„Tabăra din Pridvorul Satului“, bucurie pentru copiii din satul Talpa

Tabara Talpa * Tabăra a reunit 75 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, din satele Talpa, Chilia și Breaza * Cei mici au participat la ateliere de manufactură, muzică, tir cu arcul, comunicare, drumeții și jocuri în natură

Parohia „Sfântul Nicolae“ din satul Talpa, comuna Bârgăuani, a găzduit, în perioada 11-15 iulie, prima activitate din acest an a „Taberei din Pridvorul Satului“, proiect al Arhiepiscopiei Iașilor destinat copiilor și tinerilor cu posibilități financiare reduse, din parohiile rurale.

Tabăra a reunit 75 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, din satele Talpa, Chilia și Breaza, care au participat la activitățile animate de cei opt reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Activitățile derulate de copii au cuprins, alături de participarea la Sfânta Liturghie, ateliere de manufactură (în cadrul cărora cei mici au învățat să realizeze cruciulițe și brățări), tir cu arcul, comunicare, muzică, activități sportive, drumeții și jocuri în natură, precum și tradiționalul foc de tabără.

„Fiecare din cele 5 zile de tabără a început cu rugăciunea de dimineață, care a avut loc la biserică, continuând cu două sesiuni de ateliere desfășurate în intervalele orare 9.00 – 13.00 și 16.00 – 20.00 și s-a terminat cu rugăciunea de seară. În primele două zile, activitățile s-au desfășurat pe patru ateliere: tir cu arcul, comunicare, muzică și manufactură. Cea de-a treia zi a fost dedicată drumeției la pădure, în apropierea satului Homiceni, iar în cea de-a patra zi a avut loc «Vânătoarea de comori», activitate desfășurată pe baza unui itinerar și a unor indicii descoperite pe parcurs de participanți, culminând cu descoperirea comorii. Comoara pe care cei mici au avut sarcina de a o descoperi a constat în dulciuri. Mulțumim, pe această cale, domnului primar Petrică Șchiopu pentru susținerea financiară, precum și autorităților locale care au pus la dispoziția copiilor microbuze școlare, dar și două săli de clasă ale Școlii Talpa, în care au avut loc atelierele. Vineri, în ultima zi a taberei, copiii au participat la Sfânta Liturghie, apoi o parte din ei s-au spovedit și s-au împărtășit. Considerăm că activitățile au condus la o mai bună relaționare între copii, dar și la descoperirea de noi talente și ne dorim ca și anul viitor să fim gazdele acestei tabere“, ne-a spus părintele paroh Cristian Hanganu.

Peste 3.000 de copii, la „Tabăra din pridvorul satului“

După cum informează organizatorii, anul acesta, „Tabăra din Pridvorul Satului“ va cuprinde nouă serii, reunind aproape 1.000 de participanți din județele Iași, Neamț și Botoșani. În această perioadă, tabăra are loc în zona Dorohoiului, în localitățile Baranca, Racovăț și Hilișeu Horia, județul Botoșani.

„Tabăra din pridvorul satului“ este un proiect social, misionar și caritativ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, dedicat copiilor și tinerilor defavorizați din zonele rurale, care se confruntă și cu pluralism confesional, migrație în diaspora etc.

Deoarece acești copii nu-și permit să meargă într-o tabără plătită, atunci vine „tabăra“ la ei, cu voluntari devotați, echipamente și multă, multă bucurie. Animatorii – elevi de liceu și studenți – sunt prezenți alături de cei mici, cu dăruire și entuziasm, ca să le facă vara mai frumoasă.

Până în prezent, peste 3.000 de copii și tineri au participat gratuit la „Tabăra din pridvorul satului“.

Proiectul „Tabăra din pridvorul satului“ a început în vara 2012 prin organizarea de tabere pentru copiii din 4 parohii sărace ale Arhiepiscopiei Iașilor din județele Iași și Botoșani (Horodiștea; Șcheia, Căuiești; Mironeasa; Bâcu, Cioca Boca).

Majoritatea acestor copii nu ar fi avut niciodată posibilitatea de a participa într-o tabără, de a se juca cu toți copiii din satul lor, de a simți bucuria copilăriei și entuziasmul atmosferei de tabără.

Irina NASTASIU