Tânăr trimis după gratii, pentru conducere fără permis

Marius Constantin Rotaru, de 23 de ani, din comuna Dulcești, a fost încătușat, joi, de polițiștii Secției de Poliție Rurală Dulcești și condus la penitenciar, după ce ultima condamnare a rămas definitivă. Tânărul a fost găsit în jurul orei 16:30, în satul Corhana și reținut de către polițiști, după care a fost transportat și predat Penitenciarului Bacău pentru executarea pedepsei, potrivit inspectorului Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Curtea de Apel Bacău a judecat joi, 12 ianuarie, recursul declarat de tânăr față de sentința Judecătoriei Roman și instanța a decis să-l respingă. Pedeapsa dată de judecătorii romașcani este de 2 ani și 10 luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Tânărul a fost prins de un echipaj de poliție în ziua de 4 septembrie 2015 în timp ce conducea pe DJ 157A un tractor, neînmatriculat, și fără a avea permis auto. Cel care i-a dat tractorul pe mână deși știa că tânărul nu are permis, a fost condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare. Poate că Marius Constantin Rotaru ar fi scăpat de executarea pedepsei primită pentru că a condus fără permis, dar el mai avea o sentință de un an și jumătate închisoare, cu suspendare, pentru furt, dată din aprilie 2015, astfel că acum execută ambele pedepse.

*Alt tânăr, încarcerat la Tichilești, pentru furt

Un alt tânăr, în vârstă de 19 ani, din Dumbrava Roșie, a fost și el depistat joi, în jurul orei 16, de polițiștii Secției de Poliție Rurală Săvinești și reținut. El are o condamnare definitivă de 2 ani internare într-un centru de detenție, după ce a fost găsit vinovat de furt calificat.

Polițiștii l-au condus sub escortă și predat Centrului de detenție pentru minori Tichilești, din județul Brăila.

* Feriți-vă copilul de criminalitate!

Poliția Neamț recomandă părinților câteva măsuri prin care aceștia își pot feri copiii de a adopta un comportament deviant ce îi transformă în infractori:

– comunicați cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înțeles, iar personalitatea lui respectată;

– fiți fermi cu copilul, dar nu agresivi, violența nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

– interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dvs.;

– încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dvs. și de familiile lor;

– asigurați în familie un climat afectiv, de bună înțelegere;

– distribuiți copiilor sarcini clare în desfășurarea vieții de familie care să le dezvolte simțul responsabilității și al utilității, fără a exagera însă;

– atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;

– alegeți comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinte;

– când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvernamentale, asociații de tineret), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.

Cristina IORDACHE