ 1,4 miliarde de lei, eram cât de cât mulţumit. Asta-i situaţia, e criză! Dar nu mi-am putut imagina că aceşti consilieri judeţeni aleşi pe voturile noastre, pentru că ei nu candidează uninominal ca noi, primarii, o să-mi taie bugetul în aşa hal să-mi lase numai 100 de milioane de lei. Nu mai am bani pentru şcoli, nici nu mi-am putut imagina, consilieri care să voteze împotriva primarilor lor! Acum, să vedem ce vine şi pentru şcoli că or să le vină şi lor nişte fonduri. Problema este că eu am nouă şcoli, am 1.300 de copii, sunt foarte multe şi este foarte greu”.

*WC-uri de… mileniul III

„La Şcoala din satul Bălan, Ruseni mai trebuie o toaletă, care acum nu este funcţională. Avem şcoli, cum este cea de la Mastacăn, unde am făcut grupurile sanitare, dar ne mai trebuie uşile, conexiunile cu alimentarea cu apă şi instalaţiile sanitare care n-au fost încă cumpărate”, adaugă primarul Iliuţă.

Statul român socoteşte sec, atunci când vine vorba despre alocarea de fonduri pentru reabilitarea unei şcoli: câte suflete învaţă acolo, câţi bani trebuie. Se trage linie şi se concluzionează scurt: nu rentează! Mai bine plimbăm copiii cu microbuzul până la o şcoală vecină. Şi în acest mod clădirile şcolilor de la ţară intră, rând  pe rând în ruină.

În multe dintre şcolile din Borleşti nu există încălzire, în unele şi apa curentă lipseşte. Directorul coordonator al Şcolii Borleşti, prof. Ioan Pătrunjel, spune că tot banii sunt problema: „Noi avem o construcţie nouă, finalizată, neachitată, pe care copiii nu o pot încă folosi. Pe lângă banii necesari pentru achitarea manoperei, ne mai trebuie în jur de 300 de milioane de lei, bani vechi, pentru achiziţionarea instalaţiilor sanitare. Nu am putut continua lucrările, chiar dacă există bunăvoinţă din partea primarului”.

De soarta acestor copiii nu se mai interesează nimeni de la judeţ, pentru că, în statistici sunt consideraţi prea puţini şi nici un politician nu are vreo rudă pe acolo. Aşa că…fiecare cu ale lui!