“Sunt suficienţi bani pentru a ne onora toate promisiunile”

Interviu cu Vasile Cătălin Drăguşanu, candidatul USL în colegiul 1

–   Domnule Drăguşanu, ştim cu toţii că singura modalitate prin care un guvern îşi poate onora promisiunile este de a avea performanţe economice. Ce propune USL şi ce veţi susţine dumneavoastră în Parlament?

–   Propunerile USL se ştiu şi eu susţin această viziune de dreapta asupra creşterii economice, adică o reducere a fiscalităţii care să meargă mână în mână cu creşterea consumului intern. Numai că, într-o piaţă globalizată şi în actuala conjunctură, oricât de multe şi de bune ar fi măsurile luate, nu putem vorbi de creşteri explozive, care chiar să se vadă în buzunarul cetăţeanului. O creştere de doi-trei la sută anual este o ţintă tangibilă şi, chiar dacă sperăm la mai mult, nu ne putem îmbăta cu apă rece.

–   Şi atunci, de unde bani pentru a vă respecta promisiunile, în special cele care vizează nivelul de trai şi reducerea fiscalităţi, mai ales în primă fază?

–   Eu vă spun că bani sunt şi se produc zilnic suficienţi pentru a acoperi nevoile ţării. Problema este că au fost extraordinar de prost administraţi. Şi nu mă refer numai la hoţii şi nu vreau să mai spun odată că de când există buget şi administraţie centrală în ţara asta nu s-a furat ca în timpul regimului Băsescu. Dar e bine să discutăm pe cifre; încasările bugetare ca procent din Produsul Intern Brut se situează în jur de 32%, cam asta este media ultimilor ani de regim Băsescu. Prin comparaţie, vecinii noştri bulgari sunt undeva la 36 – 37 de procente, în condiţiile în care şi la ei se vorbeşte de corupţie şi – culmea! – au şi o fiscalitate mai redusă, fie dacă vorbim numai despre TVA. Cu TVA crescut, cu impozite în plus – drepturi de autor, IMM-uri şi altele care se ştiu foarte bine – s-au încasat mai puţini bani la buget. ÎN PROCENTE mai puţin, pentru că, dacă ne referim la sumă, orice criză conduce la încasări bugetare mai mici. Aici este marea problemă a românilor, dau mulţi bani şi li se întorc foarte puţini sub formă de servicii asigurate de stat.

–   Şi cum vedeţi rezolvarea, credeţi că va dispărea corupţia peste noapte pentru că a venit Guvern USL?

–   Nu, nimeni nu-şi face iluzii că va stârpi corupţia, dar se poate reduce foate mult acea zonă instituţionalizată a corupţiei, controlată de anumite instituţii ale statului, acele instituţii care au început prin a-i face majoritate parlamentară lui Băsescu şi continuă să mulgă bugetul. Nu se poate ca în România să furi la drumul mare şi să nu păţeşti nimic, decât dacă ai prieteni în Justiţie. Nu am dovezi despre implicarea Serviciilor, dar mă întreb cum a putut scăpa Vântu atâţia ani de braţul legii şi, cum s-au supărat “prietenii” pe el, a ajuns la închisoare? Acum e la fel şi asta e cea mai mare problemă a tuturor românilor. Returnări de TVA, porturi şi vămi sunt segmente controlate din umbră şi care reprezintă principalele canale de scurgere a banilor ce ar trebui să ajungă în buget. Eu estimez că s-au pierdut, anual, trei – patru procente din PIB – cam cât primeşte învăţământul – numai pe aceste căi oculte. De aceea, convingerea mea este că sunt bani sufcienţi pentru a ne onora promisiunile, trebuie doar să nu avem nevoie de puterea politică ocultă a celor care vor cere ceva în schimb. Şi asta se va întâmpla după ce USL va obţine majoritatea absolută.