* Un consilier local a cerut excluderea din preţ a costurilor de întreţinere pentru cele 83 centrale dezafectate
*”Va fi o recalculare având în vedere nu neapărat aceste costuri infime ,ci plecând de la noile preţuri anunţate la utilităţi”, a spus Dan Vasile Constantin, administrator al Locato
Societatea Locato, aflată în procedura insolvenţei, mai are în funcţiune doar 33 centrale, restul de 83 fiind scoase din folosinţă din lipsă de utilizatori. Drept urmare, reprezentanţii Locato au cerut preluarea de către municipalitate a modulelor neutilizate. După scoaterea din concesiunea Locato, centralele vor fi predate în custodia primăriei, care le va asigura paza şi conservarea. Adoptarea unei hotărâri de consiliu local în acest sens a fost condiţionată de amendamentul depus de consilierul Gheorghe Bălan, care a precizat că odată cu scoaterea din concesiunea Locato a celor 83 de centrale, se impune reducerea costului gigacaloriei, întrucât Locato nu va mai suporta costurile de întreţinere a modulelor.
„Până acum, cele 83 de centrale au fost în concesiune, dar acum dacă municipalitatea le-a luat înapoi pentru că nu mai au obiect de activitate, evident că acele cheltuieli practicate de Locato trebuie să fie ajustate. Eu am adus un amendament prin care am fost de acord cu preluarea de către CL a centralelor termice, dar am condiţionat acest lucru de recalcularea tarifelor. Nu ştiu dacă este vorba despre o reducere cu 5 sau 10% a costului gigacaloriei, însă este cert că va trebui operată o diminuare a costului”, ne-a declarat consilerul Gheorghe Bălan.
Dan Vasile Constantin, administratorul Locato, susţine însă că în costul gigacaloriei sunt introduşi doar câţiva bănuţi care înseamnă taxa pe folosirea acestor centrale, iar recalcularea costurilor se va face oricum. Însă nu neapărat pentru diminuarea preţului ca urmare a eliminării din concesiune a centralelor nefuncţionale: „Atâta timp cât cele 83 centrale nu mai funcţionează, e clar că infuenţa lor asupra costului, asupra preţului de producţie a gigacaloriei este extraordinar de mică. Fiind un preţ reglementat, se întocmeşte întreaga documentaţie şi se trimite la Autoritatea Naţională de Reglementare, apoi la consiliul local spre aprobare. Oricum va fi o recalculare având în vedere nu neapărat aceste costuri infime, ci plecând de la noile preţuri anunţate la utilităţi, respectiv la gazul metan şi la energie electrică”.
Aşa că nu ştim dacă să ne aşteptăm la o reducere „cu câţiva bănuţi” a costului gigacaloriei sau… la o majorare raportată la „noile preţuri la gaze şi curent electric”….
Rog sa-mi spuna si mie cineva ,cum sa rezolv problema datoriilor la asociatia de proprietari, pentru plata caldurii de care nu beneficiez. La plata facturii pentru intretinere pentru luna decembrie figurez cu o suma de plata pentru”caldura” de 111 lei . Pentru-ca anul trecut am platit sume foarte mari pentru incalzire, [apart. meu are 38 m.] In aceasta iarna, costul gigakal.fiind f. mare, , si pentru-ca depasesc cu pensia 7oo lei, nu ma bucur de nici o subventie , am inchis caloriferele{am repartitoare} si ma incalzesc cu radiatoare. Suma care mi se pretinde pentru incalzire este t ,am inteles, pentru tevile care trec prin apartamentul meu.. Rog sa vina cineva sa vada care sunt tevile acelea, intrucat locuiesc la ultimul etaj si nu prea vad tevi calde prin apartament. Pentru ce sa platesc caldura pe decembrie, mai ales ca am lipsit de acasa fiind spitalizata.timp de 20 zile?????..