Succes de răsunet pentru trupa TT – „O… ladă“ încheie Festivalul „Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila“

o ladaEste a noua invitație la un eveniment teatral de anvergură națională pentru cel mai de succes spectacol al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Trupa actorilor pietreni participă în acest week-end la Festivalul „Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila“, care a avut ca program de desfăşurare perioada 1-7 decembrie 2014, în organizarea Teatrul „Maria Filotti“.

Spectacolul „O…ladă“  va închide  cea de-a noua ediție a acestei manifestări, în data de 7 decembrie, ora 20. Tema ediţiei din acest an a festivalului de la Brăila este „Mari Poveşti. Mari regizori”, temă reprezentativă pentru spectacolul de teatru, deoarece marile texte dramatice pleacă de la poveşti esenţiale, indiferent de arealul geografic sau de epoca istorică. Clasicii Cehov, W. Stevenson, Creangă fac casă bună cu contemporanii, deja celebri, David Mamet, Yasmina Reza, Sam Shepard, Andrew Bovell, Matei Vișniec.

Semnătura regizorală a spectacolelor aparține lui Alexandru Dabija, Radu Afrim, Mihai Mălaimare, Cristi Juncu, Vlad Massaci etc., nume ce nu puteau lipsi din marile manifestări teatrale.

O … LADĂ

creaţie colectivă după Ion Creangă

 

 

Distribuție:

Vergina (mama Mirelei): Nora Covali

Baba spurcată la gură: Corina Grigoraş

Baba fântână: Ecaterina Hâţu

Baba mortului: Cătălina Ieşanu

Mirela (fata babei), baba cu poşetuţă: Ingrid Robu

Baba călare pe mort: Adina Suciu

Anişoara (fata moşneagului), baba cocoşată: Alexandra Suciu

Cezărel, Cucoşu’: Cezar Antal

Baba căţeluşă: Răzvan Bănuţ

Mortul: Dan Covrig

Baba Sfânta Duminică: Victor Giurescu

Baba copac (păr): Dragoş Ionescu

Costeluş (copilul Sfintei Duminici): Costel Manole

Baba cu chitara, baba cuptor: Rareş Pîrlog

 

Text: Genţiana Ionescu

Scenografie: Romulus Boicu

Muzică și versuri: Ada Milea

Regie: Alexandru Dabija

 

Presa culturală apreciază în mod deosebit performanţa TT Piatra Neamţ. „Cînd a început seria de spectacole prin care reinterpreta pentru cei mari poveştile humuleşteanului, la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, cu „OO!”, Alexandru Dabija a reuşit performanţa de a atrage atenţia asupra proiectului său regizoral printr-o creaţie în care inventivitatea, cititul printre rînduri şi buna dispoziţie aduceau în faţa publicului un altfel de Ion Creangă. Am văzut producţia la premieră şi încă de vreo cîteva ori prin ţară, prin festivaluri importante, pentru că vestea năstruşniciei lui Dabija şi a coechipierilor săi pietreni s-a dus rapid peste tot. […] Spectacolul “O… ladă” nu e numai un joc al lui Dabija cu eroii şi întîmplările din scrierile lui Creangă. Devine operă de hermeneutică regizorală, de evidenţiere şi dezvoltare a unor teme care, cu siguranţă, l-au preocupat de Creangă, dar îl bîntuie şi pe Dabija. Moartea, gura satului, lenea, avariţia sînt luate în răspăr în registrul hîtru, înfăţişate caricatural, că, deh, „n-ar fi rău să fie bine!“, nu-i aşa?, cum zicea povestitorul. Epicul cunoscut de toată lumea e inteligent ambalat într-un scenariu concentrat pe personaje şi atitudini. Corul babelor e adorabil: actriţe şi actori îmbrăcaţi în culori sumbre, cu basmale şi gumari, machiaţi, vorbind moldoveneşte, cu excepţia uneia, care e de dincolo de munţi, ardeleancă, străduindu-se să rostească şi cîte un neologism, dar stîlcindu-l simpatic. Părţile muzicale sînt savuroase, completînd acustic armonia spectacolului, în stilul arhicunoscut al Adei Milea, susţinut foarte bine vocal şi instrumental. […]

Într-o scenografie minimalistă, cu o cutie neagră cu cîteva lăzi înghesuite într-un colţ şi cu năsălia pentru mort, scena se umple, capătă consistenţă datorită actorilor. Actorii pietreni sînt o trupă în sensul profund al sintagmei, se integrează foarte bine în ansamblu, dar se şi individualizează, desprinzîndu-se de grup pe momente şi personaje. Fiecare întruchipează două sau mai multe personaje, trecînd firesc de la o ipostază caracterială la alta. […]

Spectacolul acesta creşte pe parcurs ca un aluat pentru un colac de bună calitate, care are tot ce-i trebuie: imaginaţie, coerenţă, umor, substanţă ideatică, muzică, ruperi de ritm, schimbări surprinzătoare”, după cum publică în paginile sale Observatorul Cultural.

 

Trupa de actori ai TT va relua spectacolele acasă începând cu joi, 11 decembrie, când de la ora 18 în sala mare este programat un alt succes „OO!”, de asemenea creaţie colectivă după Ion Creangă în regia lui Alexandru Dabija. Spectacolul se va juca şi vineri, de la ora 13, iar în week-end pietrenii sunt aşteptaţi cu două spectacole în sala studio – sâmbătă „Un spectacol ratat” şi duminică „Ai grijă ce-ţi doreşti!”.

 

Cristina Iordache