„Târgul de carte Libris de la Piatra Neamț a reușit să focalizeze identitatea culturală a acestui spațiu“

*  Interviu cu criticul literar dr. Cristian Livescu, președintele Societății Scriitorilor din județul Neamț

Reporter: S-a încheiat, de curând ediția din 2015 a Târgului de carte „Libris“ de la Piatra Neamț. Ce concluzii ați tras în finalul acestui eveniment, de organizarea căruia v-ați ocupat și care se poate spune că a reprezentat un succes de public?

Cristian Livescu: Într-adevăr, pentru al cincilea an consecutiv, Societatea Scriitorilor din județul Neamț a fost invitată de Camera de Comerț și Industrie a județului Neamț să participe la pregătirea și organizarea Târgului de carte „Libris“ de la Piatra Neamț, manifestare care a devenit una așteptată cu interes în agenda culturală din spațiul nostru, proiectul fiind sprijinit atât de Consiliul Județean, cât și de Primăria Piatra Neamț. Să spunem întâi că în realizarea ediției 2015 am urmărit un dublu experiment: un aspect se referă la amplasamentul propriu-zis, cu curaj situat în centrul reședinței de județ, într-un loc în care nu mai avuseseră loc acțiuni expoziționale de asemenea anvergură. Ideea unor pavilioane care să focalizeze oferta editorială a aparținut domnului Mihai Caravan, directorul CCIJN, care – pe seama experienței anilor trecuți – a ținut să scoată cartea în parcul central, în calea omului obișnuit, dornic de promenadă la diverse ore ale zilei. E un loc deschis, foarte circulat, dar e și cu reverberații culturale, unde cartea și realizatorul ei se bucură de o receptare firească. Unii au fost sceptici privitor la un asemenea amplasament, dar văzând modernitatea amenajării și afluența deosebită de vizitatori din zilele Târgului au trebuit să recunoască situația ca fiind ideală. Un al doilea experiment s-a referit la crearea de evenimente în interiorul Târgului, care a urmărut nu o sumă ocazională de lansări de carte, ci una tematică, cu trimnitere directă la identitatea culturală și spirituală a județului Neamț. Am convenit că vom aduce în atenție cu deosebire autori și cărți din, cu și despre județul Neamț, asta nu dintr-un patriotism local găunos, ci pentru a fi mai bine cunoscute și comentate lucrările de valoare care conțin referințe și puncte de interes despre zona aceasta. Sigur, am dat editurilor invitate libertatea să-și creeze evenimentele dorite, dar în subsidiar am menținut interesul nostru, de a contribui prin interesul pentru carte la promovarea specificului nemțean. Concluzia cea mai importantă: s-a vândut carte ca niciodată în edițiile precedente!

Rep.: Și a avut efectul scontat această sugestie pe care ați propus-o invitaților?

C.L.: Am reușit cu deosebire să atragem atenția asupra unor autori și cărți din județul nostru aproape necunoscuți marelui public sau insuficient mediatizați. Iată, este vorba de profesorul Daniel Diaconu, din Grințieș, autor a vreo treizeci de titluri de cărți, în mare parte despre istoria meleagurilor nemțene sau reperele lor culturale – cele mai recente fiind „Tâlhăria și haiducia la români“, „Turismul cultural la muntele Ceahlău“ sau „Muntele – stâncile cu legendă“ – sau de profesorul Mihai Capșa Togan, cu o exegeză de nivel european despre morală și religie în Decadentism, sau de profesorul Neculai Muscalu din Borlești, autorul unei cărți de referință despre istoricul junimist A.D. Xenopol, sau de publicista Oana  Bulai, din Roman, care a adus în atenție o elegantă carte dedicată tinerilor („Tu. Ghid cu secrete despre tine“), consistentă în idei și soluții de viață, scrisă într-un limbaj plăcut și accesibil, sau de profesoara Maria Arghiropol, din Bozieni, descendentă a unei familii celebre (care l-a dat pe marele N. Iorga), autoarea unei monografii foarte documentate despre comuna în care trăiește. Nu mai spunem de cenaclul Clepsidra din Roman, cu câteva prezențe notorii, de editurile Crigarux, Capricio, Răzeșu, Conta, Cetatea Doamnei din Piatra  Neamț, care aveau multe surprize, sau de câțiva autori nemțeni, care au pregătit apariții editoriale special pentru acest Târg – Lucian Strochi, cu impunătorul volum bibliofil „Ancadierul“, Mihai Hanganu, cu romanul său enigmatic „Avatarul roșu“, care a stârnit numeroase comentarii, Bică Nelu Căciuleau (romanul „Tiptila“), Dan Iacob (cu monumentala sa antologie de texte despre creștinism, în mileniul doi), Mihai Merticaru (cu „Flacăra din piatră“) sau poeta romașcană Florentina Niță, care trăiește în Italia și care a ținut să fie prezentă acum la Piatra Neamț. „Vecerniile“ colocviale oferite de Editura Eikon din București, cu vajnicul ei animator M. Ajder, s-au adaptat cerințelor noastre și au făcut numeroase conexiuni interesante la tradiția de cărturari și preoți din județul Neamț. Cred de aceea că experimentul nostru a reușit în bună măsură. Fiecare din aceste pretexte și-a avut publicul său, în așa fel încât între cele câteva mii de cititori care au vizitat Târgul o bună secțiune a aparținut „publicului orientat“, de vârste diferite, venit special la chemarea unui autor sau altul.

Rep.: Totuși, invitații din afara județului au fost mai puțini ca în alți ani. Ce s-a întâmplat?

C.L.: Așa este. Am avut invitați puțini, dar de marcă. În conformitate cu rigorile proiectului, nici nu am forțat mai mult. Editurile înscrise nu și-au creat toate evenimentele scontate, iar solicitările noastre nu au găsit ecou printre nume notorii. Așa de pildă, am să vă divulg faptul că organizatorii au adresat o scrisoare Administrației prezidențiale, cu invitarea președintelui Klaus Iohannis să-și lanseze cărțile sale recente. Am zis că era un minunat prilej să viziteze – dânsul, ca „neamț“ – ținutul Neamț. Nu am primit nici un răspuns, nici măcar de complezență, dar am înțeles mai apoi că agenda domniei sale era în septembrie deosebit de încărcată. Promisiuni pentru edițiile viitoare avem de la academicienii Nicolae Manolescu și Eugen Simion. Au răspuns câțiva scriitori de certă valoare: prozatoarea Gabriela Adameșteanu, recent încununată cu Premiul special al USR, criticul Daniel Cristea Enache, una din vocile de autoritate ale actualității literare, poetul Coman Șova, originar din Neamț, din generația ’60, cu o bună cotă de popularitate în locul natal, prieten cu Nichita Stănescu, ca și Aurelian Titu Dumitrescu, autorul celebrei „Antimetafizica“. A fost adus în atenție și studiul „Personajul sadovenian“ de Constantin Bleotu, apărut la TipoMoldova din Iași, editură unde au apărut toți scriitorii nemțeni și care iarăși și-a onorat patrimoniul impresionant.

Rep.: Ce a lansat editura dvs., Crigarux?

C.L.: Mă bucur că mă întrebați. La 50 de ani de la moartea marelui critic G. Călinescu, am reeditat monografia sa dedicată lui Ion Creangă, devenită model de abordare a unui mare clasic. Seria „Biblioteca Ion Creangă“ a editurii noastre s-a îmbogățit cu încă un titlu. Am lansat câteva nume de tineri autori și am readus în atenție „Dicționarul literaturii din județul Neamț“ de C. Tomșa, lucrare de mare consistență, solicitată de marile biblioteci din țară.

Rep.: Ce preconizați pentru edițiile viitoare?

C.L.: Impresiile finale sunt încă fierbinți; le lăsăm să se răcească. Vă pot spune doar că am reținut multe sugestii, ne-am făcut alte relații printre editori și trebuie să profităm de cota bună pe care a câștigat-o la această ediție Târgul de la Piatra Neamț, printre cele din țară. Ambiția noastră este să contribuim la creșterea interesului pentru carte, pentru realizarea de la vârste fragede a bibliotecilor personale, ca elemente al educației permanente a tinerei generații. Încă nu ne comparăm cu manifestările similare din București, dar va veni vremea când se va vorbi despre noi în termeni și mai laudativi, când vom fi căutați și solicitați cu oferte. Atunci și selecția va putea fi mai exigentă.

Mihael BALINT