„Tata” gateriştilor din Grinţieş, căutat de poliţie

* Mihai Creţu a dispărut în pădure din ziua de 9 mai, când poliţiştii şi mascaţii au descins în comună

* El este cel care l-a băgat la „răcoare” pe avocatul Catană

Mihai Creţu, unul dintre membrii celebrei familii din Grinţieş care se ocupă de ani de zile cu exploatarea lemnului, a fugit în pădure şi nu a fost găsit nici până acum să fie dus la audieri. Poliţiştii au făcut câteva acţiuni de căutare a lui, dar nu l-au găsit încă. Au fost audiaţi, în schimb, alţi 33 de indivizi, de la gaterist, la ifronist, silvicultori şi chiar preoţi, iar în cazul multora s-a început deja urmărirea penală pentru evaziune fiscală şi tăiere ilegală de arbori.

 Între timp peste Grinţieş s-a aşternut o linişte suspectă. Nimeni nu mai „mişcă” de teamă că anchetatorii se pot întoarce, pe nepusă masă, şi iar îi lasă fără lemnul din gatere şi fără bani. Mai ales că ultima descindere s-a soldat cu o „pagubă” de 200 mc de buşteni şi peste 120.000 de euro, cât s-a colectat de la cei duşi la anchetă. Totuşi, cei mai hotărâţi dintre afaceriştii locali nu riscă să piardă bani zile la rând şi, ieri, au ieşit la pădure. „Gaterele nu mai mişcă ziua, dar lucrează noaptea şi duminica”, ne-a spus o localnică. „Iar ce aduc de la pădure nu mai ţin în curtea gaterului, de frică, dar lasă lemnul prin grădinile vecinilor. Dacă s-ar duce poliţiştii pe la unul Gherasim şi pe la Godacu’ ar avea nişte surprize”.

Sătenii spun că gateriştii s-au specializat în scăpat de cioate de la ultima acţiune din toamnă, când a fost săltat primul „lot” din Grinţieş. O dată la două, trei săptămâni, exploatatorii de pădure se adunau cu utilajele din dotare cu tot şi scoteau cioatele din pământ ca să şteargă urmele jafului din păduri. „Le scoteau cu totul, cu excavatorul şi le încărcau în remorci. Nu ştiu unde le duceau, însă se străduiau să facă multă „curăţenie” la locul de muncă”, ne-a spus un alt sătean. „Oricum nu cred că se aşteptau ca, după câteva luni, să mai vină iar mascaţii peste ei”.

Revenind la Mihai Creţu, despre care localnicii cred că se ascunde prin zona Mănăstirii Portiţa, el este fiul lui Dumitru Creţu Canciuc, considerat unul dintre „taţii” stăpânilor peste pădurile Grinţieşului. Firma Creţu Canciuc, administrată de Dumitru Creţu, a fost una dintre “vedetele” acţiunii “Gaterul”, iar actele contabile au ars într-un incendiu petrecut, întâmplător, exact cu o zi înainte de un control al poliţiei. Dumitru Creţu şi fiii lui au fost arătaţi cu degetul nu doar de săteni, ci şi de alţi gaterişti din comună, care i-au acuzat că le-au tăiat pădurile. Dar, la rându-le, au fost şi ei victime, pentru că au surprins TAF-urile la “lucru” în pădurea pe care aveau acte. Reclamaţiile la poliţie şi parchet, dar şi procesele s-au tot adunat din 2006 încoace. Şi cum nici unul dintre bărbaţii familiei Creţu nu a absolvit dreptul, şi-au angajat diverşi avocaţi care să-i scape de „belele”. Unul dintre apărătorii care până la urmă a „sfârşit” de mâna lui Mihai Creţu este Constantin Catană, fost procuror, fost judecător, arestat acum şi condamnat definitiv la 6 ani de închisoare.

În dosarul în care cei din familia Creţu l-au angajat pe Catană aveau de recuperat nişte terenuri, iar instanţa le-a dat dreptate. Avocatul habar nu avea că se soluţionase deja cauza şi tot le cerea bani, să-i dea, chipurile, judecătorului. La una din tranşe, de 1000 de euro, s-a organizat flagrantul.

“Avocatul nu a făcut nimic ca să ne apere, ba mai mult, ne-a vândut adversarilor din dosare”, declara Dumitru Creţu, imediat după arestarea lui Cristian Catană. “A luat bani şi de pe vii, şi de pe morţi. I-am dat sute de milioane. Am făcut împrumut în bancă, să-l pot plăti, cât să fie mulţumit. Când se termina un proces şi-l pierdeam ne spunea, senin, că asta e viaţa, în justiţie mai câştigi, dar mai şi pierzi. Dacă îi dădeam 10 sau 15 milioane la un termen spunea că ăştia sunt bani de un suc. Până la urmă, un băiat de-al meu n-a mai răbdat şi i-a făcut reclamaţie, iar acum a fost arestat şi a ajuns unde îi este locul. Sunt multe de povestit, am face un roman sau un film despre câte s-au întâmplat în ultimii ani la Grinţieş”.
Se pare că romanul tocmai este în pregătire în birourile procurorilor DIICOT şi ale ofiţerilor de la DGA Neamţ. Şi toată lumea este curioasă cum se va „scrie” ultimul capitol, că nu se anunţă cu happy-end.