* Acum dr. Juncu e manager, iar dr. Lazăr e director medical
* Dan Vasile Constantin spune că nici aşa nu e legal
În mai puţin de 24 de ore cea mai mare unitate spitalicească din judeţ a rămas fără director şi s-a trezit cu un altul, însă nu cu unul nou! Printr-o soluţie de compromis dr. Ioan Lazăr nu părăseşte definitiv managementul spitalului judeţean, ci coboară doar o idee mai jos. Însă unii spun că nu suficient de jos.
Legal vorbind, dr. Ioan Lazăr este suspendat din funcţie exact din momentul înregistrării plângerii pe care prefectul George Lazăr a făcut-o în numele Instituţiei prefectului la Tribunalul Neamţ, Secţia Contencios administrativ. Adică, de miercuri 27 martie, nici un act semnat de fostul manager Ioan Lazăr nu mai avea valabilitate, fiind lovit de nulitate. Lucrurile erau cu atât mai grave cu cât spitalul ar fi urmat să încheie unele contracte de importanţă majoră, precum cel cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ.
„Acum, spitalul este tentant pentru toată lumea, pentru că eu l-am adus la punctul zero, fără datorii, fără probleme cu medicamentele şi materialele sanitare; dar văd că nu sunt dorit, pentru că fac ce trebuie…Iar dacă stau bine şi mă gândesc, după ce am fost suspendat pentru o zi şi înlocuit cu dr. Bararu, puteam primi un nou mandat interimar, pentru alte 6 luni”, ne-a spus dr. Ioan Lazăr, acum director medical la spitalul judeţean.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă a găsit un artificiu demn de un avocat: „Legea îmi dă dreptul să emit o nouă dispoziţie. Şi dacă mă gândesc bine pot să-l numesc pe dr. Alexandru Juncu director plin şi pe dr. Ioan Lazăr director medical şi atunci, să-mi explice mie domnul prefect că nu e corect! Mă voi sfătui cu juriştii instituţiei, dar probabil că aşa voi proceda”. După ce a dat această declaraţie, Culiţă Tărâţă a semnat dispoziţia prin care făcea rocada între cei doi doctori.
Aşadar, de ieri, dr. Alexandru Juncu este managerul spitalului, iar dr. Ioan Lazăr a devenit directorul medical al aceleiaşi instituţii, ambii până la finalizarea concursului pentru ocuparea fotoliului de şef.
Din punctul de vedere al lui Dan Vasile Constantin, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Spitalul judeţean, nici această decizie nu este legală: „Domnul Culiţă Tărâţă ar trebui să citească legea, pentru că articolul 179 din Legea 95 spune clar că echipa managerială poate ocupa interimatul maximum 6 luni, deci nici unul dintre cei doi medici nu mai poate fi la conducerea spitalului. Instituţia Prefectului ceruse lămuriri şi cu privire la dispoziţia anterioară, de prelungire a mandatului de director medical al dr. Juncu… A câta dispoziţie ar fi fost atacată de prefect? Sunt deja trei şi ar fi fost a patra”.
* Toată lumea face demersuri legale
Prefectul George Lazăr a depus la Tribunalul Neamţ în Contencios administrativ o plângere împotriva dispoziţiei prin care preşedintele Tărâţă îi prelungea mandatul dr.Ioan Lazăr ca director până la finalizarea concursului pe funcţie. Dispoziţia fusese dată tocmai pentru că cele 6 luni de interimat se încheiaseră. În primă fază prefectul a trimis Consiliului Judeţean o adresă prin care cerea revocarea dispoziţiei ca nelegală şi cita art. 179, aliniatele 5 şi 6 din Legea nr. 95/2006 actualizată privind funcţionarea spitalelor.
Pentru că reacţia nu a fost cea scontată, după câteva zile, miercuri, 27 martie, a fost înregistrată plângerea în contencios. „În plângerea ce-mi poartă semnătura, cerem anularea dispoziţiei de prelungire a mandatului interimar al dr. Ioan Lazăr, ca nelegală”, ne explică prefectul George Lazăr. „Plângerea este întemeiată atât pe dispoziţiile legale din Legea prefecturii, cât şi pe articolul 179, aliniatele 5 şi 6 din Legea de funcţionare a spitalelor. Am făcut acest demers legal pentru că eu consider că, după 6 luni de interimat, prelungirea mandatului este în afara legii”.
Cât priveşte noua dispoziţie de prelungire a mandatului de interimar al dr. Alexandru Juncu prefectul Lazăr spunea că se aplică exact aceleaşi prevederi legale şi că, de îndată ce va intra în posesia dispoziţiei respective, pe cale instituţională, va ataca şi acest act: „Sunt nişte dispoziţii care se dau fără o bază legală. Nu are nici o legătură cu numele cuiva şi nu acţionez în numele nimănui, ci doar în numele respectării legii! Domnul preşedinte Tărâţă avea posibilitatea legală şi corectă de a numi un alt director plin şi un alt director adjunct cu respectarea condiţiilor legale: minim doi ani vechime, să fie medic primar şi să aibă competente manageriale”.
Dacă pentru interimat sunt atâtea zbateri, ca să nu spunem orgolii, oare în ce termeni se va derula concursul? Şi cine are curaj să se înscrie?
Deci Brazda recunoaste ca l-a durut in cur de lege pana acum? Lazar lupta pentru 1300 de miliarde, bugertul pe anul 2013, nu pentru spital. Jigodie!
Oricum un spital slabut. Ce atata tam-tam!
Daca si Juncu, care lasa stomacurile oamenilor cusute ca la animale ajunge manager… este mia mult decat evident.
Bine ati venit la abatorul judetean Neamt!
Un escroc mai mare ca Lazar Ioan care fara plicul cu bani nu se uita la bolnav nici ca mai e !Si futangiu pe deasupra,la ORL ajungea asistenta sefa cea care ceda mai repede.Era o batalie si o ura din gelozie intre ele !!!!!!!!!