Peste 56.000 de elevi au fost luaţi „la puricat” în primele două săptămâni de cursuri. În urma controlului epidemiologic realizat de cadrele sanitare, faţă de triajul efectuat după vacanţa de vară 2013, se constată o creştere cu 10 cazuri de pediculoză (păduchi) în mediul urban şi 9 cazuri de pediculoză în mediul rural. Pentru aceste cazuri, DSP Neamţ a distribuit prin medicii scolari ( în mediul urban) si medicii de familie (în mediul rural) flacoane de ORELI PED, după cum a precizat şefa compartimentului Evaluări factori de risc din mediul de viaţă şi muncă, dr. Elena Şerban.
Per total, 279 de elevi din totalul celor examinaţi în unităţile de învăţământ din mediul urban şi 370 din rural au revenit la şcoală cu boli infecţioase sau parazitare pe care le-ar fi putut transmite şi colegilor, mai precis plini de păduchi, râie, micoze şi angine. Jumătate dintre copii aveau păduchi, 11 aveau râie, 241 au fost diagnosticaţi cu angine şi 55 cu micoze.
Elevii găsiţi bolnavi au fost îndepărtaţi deocamdată de la cursuri şi, în funcţie de afecţiunea depistată, au fost trimişi acasă ori în spital să se trateze. Se vor întoarce la cursuri doar când nu vor mai suferi de o boală infecţioasă sau parazitară care poate fi contagioasă.
Nici nu este de mirare că încă mai sunt diagnosticate cazuri de boli parazitare, în condiţiile în care igiena lasă de dorit în foarte multe familii, mai ales pe fondul sărăciei, al condiţiilor precare de trai. În ultimul timp şi hepatita A prinde tot mai mult „teren”, numărul elevilor diagnosticaţi cu această boală apropiindu-se de 80 de la declanşarea focarelor şi până în prezent, respectiv la Piatra Şoimului, în Roznov, Gârcina şi Văleni.
Geanina NICORESCU