Subvenţii pentru bovine

Vite

*Cererile se primesc până pe 28 octombrie

La APIA Neamţ, se primesc cererile de solicitare a plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine. Termenul limită expiră în data de 28 octombrie. Sunt două  scheme de plată, una pentru sectorul de lapte şi alta pentru cel de carne.

Fermierii pot beneficia de aceste scheme de plată, o singură dată pe an, fiind vorba de  producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional. Solicitanţii trebuie să depună o cerere de solicitare a primei aferentă fiecărei exploatații cu cod ANSVSA la APIA Neamţ.

Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal în baza documentelor notariale. Prima pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte se acordă producãtorilor agricoli care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: exploataţia de bovine să fie înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitãrii primei; solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012 – 2013; solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone lapte în anul de cotă 2012 – 2013.

Prima pentru această schemă se acordă pe tona de lapte produs şi înregistrat la livrari şi/sau vânzări directe în Sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012 – 2013.

Prima pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne se acordă producătorilor agricoli care îndeplineasc cumulativ următoarele condiţii: deţin un efectiv minim de 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la data de referinţă de 31 ianuarie 2013;  exploataţia de bovine este înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data de referinţă 31.01.2013 şi la data solicitării primei.Prima pentru această schemă se acordă pentru un efectiv de minim 3 capete bovine cu vârsta de minim 16 luni, la care se poate adăuga şi tineret bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.

Cuantumul primelor pentru anul 2013 se stabilește de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după data de 1 martie 2014, în baza situaţiei centralizatoare întocmite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu efectivele de bovine și cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct în anul de cotă 2012-2013 eligibile.

La nivelul judeţului Neamţ, anu trecut, subvenţiile cuvenite sectorului zootehnic s-au ridicat la 32.145.050 le. Pe sepecii de animale, situaţia se prezintă astfel: la bovine s-au depus  9943 cereri de acordare a spijinului financiar pentru 53.192 capete, iar la ovine şi caprine au fost 1.251 cereri totale, pentru un efectiv total de 138.543 capete. Subvenţiile totale pentru bovine  sunt în sumă de 26.596.000 lei, iar la ovine şi caprine valoarea e de 5.549.050 lei.

Cuantumul subvenţiei la bovine a fost 500 lei/cap de animal, iar la ovine şi caprine de 40,8 lei/cap de animal.  Ceva mai mare faţă de anul precedent. Dar nu cu sume semnificative.

 

 

Tina CONDREA