Sute de sms-uri pe zi între primar și consiliera personală

dochia1

Colaborare strânsă între demnitar și subordonată
*și câte 140-150 de mesaje scrise a trimis primarul Ciubotaru de la Dochia, într-o singură zi, consilierei sale de imagine
*SMS-urile erau expediate de pe unul din telefoanele de serviciu ale lui Iulian Ciubotaru
*de pe alt telefon de serviciu, primarul i-a dat sarcini consilierei Crina Cioineag, tot prin sms, dar prin roaming, și când acesta se afla în Austria sau Germania

N-au știut basarabenii de la Ozone că șlagărul lor cu “nu-mi răspunzi la e-se-mes, / eu te sun atât de des” ar putea deveni imnul comunei nemțene Dochia… Dar nu există instituție publică în România în care sms-ul oficial, pe telefonul oficial, de serviciu, să aibă o utilizare mai aplicată ca la vârful administrației dochiene.
Sute de sms-uri pe zi – sute! – expedia în perioada iulie – august primarul Iulian Ciubotaru de pe unul din telefoanele sale de serviciu (o să vedeți de ce ”unul”) pe telefonul personal al consilierei sale personale Crina Cioineag. Nu o să spunem câte sms-uri sau apeluri primea înapoi pentru că – așa cum scrie mai sus – telefonul consilierei e personal și acest articol abordează doar partea de subiect de interes public (adică abonament pe bani publici, telefoane cu sim-uri decontate din bani publici, sms-uri sau apeluri generate dintr-un grup de telefoane pentru care operatorul de servicii trimitea factura la instituția publică).
Pentru că primarul de Dochia a făcut deja plângere penală unui angajat din Primărie pe care-l acuză de cele mai grave infracțiuni de serviciu sau care au legătură cu viața sa privată, se impune precizarea că, în urma acestui articol ne asumăm și astfel de riscuri. Dincolo de un răspuns oficial (vedeți mai jos) în legătură cu REGIMUL PUBLIC a tot ceea ce e decontat din ban public și nu aduce atingere siguranței naționale (să fim serioși!), mai mult, analizăm oportunitatea de a-l ajuta pe primarul Ciubotaru prin publicarea în serial (că, evident, nu încap într-o singură zi) a unor documente care arată strânsa colaborare (și ne referim, firește, doar la aspectul profesional!) dintre el și respective angajată.

140 de sms-uri de la primar la consilieră!

Rămânând în registrul strict profesional, Crina Cioineag este o pietreancă specializată în administrație public. De aproximativ un an lucrează la Primăria Dochia pe o funcție pe care, în traducere popular, lumea o asimilează cu ”consiliera personală a primarului”. De fapt, după lege, este vorba de ”cabinet demnitar” tradus – ca sarcini, atribuții, drepturi etc – la nivel de administrație public locală.
Fără îndoială că această doamnă – într-o perioadă în care angajările în administrația publică locală erau blocate de celebra ”Ordonanță Boc” pe care Cabinetul Ponta nu a anulat-o – este foarte pricepută (imagine?, programe europene?, scheme de finanțare?, achiziții publice?, legilație? etc) din moment ce a prins ”fereastra” angajării prin sita tot mai zgârcită a administrației.
Iar dovada cea mai elocventă a priceperii ei este faptul că primarul de Dochia comunică foarte aplicat, apăsat și des cu această subordonată direct.
Cum? Probabil în diverse moduri. Informații ajunse la ziarul Ceahlăul confirmă măcar parțial această bună colaborare. Dovada? Sute de sms-uri pe zi plecate cu zel din telefonul întâiului bărbat al obștii din Dochia spre telefonul personal al priceputei consiliere personale.

De la 0740/401704 – fără număr!

Câteva poze atașate acestui text vorbesc mai bine decât milioane de cuvinte. În data de 19 iulie 2013, din telefonul de serviciu al primarului Iulian Ciubotaru (care figurează ca atare în bazele de date de la Prefectură, Consiliul Județean, Guvernul României, SRI etc) pleacă un prim apel telefonic – spre un număr oarecare – la ora 7,41. Apoi, altele. De la ora 11,35, incep să zboare ”e-se-me-surile” spre numărul 0741/7093×4, despre care un sfert din Dochia și un sfert din Piatra Neamț știu că aparține ”domniței Crina”. Când și când mai e și alt apel, spre altceva. Per total, până la 21,30 sunt vreo 130 de sms-uri.
Mai există vreun demnitar, mare (premier, ministru, deputat, primar…) care să dea unui subordonat sms-uri fără număr?
A doua zi – era într-o zi de sâmbătă – istoria se repetă. Strînsă comunicare pe probleme – firește, administrative!!! – începe pe la 10,48 și, iar după ”fără număr” (vezi foto) – se termină după ore bune și tot după peste 100 de sms care pleacă din telefonul primarului Ciubotaru.
Duminică, 21 iulie 2013, activitatea din telefonul cu numărul 0740/401704 începe, la ora 10,51, cu un sms la numărul consilierei. Dacă tot a fost zi de week-end, să nu credeți că, per total, comunicarea acestor zeloși bugetari, a fost mai leneșă. Nuuu – iarăși peste 130 de sms-uri plecate de la Iulian Ciubotaru spre Crina Cioineag până la ora – să mai zică cineva că nu lucrează bugetarii cu spor – 21,32.
Va urma…

Daniel VINCA

Primarul Ciubotaru: „Nu cunosc numărul acesta!”

Ieri – așa cum e și firesc – am reușit să luăm și un punct de vedere primarului Iulian Ciubotaru. Face to face.
„Nu cunosc acest număr”, a spus domnia sa. La explicația cum că există înregistrarea unei convorbiri în care subordonata sa se recomandă la acel număr, confirmă că lucrează la Primăria Dochia, Iulian Ciubotaru a venit cu mai multe argumente pe care, firește, i le consemnăm.
Un argument ar fi că angajata respectivă are un alt număr de telefon de serviciu. Da, și?
Un alt argument al primarului Ciubotaru a făcut referire la legislația datelor cu caracter personal. Inutil să pierdem spațiul aici să explicăm că acest articol se referă la sms-urile care pleacă dintr-un telefon plătit din bani publici, la activitatea unui demnitar public plătit din taxe și impozite etc.
Primarul Iulian Ciubotaru a făcut referire – așa, voalat, civilizat – și la plângerea penală intentată unei salariate care ar fi comis ”crima” de a fi divulgat date similare precum cele ajunse în posesia ziarului Ceahlăul.
Altă suită de argumente ale aceluiași demnitar se refereau la subiecte care țin de următoarele episoade ale acestui subiect – pentru că urmează și partea cu sms-uri din străinătate – așa că le veți vedea la momentul respectiv.
O replică însă care merită consemnată, din partea aceluiași ales este: ”Cum demonstrați că este numărul acelei angajate?”. Răspuns – nu vă faceți griji!
Citiți în ziarul de maîine ce spune Institutul de Politici Publici despre „secretul” facturilor plătite din bani publici.