SURPRIZE ÎN ANCHETA MORŢII UNEI TINERE MAME

Femeia avea o afecţiune cardiacă gravă, nedepistată în timp util
Conducerea unităţii a găsit probleme de competenţe şi neconcordanţe între declaraţii şi adevăr pe parcursul strângerii dovezilor care vor cântări în stabilirea verdictului
“Comisia de disciplină va analiza cum au acţionat toţi medicii implicaţi în acest caz”, a precizat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul SJU Neamţ
Ieri, dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a decis constituirea unei comisii de disciplină pentru anchetă în cazul morţii unei tinere mămici.
“Am strâns toate informaţiile, au fost destule surprize, sunt lucruri care s-au spus şi care nu se petrecuseră aşa, dar las comisia de disciplină să hotărască în acest caz. Poliţia face anchetă separate, Direcţia de Sănătate Publică la fel. CLa Colegiul Medicilor încă nu s-a deschis anchetă pentru că familia încă nu a depus plângere. Dar cu siguranţă o va face cât de curând”, ne-a declarat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie.
De la zi la zi apar surprize în ceea ce priveşte descoperirea adevărului privind modul cum a fost tratată tânăra Geanina Sechel la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în ultima sa zi de viaţă, fapt care pune într-o lumină foarte proastă întregul tablou al intervenţiei medicale în acest caz. În data de 29 octombrie 2017 femeia a născut o fetiţă sănătoasă, de care a putut avea grijă preţ de câteva ore, apoi s-a simţit rău, a fost “consultată” telefonic de cardiologul care era de gardă în acea zi, obstetricianul i-a administrat medicaţia recomandată. După 3 ore a putut fi văzută şi investigată de specialist, exact când starea pacientei deja se deteriorase extrem de mult, aceasta fiind deja transferată la ATI, unde au început să roiască mai mulţi medici pe lângă ea. Avea inima dilatată şi nu s-a mai putut face nimic. O fetiţă a rămas fără mamă, un soţ urlă de durere şi revoltă.

Medicul cardiolog care a fost de gardă nu are competenţe în ecocardiografie

La conferinţa de presă organizată de conducerea spitalului pentru a face lumină în acest caz, echipa de medici care s-a ocupat de pacientă în ultima zi de viaţă a acesteia a relatat cum a intervenit fiecare. S-a vorbit despre importanţa ecocardiografiei cardiace în ultima lună de sarcină, femeia fiind depistată în ambulator, cu câteva luni în urmă, cu tahicardie, o afecţiune care nu pune probleme serioase dar care, în sarcină, poate genera o dilatare a cordului şi poate provoca insuficienţă cardiacă. La internare, gravida nu a beneficiat de ecocardiografie cardiacă “pentru că diagnosticul de tahicardie sinusală nu presupunea investigaţii suplimentare”, a precizat, în cadrul conferinţei, medicul curant al femeii, dr. Cosmin Rugină.
Ce a descoperit managerul spitalului, dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, în zilele următoare conferinţei, în timp ce aduna documentele legate de acest caz pentru a le prezenta organelor de anchetă a fost de-a dreptul şocant. Medicul cardiolog de gardă în ziua de 30 noiembrie, când tânăra mamă a decedat, NU are competenţe în ecocardiografie. Deci, dr. Lucia Chetreanu nu avea, în nici un caz, voie să facă ecocardiografii. În consecinţă, managerul SJU Neamţ a dat o dispoziţie prin care interzice doctoriţei Chetreanu să mai facă astfel de investigaţii în spital. Decizia, emisă pe 8 decembrie 2017, a fost luată “având în vedere lipsa din dosarul de personal a atestatului privind competenţa de a efectua ecocardiografie. Medicul cardiolog Lucia Chetreanu are doctorat în medicină din 2012, a urmat cursurile pentru a obţine competenţa în ecocardiografie, dar se pare că nu a promovat examenul, atâta vreme cât la dosarul său de la Resurse Umane nu se află acest document.

Încă o surpriză: a spus că a efectuat consultaţie în UPU, dar nu a fost acolo în timp ce tânăra mamă agoniza la Maternitate

La trei zile după descoperirea făcută, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, manager la SJU Neamţ, a pus cap la cap şi alte informaţii, dovedite prin documente, din care a reieşit că dr. Lucia chetreanu nu a fost reţinută în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) în timpul cât a fost solicitată de dr. Rugină pentru a o consulta pe pacienta din maternitate care se simţea rău. Dr. Atănăsoaie spune că medicul cardiolog a a fost în secţia de Cardiologie, în cele 3 ore cât a acordat indicaţii telefonice pentru medicaţia tinerei (interval orar 17-20), ce-i drept, acordând 5 consultaţii unor pacienţi redirecţionaţi din UPU. Ccel de-al 6-lea pacient a fost Geanina Sechel. La ora 19.50, când aceasta a fost transferată la ATI. Pacienta a murit, apoi, în urma unui stop cardio-respirator.
Geanina NICORESCU