În țara în care se poate orice: Salon pentru suferinzii de scleroză multiplă fără rampă de acces

Consilierii locali sunt chemați să voteze, astăzi, pentru un proiect care ține în primul rând de un subiect umanitar. Fundația Multiplă Scleroză din Neamț se află în situația paradoxală de a avea un sediu care nu este dotat cu rampă pentru cărucioare. Or, această boală, dacă ar fi să fie simbolic reprezentată, ar fi printr-un om într-un cărucior.

Această fundație a fost prima din Europa de Est care a primit diplomă de excelență pentru activitatea care o desfășoară în acest domeniu și este prima din România care a încercat tratamente de recuperare. Acum, se află în situația paradoxală de a avea un salon de kinetoterapie, masaj, club de socializare și informare cu pacienții care suferă de o astfel de boală incurabilă, dar nu poate transporta acești pacienți în acest salon, din lipsa unei rampe.

„Având în vedere adresa Fundației MS înregistrată de Direcția de Asistență Socială Piatra Neamț, prin care se solicită scutirea utilităților pentru anul 2017, întrucât între data preluării spațiului și până în prezent nu s-a desfășurat nici o activitate, iar pentru anul 2017 nu sunt perspective să fie desfășurate activități, motivat de faptul că nu au fost realizate lucrările de amenajare a rampei de acces pentru persoanele cu dizabilități, se impune luarea unor măsuri de natură favorabilă pentru a veni în sprijinul activității acestei fundații pentru persoanele care suferă de scleroză în plăci“, se spune în fundamentarea proiectului de hotărâre.

Cu toate că prin adresa către Direcția de Asistență Socială, Fundația a cerut scutirea la plată a utilităților „întrucât nu beneficiem de aceste utilități, în lipsa unei rampe pentru scaunul rulant, nu putem desfășura activitatea de bază, și anume recuperarea asistenților asistați prin kinetoterapie, masaj, terapie de grup, deși dispunem de toată aparatura necesară și nici nu există nici o perspectivă pentru anul 2017“, se spune în adresă, proiectul de hotărâre din fața consilierilor nu prevede scutirea de la plata acestor utilități, ci o co-participare a respectivei fundații cu 20% din valoarea lor.

Până la urmă, este la votul consilierilor.
Ce ar trebui să se știe?

Fundația funcționează de 20 de ani, prin grija a doi oameni care și-au dedicat ultimele două decenii acestei activități și a căror nume nici nu doresc să apară în presă.

De tot atâta timp, anual, 150-200 de bolnavi îi trec pragul de cel puțin două ori pe săptămână. Cei mai mulți dintre ei n-o mai pot face din lipsa acestei banale rampe. În vechiul sediu, din care a fost mutată de 3 ani, existau toate dotările pentru persoanele cu handicap.

Scleroza în plăci sau scleroza multiplă este o boală în care nervii sistemului nervos central, adică ai creierului și măduvei spinării, nu mai funcționează cum trebuie, îmbolnăvindu-se treptat.

Cauza apariției bolii este necunoscută, cercetătorii crezând că are de-a face cu sistemul imunitar și cu genele moștenite. Este posibil ca scleroza în plăci să fie o boala autoimună, adică organismul să se atace pe el însuși, dintr-o eroare, considerând că este vorba de un corp străin intrat în sistem.

Mariana OLTEAN TUDOSE