Tăcerea e de aur / Deputați silențioși

deputati activitate

*Activitatea parlamentarilor nemțeni după jumătate de an de mandat

Patru din cei zece deputați de Neamț nu au luat cuvântul decât o singură dată în parlament, după cum consemnează cifrele de pe site-ul Camerei Deputaților. O singură luare de cuvânt înseamnă, după cum aflăm din aceeași sursă, „depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor de către deputaţi, în şedinţă solemnă” (20 decembrie 2012).

Aceeași patru deputați – Vlad Marcoci, Marian Enache, Liviu Harbuz și Ionel Arsene – nu au bifat nicio declarație politică și doar unul dintre ei (Marian Enache) a punctat o acțiune la capitolul „întrebări, interpelări”.

Pe cele trei componente ale activității parlamentare (luări de cuvânt, declarații politice și întrebări/ interpelări) cei mai activi (alții ar spune „vocali”) parlamentari de Neamț sunt: 1. Ioan Munteanu – 32 acțiuni; 2. Dorinel Ursărescu – 17; 3. Cătălin Drăgușanu – 16; 4. Elena Udrea – 11; 5. Mihaela Stoica – 7. Constantin Moisii consemnează doar două astfel acțiuni verbale, la fel ca Enache.

Cifrele Camerei mai oferă doi indicatori: „propuneri legislative” și „moțiuni”. Ei bine, la propuneri legislative Ioan Munteanu e iar pe primul loc dar la egalitate cu „tăcutul” Liviu Harbuz (câte 15 propuneri). Sunt urmați de Moisii (10), Arsene și Enache (câte 9), Marcoci (7), Drăgușanu (6), Udrea (3) și Stoica și Ursărescu (câte 2).

La moțiuni, după cum era de așteptat, astfel de acțiuni apar doar în dreptul deputaților de opoziție: Udrea (5), Stoica (4), Moisii (2).

Cât privește posibila comentare a cifrelor din tabelul alăturat, practica relației parlamentar – presă scoate la iveală următoarele abordări. Deputații care nu bifează la capitolul „vocal” spun, de obicei, că degeaba vorbești la microfon și nu te bagă nimeni în seamă dacă nu reușești, prin negocieri, să obții votarea unor proiecte cu efect pozitiv pentru electorat. Cei care nu își trec în cont prea multe inițiative legislative remarcă faptul că unii colegi semnează astfel de documente tocmai pentru a da bine în fața presei: „Important e cum votezi, cum reu;e;ti s[ promovezi ceva, poate mai puțin vizibil, nu că semnezi le kilogram”.

În fine, cei care nu se remarcă la niciun capitol din cifrele furnizate de siteul Camerei invoca activitatea din comisii (în general, cu ușile închise) sau faptul că s-au zbătut (și la Parlament, și la Guvern, și la alte instituții) pentru rezolvarea unor situații punctuale din colegiul pe care îl reprezintă (susținerea primarilor care vor să acceseze finanțări, sprijinirea financiară a școlilor, bisericilor sau a altor activități importante pentru comunități etc).

Ultima coloană din fotografia alăturată nu este o cifră oficială ci un exercițiu jurnalistic în care – cu asumarea riscului de a se spune că s-au adunat mere cu pere – au fost totalizate cifrele din coloanele precedente. A rezultat un clasament evident neoficial al totalui de acțiuni din Parlament consemnate pe site. Locul 1 i-ar reveni aceluiași deputat Munteanu, urmat de Drăgușanu și, la egalitate, de Udrea și Ursărescu (drumoasă simbioză Putere – Opoziție, nu?).

Ultimele trei locuri revin trio-lui Enache – Arsene – Marcoci care poate avea scuza debutului în activitatea parlamentară.

Și tocmai pentru că acest clasament este și neoficial și neștiințific, cea mai corectă analiză a tuturor cifrelor din tabel o poate face specialistul cu ștampila (de vot): Cetățeanul.

Daniel VINCA