* Convorbire cu Fănică Ambrosă, director APIA Neamţ
Rep.Care va fi creşterea cuantumului subvenţiilor în perioada următoare?
Fănică Ambrosă: Evoluţia subvenţiilor este reglementată de Noua Politică Agricolă Comună concretizată în Regulamentele Uniunii Europene adoptate în 16-17 decembrie 2013. Având în vedere că timpul de la aprobare până în prezent a fost destul de scurt -mai puţin de o lună- este devreme să putem veni cu noutăţi concrete. Acum se lucrează în transpunerea acestor regulamente la condiţiile concrete fiecărui stat membru. Prezentăm câteva noţiuni nou apărute: fermier activ, drepturi de plată, plata redistributivă (care va înlocui noţiunea de plată unică pe suprafaţă), plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţi pentru zonele cu constrângeri naturale, plata pentru tinerii fermieri, sprijin cuplat facultativ scheme pentru micii fermieri, mobilitate între piloni.
2014 este un an de tranziţie, cel care va face trecerea de la vechea politică la noua politică agricolă comună, ţinând cont de specificul fiecărei ţări şi de capacitatea agenţilor responsabili de a implementa din mers punerea în practică a politicii agricole comune.
Cert este că se va pune un accent deosebi pe eco-condiţionalitate -condiţionarea plăţilor de respectarea condiţiilor privind protecţia mediului, bunăstarea şi sănătatea animalelor – şi chiar de sprijinul cuplat pentru ultima perioadă.
Rep.: Până la urmă, care va fi nivelul subvenţiilor în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul trecut. Cum se vor calcula subvenţiile aferente anului 2014?
F.A.: În campania 2013, APIA Neamţ a primit 29.394 cereri pentru plata pe suprafaţă, totalizand 175.372 ha. Specific judeţului nostru –zona de munte se evidenţiază în situaţiile APIA prin cele 13.400 cereri, cu o suprafaţă de păşune din zona montană de 45.537 ha, care sunt beneficiare a măsurilor de dezvoltare rurală denumite AXA II. Titularii acestor cereri sunt beneficiarii unor sume importante, cuprinse între 250 euro pentru zona de munte defavorizată şi până la 428 euro pentru pachetele de agomediu. Sunt mai mulţi bani acordaţi în condiţii de o complexitate mai mare în primirea şi autorizarea dosarelor, care comportă şi un risc mai mare de a da banii înapoi datorită angajamentelor asumate pe 5 ani pentru aceste păşuni.
Pentru un hectar de teren arabil, un fermier va primi 160 euro, pentru anul 2013.
Această sumă a fost împărtiţă în doua tranşe : un avans 61 de euro, urmând ca imediat să primească diferenţa . Plăţile trebuie făcute până cel târziu la data de 30 iunie, a anului următor. Putem spune că suntem în avas cu 5 luni, ceea ce înseamnă un lucru foarte bun pentru fermieri, ei au mare nevoie de bani !
Trebuie amintit şi cuantumul pentru sfecla de zahăr care se ridică la 445 euro pe hectar. Plus plata pe suprafaţă pentru cele 3809 ha cultivate cu sfeclă de zahăr în judeţul nostru şi plata pentru culturile verzi, care este de 130 euro/ha pentru cele 1200 ha.
Ca noutate absolută, anul trecut s-a acordat un avans de 75 % din valoarea sumelor pentru schemele de sprijin şi pachetele cuprinse în Axa II, respectiv dezvoltarea rurală.
Pentru 2014, fermierii care vor depune cereri pentru plăţile pe suprafaţă vor avea la dispoziţie un buget de 1,6 miliarde euro, sumă din care se vor plăţi 178 euro pe hectar. Suma a fost confirmată recent de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De aceşti bani vor beneficia agricultorii care vor depune cererile la APIA în perioada 1 martie – 15 mai 2014.
Rep.: Motorină cu acciză redusă se va aloca pentru tot anul 2014? La cât se va ridica subvenţia de care vor beneficia agricultorii?
F.A.: Sfârşitul anului 2013 a fost unul foarte aglomerat pentru angajaţii APIA Neamţ. În luna decembrie s-au primit cererile de la solicitanţii măsurii privind subvenţionarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură. Pentru campania 2013 au fost depuse 265 cereri pentru o suprafaţă de 65.874 ha, ceea ce înseamnă o cantitate de 1460 tone motorină, care va fi subveţionată cu 1,399 lei pe litru. Acordurile prealabile au fost aprobate, urmând să se depună deconturile justificative .
La nivelul anului 2014 s-au depus 295 solicitari pentru o suprafaţă de 69.064 ha, rezultând o cantitate de 4750 tone motorină ce va fi subvenţionată.
Serviciul MĂSURI SPECIFICE, care gestionează acordarea sprijinului pentru motorina subvenţionată, se ocupă de implementarea şi a altor ajutoare de stat şi PNDC-uri în zootehnie, precum şi unele măsuri de piaţă foarte importante pentru fermierii nemţeni. Amintesc aici PNDC pentru specia bovină şi ovină, ajutorul specific pentru producătorii de carne şi lapte din zona defavorizată la specia ovină şi bovină ,ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor obţinute în sistemul de agricultură ecologică.
Ca noutate absolută pentru acest an menţionăm Ajutorul de stat acordat raselor supuse abandonului, judeţul nostru deţinând singurul nucleu din tara la ovine din rasa ALBA DE BANAT –nucleu de 250 capete deţinuţe de un destoinic fermier nemţean.
Rep.: Ce sumă mai este de recuperat de la fermierii care au primit subvenţii necuvenite?
F.A.: Inevitabil, apar şi astfel de situaţii. Rulând peste 30.000 de cereri de subvenţii pe suprafaţă, din care aproximativ jumătate sunt grevate de angajamente multianuale, apar şi cazuri când unii fermierii trebuie să dea banii înapoi pentru că nu au respectat anumite condiţii. APIA are obligaţia să depisteze aceste sume necuvenite şi să întreprindă toate măsurile legale pentru recuperarea banilor, lucru pe care îl face SERVICIUL ECONOMIC ŞI RECUPERARE DEBITE. Anul acesta au fost depistaţi 856 debitori. Suma ce urmează a fi recuperată, pentru toate debitele constituite din 2008 până în prezent, este de 23,5 miliarde de lei vechi.
APIA Neamţ are un procent de recuperare de circa 82%, situându-se printre judeţele cu cel mai mare procent de recuperare din ţară.
Rep.: Cum s-au constituit aceste debite?
F.A.: S-a ajuns în această situaţie din vina fermierilor. Mă refer la cei care nu au înţeles că trebuie să menţină aceleaşi suprafeţe din primul an până în ultimul an de angajament şi că trebuie întreţinute conform bunelor condiţii agricole şi de mediu, că nu trebuie ca cineva sa meargă faptic în teren să constate acest lucru , APIA având un sistem bazat pe imagini din satelit de înaltă rezoluţie. În ultima perioadă au început să înteleagă acest lucru, dovadă gradul ridicat de întreţinere a pajiştilor şi numărul scăzut de debitori, faţă de anii precedenţi. Lucrurile merg spre bine, chiar dacă se mişcă mai greu.
Rep.: Cum colaboraţi cu fermierii? Au devenit mai înţelegători, mai corecţi în legătură cu solicitările şi programările făcute de APIA Neamţ?
F.A.: Avem o colaborare bună cu fermierii, atât în relaţia directă cu aceştia, cât şi cu sprijinul autorităţilor locale. Este foarte important ca, atunci când sunt convocaţi de APIA Neamţ la şedinte de informare, fermierii să dea curs invitaţiei pentru că e în interesul lor sa fie informaţi şi chiar se impun aceste caravane de informare. Până acum şi-au dovedit utilitatea.În luna februarie vom face informările cu noutăţile Campaniei 2014.
Rep.: Sunt modificări, vor apărea noutăţi în legătură cu zonele defavorizate? S-a tot vorbit de redefinirea zonelor defavorizate.
F.A.: Deocamdată nu sunt modificări majore, doar că se va schimba numărul GAEC-urilor şi al SMR-urilor, ceea ce înseamnă că se înăspresc condiţiile ce trebuie respectate de fermierii beneficiari de sprijin financiar. Este acea eco-condiţionalitate de care vorbeam anterior, dar s-ar putea sa aibă şi o latură bună, în sensul că se poate introduce o clauză de revizuire, ceea ce înseamnă renunţarea la angajament înainte de sfârşitul celor 5 ani, fără să se recupereze sumele necuvenite . Vom vedea dacă se va aproba această măsură.
Tina CONDREA