* Ca să contracareze tendinţa de a vinde pământurile către străini, Ministerul Agriculturii a pregătit o nouă lege
* Terenurile situate la mai puţin de 10 km de graniţă nu pot fi vândute decât cu avizul Ministerului Apărării Naţionale
* Valoarea sancţiunilor este între 50.000 şi 100.000 de lei, iar în cazul schimbării destinaţiei, cuantumul se măreşte de 5 ori
Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum și de înființare a Autorităţii pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare. Sunt vizate doar terenurile agricole din extravilan, nu și cele din intravilanul localităților. Prevederile prezentei legi se aplică numai persoanelor fizice, cetățeni români, respectiv cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum și apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene.
Cu siguranță, noua lege are legătură cu faptul că, din 2014, urma să se dea liber la cumpărarea terenurilor agricole de către străini, persoane fizice. O chestiune îndelung discutată, care a stârnit și foarte multe controvese la nivel înalt. La un moment dat, chiar s-a pus serios problema amânării cu doi ani a vânzării terenurilor agricole către străini. S-a recurs la o altă soluție, adică o nouă lege care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole. O lege cu multe condițiii și restricții. O fi bine, o fi rău, rămâne de văzut.
* “Românul gândeşte într-un fel, străinul în altul”
Am vrut să aflăm opinia lui Traian Vararu, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Agricultură Neamț: ”Nu știu ce să zic. Fiecare e cu gândirea lui. Românul gândește într-un fel, străinul în altul. Chiar nu știu cum e mai bine. Românul nici n-a ”mirosit” bine pământul pe care l-a primit în proprietate după apariția legilor funciare. Unii l-au obținut foarte greu. Acum li se oferă posibilitatea să-l vândă. Tentația e mare. E foame mare de bani la români. Foarte mult pământ este luat în arendă. Poate îl vor cumpăra cei care îl lucrează acum în arendă. Nu știu care va fi efectul acesti legi, pe termen lung. O fi bine, o fi rău? Acum, depinde și de cei care au terenul în arendă. Una e să arendezi pământul, alta e să-l vinzi. Dacă l-ai vândut, nu-l mai ai. Primește omul niște bani, pe care îi poate cheltui repede. Rămâne fără bani, dar și fără pământ. Sunt mai multe teorii în legătură cu vânzarea terenurilor agricole la străini. Se mizează pe faptul că ei au capital, că vin cu tehnologii și utilaje performate, că pământul va fi mai bine lucrat. Dar terenul respectiv este proprietatea lor. Pot cultiva ce vor și pot vinde producția unde și cui doresc. Cultivă grâul la noi, dar îl vând în altă parte, unde vor, celui care dă un preț mai bun. Iar noi putem fi puși în situația de a importa grâu. Pe de altă parte, e posibil să fie grâul vândut la noi în țară…”
* Nu se pot cumpăra mai mult de 100 ha
În virtutea noii legi, la vânzarea terenurilor agricole sunt puse acum mai multe condiții și restricții. Iată câteva: terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României pot fi înstrăinate prin vânzare – cumpărare doar cu avizul Ministerului Apărării Naționale. Terenurile agricole situate în extravilan, pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii. Terenurile agricole situate în extravilan care au stat la baza constituirii unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, a unei federaţii de organizaţii de îmbunătăţiri funciare sau a unei organizații de desecare și drenaj pot fi înstrăinate prin vânzare – cumpărare doar cu acordul adunării generale a membrilor acestora și a proprietarului infrastructurii de îmbunătăţiri funciare.
În noua lege apare o restricționare privind mărimea suprafețelor de teren cumpărate, care nu poate depăși 100 ha. Apoi, pământul nu se vinde oricui. Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, situat în extravilan, dobânditorul persoană fizică trebuie să facă dovada că are cunoștințe în domeniul agricol, că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Dacă deja deținea teren, la data intrării în vigoare a prezentei legi, trebuie să dovedească faptul că acele terenuri au fost lucrate şi n-au rămas pârloagă.
* Dreptul de preempțiune
Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole, situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempțiune. Iată și care sunt pașii de urmat. Vânzătorul înregistrează la primăria din raza unității administrativ teritoriale unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum și afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan.
Cererea este însoțită de oferta de vânzare, care va cuprinde, pe lângă prețul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, toate datele de identificare a cumpărătorului și caracteristicile terenului respectiv. Oferta de vânzare va fi afișată la sediul primăriei timp de 90 de zile de la data înregistrării. În termen de 15 zile, primăria notifică în scris preemptorii și afișează oferta de vânzare la sediul acesteia.
Titularii dreptului de preempțiune trebuie să transmită acceptarea ofertei, însoțită de documentația din care să rezulte că îndeplinesc condițiile pentru a cumpăra terenul.
Netransmiterea acceptării ofertei în termenul prevăzut duce la pierderea dreptului de preempțiune. În cazul în care mai mulți preemptori își manifestă în scris intenția de cumpărare, vânzătorul are obligația de a respecta ordinea stabilită. Dacă în termenul prevăzut, nici unul dintre titularii dreptului de preemțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă.
* Controlul și drepturile arendașilor
Verificarea îndeplinirii condițiilor legale la cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice se va face de către Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care urmează să se înființeze. Autoritatea va verifica în termen de 15 zile lucrătoare și va comunica vânzătorului precum și potențialului cumpărător îndeplinirea ori neîndeplinirea condițiilor legale.
Arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan, trebuie să dețină calitatea de arendaș pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 5 ani pentru terenul ce urmează a se vinde.
* Sancțiuni dure pentru contravenienți
Terenurile agricole dobândite prin vânzare – cumpărare trebuie să fie utilizate potrivit destinației categoriei de folosință înscrise în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară. Persoanele fizice care cumpără teren agricol pe care este amplasată o infrastructură de irigații sau de îmbunătățiri funciare, au obligația de a o menține cel puțin în starea în care a fost cumpărată, astfel cum a fost atestată prin avizul Autorității Naționale de Îmbunătățiri Funciare.
Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage răspunderea administrativă, contravenţională și civilă, după caz.
Constituie contravenţii următoarele fapte: vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător, fără avizul Ministerului Culturii; vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan care au stat la bazaconstituirii unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, a unei federaţii de organizaţii de îmbunătăţiri funciare sau a unei organizații de desecare și drenaj, fără acordul adunării generale a membrilor acestora; distrugerea sau nemenținerea în funcțiune a infrastructurii de irigații precum și cea de îmbunătățiri funciare amplasate pe un teren agricol situat în extravilan dobândit prin vânzare – cumpărare.
Contravenţiile constatate se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei. Înstrăinarea prin vânzare – cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempțiune atrage sancțiunea nulității absolute a contractului de vânzare cupărare.
Schimbarea categoriei de folosință a terenului agricol, timp de 2 ani consecutiv, se sancționează cu de 5 ori cuantumul amenzilor cuprinse între 50.000 și 100.000 lei. Vânzarea terenului la un preț mai mic ori în condiții mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage nulitatea absolută a vânzării respective. Sumele provenite din aplicarea amenzilor constituie venit la bugetul Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.
Tina CONDREA
iarasi ne grabim in stil romanesc,neinformati si nepregatiti.nici nu ne stim locul in ue-tara de mana a-3-a ca ne grabim sa ne vindem ultima palma de pamant.tradatorii de tara simt singe proaspat care a duce bani si au luat-o razna.CE FACEM CU ACEASTA TARA CE NU S-A PUTUT JEFUI VINDEM?nu a fost clar cu hotia retrocedarilor?oare ata de tampiti suntem incat ne pacalesc toti.acest tineri nebuni care au luat putere prin minciuna vor sa vinda ei tot.sova de la marile proiecte si apropiatul lui ponta o pune pe mama vitrega sa cumpere totul si apoi sa vanda la straini.ratacitul de constantin argatul lui voiculescu,intamplator ministru al agriculturii a intrat si el in haita de lupi sidoreste averi.CE NENOROCITI A SCOS VOIVULESCU DI N JOBEN MINISTRI DE DOI BANI SI CA PREGATIRE SI CA MORALITATE;SERES TRDATOR DE NEAM,CONSTANTIN PACALICI DE APIA.a venit timpul sa nu mai cred in nimeni decat in DUMNEZEU.unde esti ioane mare cadastrist cu avere provenita din jaf si deputat de catanga acum nu ai nimic de zis ai avere esti linistit.?marele senator bumbu(*ce nume predestinat) a prins gustul de latifundiar si tace??nui msai insirui ca este inutil.talpa tarii dispare prin moarte si pacaleala.
Cum sa vindem pamant strainilor, daca se supara, il iau in spate si pleaca cu el din tara? Cum sa privim noi, patrioti romani,la culturile strainilor, mai frumoase si mai bogate, in comparatie cu ale noastre? Cum poate strainul sa-si plateasca toate taxele catre stat,iar marii nostri fermieri,nu numai ca nu platesc, dar mai si primesc pomeni de la stat( pe criteriul politic,evident)? De ce sa nu marim birocratia( coruptia),prin solicitarea de tot felul de aprobari, de la tot felul de institutii?
alin esti un papagal marunt care o faci pe desteptul.sunt sigur ca stai la terasa pe banii scapati pe jos de la marii tai capitalist IASTIA SUNTETI VOI CARE NU ATI FACUT NIMIC LA VIATA VOASTR.A CONFUZI MARFA CU AMBALAJUL.DACA AI AVEA MINIMUL DE CUNOSTINTE JURIDICE PRIVIND REGLEMENTAREA DREPTULUI DE PROPIETATE NI AI GANDI CA UN INFANTIL.