joi, ianuarie 21, 2021
1 °c
Piatra Neamt
1 ° Thu
3 ° Fri
5 ° Sat
1 ° Sun
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa Agricultura

SUNBVENŢII ÎN AGRICULTURĂ, ultimele noutăţi!

de Ceahlaul
01/05/2014
in Agricultura, Interviu
5 min read
0 0
0
În sectorul vegetal, subvenţii tranzitorii / Bani condiționați de numărul de plante
0
DISTRIBUIRI
255
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

dorneanu

*Din acest an,  o cerere unică de plată pentru subvenţiile din vegetal şi zootehnie

*Din 2015, o singură cerere pentru toat subvenţiile la animale şi culturi agricole

*Dosarele se depun până pe 30 mai, din   zootehnie şi vegetal

 

Convorbire cu Mihai Dorneanu, director APIA Neamţ

Rep.: Din acest an au apărut foarte multe noutăţi în privinţa subvenţiilor din sectoarele vegetal şi zootehnic. Pornind chiar de la schimbarea denumirii: subvenţii tranzitorii. De ce li se spune aşa?

Mihai Dorneanu: Se numesc subvenţii tranzitorii deoarece 2014 este un an de tranziţie, fiind perioada pe parcursul căreia statele membre trebuie să pregătească punerea în aplicare integrală a reformei politicii agricole comune, iar  Executivul va acorda banii sub forma unei scheme naţionale de plată tranzitorie. În campania 2014, o primă noutate o constituie depunerea cererilor unice de plată pe suprafaţă. Măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2014 vizează mai multe tipuri de plăţi. Mă refer la schema unică de plată pe suprafaţă, la ajutoarele naţionale tranzitorii care se acordă pentru culturile în teren arabil, in şi cânepă pentru fibră, tutun, hamei,sfecla de zahăr  la care se adaugă şi schema de plată separată pentru zahăr. Avem plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală, aici fiind incluse plăţile compensatorii pentru zonele defavorizate, plăţile compensatorii pentru zonele specifice şi semnificativ defavorizate, precum şi plăţile de agromediu.

 

*Sfecla de zahăr, o cultură “privilegiată…

 

Rep.: Sfecla de zahăr este o cultură “privilegiată” ca subvenţii alocate, fiind vorba de sume mai mari. Poate şi de asta au apărut şi condiţionări noi. Oferiţi-ne mai multe detalii, vă rog!

M.D.: În ceea ce priveste sfecla de zahăr,   schema de plată îşi modifică titulatura  în Ajutor Naţional Tranzitoriu. În plus,  se prevede faptul că, din acest an, contractul de producere a sfeclei de zahăr să fie vizat de Direcţia pentru Agricultură Neamţ, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, după ce se constată respectarea obligaţiilor privind suprafaţa culturii contractate, condiţiile agrotehnice şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 4 plante/mp.

Rep.: Din acest an, pentru subvenţii, nu-i vorba doar de cerere unică pe suprafaţă, la  ea se mai vine şi cu alte noutăţi. Anume?

M.D.: Pentru anul 2014, a fost prevazut faptul ca,  odată cu depunerea cererii de plată pe suprafaţă, fermierii trebuie ăa declare, să identifice şi să delimiteze suprafeţele de teren ce constituie zone de interes ecologic, prin intermediul aplicatiei IPAOnLine.  Condiţionarea este determinată de faptul că, începand cu anul 2015, pentru a beneficia de plăţi directe , fermierii trebuie să respecte practici agricole benefice climei şi mediului, cum ar fi: diversificarea culturilor, menţinerea pajiştilor permanente, înfiinţarea şi/sau menţinerea zonelor de interes ecologic pe suprafeţele agricole eligibile.

Rep.: Toţi fermeierii trebuie să dea asemenea  declaraţii?

M.D.: Sunt  şi exceptii de la obligativitatea declarării, identificării şi delimitării zonelor de interes ecologic. Vorbim de situaţii de genul: suprafaţa de teren arabil a exploatatiei este mai mica de 15 ha; suprafeţele eligibile la plată sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică; peste 75% din suprafaţa de teren arabil a exploataţiei este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee ori este lăsată ca teren necultivat sau este ocupată cu culturi de leguminoase ori face obiectul unei combinaţii intre aceste utilizari; peste 75% din suprafaţa agricolă eligibilă este păşune permanentă sau este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee ori este cultivată cu culturi aflate sub apă o mare parte a anului ori o mare parte a ciclului de cultura sau face obiectul unei combinatii intre aceste utilizari. În ultimele situaţii, suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizari să nu fie mai mare de 30 de hectare.

Rep.: E în plină desfăşurare campania de primire a cererilor de subvenţii pe suprafaţă. Cât va ţine?

M.D.: Termenul de depunere al cereririlor de plată pe suprafaţă  este de 30 mai 2014, fără penalizări. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 16 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9  iunie 2014 cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

 

* Subvenţii în zootehnie, pe zone  de “influenţă”…

 

Rep.: Care sunt subvenţiile acordate în sectorul zootehnic?

M.D.: Este aprobat modul de implementare şi  condiţiile specifice pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine, ovine, caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine, caprine din zonele defavorizate.  Este reglementată  acordarea pe baza unei cereri unice  aajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic. Aici intră  schemă decuplată de producţie în sectorul lapte, carne şi din sectorul obine-caprine. A fost publicată şi hotărârea de guvern privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită şi producătorilor de lapte şi de carne de ovine-caprine din zonele defavorizate. Beneficiază de ajutor specific deţinătorii de: vaci de lapte; bivoliţe de lapte; taurine din rase de carne şi metişii acestora: tauri din rase de carne, vaci din rase de carne. Dosarele se depun la Centrul Judetean APIA Neamţ, până pe 30 mai 2014.

 

*De anul viitor, singură cerere pentru 10 subvenţii

 

Rep.: Vorbim de cerere unică de plată, completată de fermierul din vegetal şizootehnie.. Cerere sunt pe care sunt trecute toate subvenţiile cuvinite fermierului. Mai multe detalii, vă rog!

M.D.: Anul acesta se pregăteşte cadrul legislativ,sistemul informatic pentru a procesa o singură cerere pe fermier, cu toate scheme de sprijin, din sectorul zootehnic şi cel vegetal. Cert este că va fi o mare provocare atât pentr angajaţii APIA Neamţ,  cât şi pentru fermieri. Dar mai ales pentru I.T.-şti care vor trebui să abdateze programul în aşa fel, încât să proceseze toate schemele cu parametri, reducerile, excluderile şi sancţiunile specifice fiecărui tip de subvenţie. Mai plastic vorbind, va fi 10 în unul.

 

*Primele plăţi, din 16 octombrie 2014

 

Rep.:  Cererea unică de plată este în avantajul fermierului. Nu face mai multe drumuri la APIA, pentru fiecare subvenţie în parte. Măsura este şi în avatajul APIA? Noua metodiologie a venit în plină campanie de primire a cererilor. Nu v-a luat pe nepregătite?

M.D.: La ritmul la care deja suntem conectaţi de 7 ani, nimic nu ne mai ia pe nepregătite.  Pentru noi, două sunt  elemente esenţiale: plata în termen pentru fermieri şi realizarea obiectivelor care le avem în fişa postului.

Rep.:. În momentul de faţă, care este situaţia primirii cererilor de plată pe suprafaţă, din zootehnie, inclusiv zona defavorizată ?

M.D.: Până spre finele lunii trecute, la APIA Neamţ au fost prelucrate 18.695 cereri pentru plata pe suprafaţă, aferente pentru  69042.49 hectare. Ne aşteptăm la o avalanşă de fermieri, în jur de 10.000, care  vor trebui să vină  cu cereri pe suprafaţă, la care se adaugă şi vreo 8000 de fermieri din sectorul zootehnic. Va fi activitate în foc continuu…Mai ales că se vrea efectuarea pălţilor în avans, începând cu la 16 octombrie 2014.

Rep.: Este mai mult de lucru la APIA Neamţ, comparativ cu omologii din ţară? La noi sunt multe tipuri de subvenţii în Neamţ, o treime din UAT-uri au statut de zonă defavorizată.

M.D.: Dacă ţinem cont că   13.500 de cereri sunt beneficiare a măsurilor din axa II, care dublează gradul de complexitate, putem spune  ca avem mai mult de lucru decât în alte judete. Neamţul este mai greu, cu multe scheme de sprijin şi mulţi crescători de animale, care trebuie ajutati!.

Tina CONDREA

Taguri: agriculturaAPIAMihai Dorneanusubventii
Articolul anterior

A doua facultate pentru dascălii licenţiaţi, gratuită

Urmatorul articol

Este foarte posibil: Două măsuri suplimentare în PNDR 2014-2020

AsemanatoareArticole

Cererea unică de plată 2017: dosarele se depun în perioada 1 martie – 15 mai
Agricultura

Credite bancare în contul subvențiilor 2020

20/05/2020
255
Minimis  în agricultura ecologică 
Agricultura

Bani pentru apicultorii nemțeni

14/05/2020
255
Noi reguli pentru agricultura ecologică
Agricultura

Activitate online intensă la APIA Neamț, chiar și în vreme de pandemie

11/05/2020
255
Agricultura

Plante exotie: plumeria

23/03/2020
255
Agricultura

Chlorella, alga cu proprietăți miraculoase

23/03/2020
255
Cererea unică de plată 2017: dosarele se depun în perioada 1 martie – 15 mai
Agricultura

Bani pentru agricultura nemțeană, sectoarele vegetal și zootehnic

06/05/2020
255
Mai multe articole
Urmatorul articol
Este foarte posibil:  Două măsuri suplimentare în PNDR 2014-2020

Este foarte posibil: Două măsuri suplimentare în PNDR 2014-2020

ȘTIRI RECOMANDATE

Ploi şi temperaturi de primăvară în februarie

Ploi şi temperaturi de primăvară în februarie

7 ani în urmă
255
Sute de hectare sunt în acte, dar lipsesc din comune

Cordunul vinde din nou! / 450.000 de euro pentru 60 ha de teren

7 ani în urmă
255
Teoretic, au scăpat de arest preventiv: Poliţiştii şi pădurarul de la Grinţieş sunt liberi

Cine a sabotat controlul Inspecţiei Muncii în pădurile nemţene

6 ani în urmă
255
578 de polițiști la datorie, în minivacanță

Parada uniformelor de Ziua Națională a României

4 ani în urmă
255

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

  • Petrotubul, 6-0 cu Moineștiul

    Romanul, neînvinsă în pregătire

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • Guvernul PNL, la raport: Noul model economic bazat pe dezvoltare și investiții este funcțional Președintele PNL Mugur Cozmanciuc: NU vom crește taxele și impozitele!

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • NEAMȚ: CONTROALE ÎN TRAFIC PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂȚII TRANSPORTULUI DE PERSOANE

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • O femeie din Urecheni a descoperit un proiectil exploziv în propria curte

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
  • Mugur Cozmanciuc – Vom construi în județul Neamț un Centru Național de Sănătate! Pentru sănătatea nemțenilor avem la dispoziție 100 milioane de euro

    0 distribuiri
    Distribuie 0 Tweet 0
Ziarul Ceahlaul

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Firma care a executat lucrările de înlocuire și reamplasare a conductelor și branșamentelor la rețeaua de gaze natural, pe strada Privighetorii, amendată cu 5.000 de lei
  • NEAMȚ: PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE DROGURI DE RISC
  • GATER ÎN FLĂCĂRI, LA HANGU

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2021
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« dec.    

Categorii

Știri recente

Firma care a executat lucrările de înlocuire și reamplasare a conductelor și branșamentelor la rețeaua de gaze natural, pe strada Privighetorii, amendată cu 5.000 de lei

Firma care a executat lucrările de înlocuire și reamplasare a conductelor și branșamentelor la rețeaua de gaze natural, pe strada Privighetorii, amendată cu 5.000 de lei

21/01/2021
NEAMȚ: PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE DROGURI DE RISC

NEAMȚ: PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE DROGURI DE RISC

21/01/2021
Ciornă automată

GATER ÎN FLĂCĂRI, LA HANGU

21/01/2021
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

* Înregistrându-vă pe site-ul nostru web, sunteți de acord cu Termenii și condițiile și Politica de confidențialitate .
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .