Subvenții, căldură, turism, bani blocați de ministere

puscasu

Interviul săptămânii cu Bogdan Pușcașu, city-manager Piatra Neamț

Rep. – Domnule Bogdan Pușcașu, cum a fost, până acum, anul 2013 din punct de vedere al administrării problemelor cumunității pietrene? Eventual, o scurtă comparație cu anii anteriori?

Bogdan Pușcașu: Nu a fost o periodă usor de gestionat, pentru că o administrație locală se simte la fel ca mediul economic, de care este legată atât financiar cât și social, în ambele sensuri : ca beneficiar de taxe și impozite și ca furnizor de servicii publice.
În afara de asta, au apărut si situatii diferite de anii trecuți, covorul asfaltic a ieșit din iarna trecută mult mai deteriorat decât în alți ani, au fost necesare intervenții pe aproape 80% din străzile din oraș, şi au fost inundații în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei.
În altă ordine de idei, au fost și rezolvări ale unor situații mai vechi, de exemplu în urma modificării cadrului legal și facilității puse la dispoziția autoritatilor locale de către MFP, în aprilie am redus arieratele la zero (la sfârsitul lui 2012 erau de circa 7 milioane lei și de atunci suntem la zi, mai pe înțelesul oamenilor ne-am imprumutat pe 5 ani la Trezorerie (rata este de 150 de mii de lei pe lună) dar în schimb am plătit restanțele către furnizorii de bunuri și servicii, ceea ce înseamnă ca au intrat bani în economia locală.

Rep. – Care sunt principalele probleme aflate, în următoarea perioadă, în fața administrației locale din Piatra Neamț?
B.P. – Problemele sunt numeroase și diverse. Devin principale (deci capătă prioritate), cele care depind de un anume moment și cele care au un efect major asupra populației.
Apropierea perioadei ploioase ne grăbește cu reparațiile acoperișurilor la unitățile din învățămân, iar iminența sezonului rece readuce în prim plan subiectul asigurării energiei termice celor 3.000 de abonați ai sistemului centralizat.
Altă problemă stringentă este cea financiară: în trimestrul IV, banii alocați din bugetul centralizat pentru persoanele cu handicap și pentru școli (de altfel obligatia legală a Guvernului) nu sunt suficienți, în fiecare trimestru am mai luat bani din alocarea celui care urma și sperăm ca Guvernul să suplimenteze în timp util aceste capitol deficitar.

Rep. – Dumneavoastră sunteți, prin natura funcției, apolitic. Tehnocrat. Cum vede tehnocratul Bogdan Pușcașu colaborarea dintre cei care formează conducerea politică a primăriei? Mă refer la primarul Gheorghe Ștefan și viceprimarii Aurelia Simionică și Adrian Grigoraș…
B.P. – Colaborarea e funcțională deja și asta se vede și în ședintele de Consiliu Local. E firesc ca oamenii politici de diverse orientări să aibă abordări diferite,, în lumea politică vor fi tot timpul conflicte, dar și compromisuri. Odată ce ai intrat însă în administraţie, e un alt plan, mult mai concret, te lovește direct în față un munte de probleme, solicitări și provocări, în care, cu cât intri mai adânc, cu atât te indepărtezi de doctrine și devii mai preocupat de soluții, de a rezolva lucrurile, de a face ce e nevoie. Asta face ca un primar aflat în opoziție să vorbească aceeaşi limbă cu un viceprimar provenit din alt partid, aflat sau nu la putere, cu atât mai mult cu cât Gheorghe Ștefan e un om politic versat, care va găsi întotdeauna căi și parteneri de dialog.

Rep. – Vine iarna. Care e politica de subvenționare a încălzirii cetățenilor? Cum mai stați cu restanțele de la Guvern pe acest capitol? Apropo de restanțe… Ce alți bani vin tare greu de la București la Piatra Neamț? E de vină doar criza sau sunt și polițe politice la mijloc?
B.P. – Aș începe cu ultima parte a întrebării. Deși bugetul centralizat a avut restanțe mari la subvenții față de Municipiul Piatra Neamț, începând cu iarna 2011/2012, Guvernele Boc, Ungureanu și Ponta au venit din urmă si ne-au virat subvențiile restante în câteva tranșe. Iarna trecută, primăria a preluat o parte din misiunea socială, prin instituirea unor ajutoare financiare, situația va fi renalizată pentru acest an în ședința ordinară din octombrie.
Cu siguranță vom subvenționa și în acest an o parte din valoarea gigacaloriei, în orice caz ca valorile să rămână apropiate de anul trecut, subvenția va trebui să fie mai mare de 10%.
Cel mai mult întârzie banii din 2 proiecte cu finanțare nerambursabilă pe care i-am plătit din bugetul local și așteptăm rambursarea a 5,8 milioane lei de la Ministerul Comunicației și Societății Informaționale, unele sume fiind de la inceputul anului 2012. La insistențele repetate de a se rezolva blocajul, am primit răspunsuri dezarmante: un număr aproape de 100 de cereri de finanțare se află în diverse stadii de procesare , iar 250 de cereri sunt nedeschise incă! Cu alte cuvinte, să fim multumiți că cererile noastre sunt printre cele procesate.

Rep. – La Piatra Neamț se vorbește tot mai apăsat despre turism. Ce mai trebuie făcut, pe termen scurt, ca oraşul nostru să fie o destinație turistică tot mai vândută de agențiile de profil?
B.P. – Trebuie spus de la început (chiar dacă, se știe, sunt un avocat al turismului ca afacere și al Ținutului Neamtului ca destinație turistică), că turismul singur nu poate rezolva problema supraviețuirii și dezvoltării durabile a acestei zone. O lecție de bază în supravieţuire spune însă să-ţi valorifici resursele pe care le ai, or aici avem un potential natural și antropic deosebit.
Dacă turiştii vin sau nu, dacă rămân sau nu, e meritul sau vina noastră, nu a lor. Câte agenții vând pachete de servicii turistice la Piatra Neamţ și împrejurimi ? Deși avem multe de arătat și făcut aici, poziția și infrastructura sunt încă un handicap, serviciile de agrement sunt încă la început, promovarea nu ajunge la potențialii vizitatori, la agenţiile mari, la târgurile de profil unde, dacă nu te prezinți, nu exiști.
Noi, autoritățile, am făcut câțiva pași importanți în direcția promovării produsului turistic (Piatra) Neamț, am participat în fiecare an la Târgul de Turism de la București, o dată la cel de la Berlin, am găzduit Congresul European de Turism Rural, am construit cât de cât fundatia pentru un brand, dar trebuie să intre în horă şi mediul de afaceri.
Turismul nemțean trebuie să acționeze ca un ”server”, prin oferirea de sejururi și pachete turistice integrate pentru zona de interes, asumându-și astfel atât rolul de ”centru de informare” cât și pe cele de ”agenție”,”recepție” și ”ghid”, să facă mai inovativă trecerea de la turismul on-line și serviciile turistice oferite ”on site” (adică la fața locului), prin acordarea de servicii și asistență turistului de la primul click și până la plecare (marketing-ul actual merge chiar şi după plecare).

Rep. – Ați dat banca pe administrație publică. Regretați?
B.P. – Nu am regretat nicodată un pas făcut, nu ajută la nimic și aici chiar nu e cazul. Am luat parte, activ, la o perioadă importantă și plină de evenimente din viaţa orașului și oricum, viaţa într-o bancă nu e prea roz acum… Cineva a spus, în glumă, că am venit în administrație ca să dau înapoi creditele pe care le-am dat primăriei, când eram director de bancă!
O felicitare corporatistă de Crăciun sau, dimpotrivă, pierderea unui client bancar nu se compară nici pe departe cu recunoștinţa sinceră sau cu acuzele venite din partea cuiva de pe stradă. Iar finalizarea unui proiect pe care-l vezi la început doar pe planșă (mai nou și în 3D) și care, odată realizat pe teren, știi că va rămâne pentru zeci de ani, e mai importantă decât orice bonus de îndeplinire a obiectivelor la o bancă.

Rep. – Administrația locală este legată – cel puțin la nivel de vârf – de politică. Vă bate gândul ca la un moment dat să intrați în această zonă și să auzim, la alegeri de candidatul Bogdan Pușcașu?
B.P. – Am stat departe de politică până acum și intenționez să rămân și în continuare în zona profesională, de management sau de business.

A consemnat Daniel VINCA
Obiectiv – să nu mai fie câini fără stăpân pe străzi!

Rep. – A bubuit recent, la nivel național, problema câinilor maidanezi. La Piatra Neamț, din fericire, nu s-a ajuns la cazuri extreme, cu decesul victimei. Dar nici nu trebuie așteptat așa ceva. În lumina ultimelor întâmplări dar și a noii legi, care e strategia administrației din Piatra Neamț pentru ca acest pericol public să dispară de pe străzi?
B.P. – Problema câinilor fără stapân este una reală și la Piatra Neamț, chiar dacă la o scară mai redusă decât în orașele mari (se estimează că există în prezent cam 1.500 de câini fără stapân și sigur că numărul a crescut de la an la an, în condițiile în care obligația legală era de a-i elibera după sterilizare). Există și în orașul nostru câteva zone (la limita dintre zona locuită și pădure sau terenurile virane) unde câinii semi-sălbăticiț, adunați în haite, pot deveni un pericol pentru cei care le ”încalcă” teritoriul. Exact acești câini sunt și cel mai greu de prins. Prioritatea pentru SALUBRITAS (societatea care gestionează activitatea de ecarisaj), este aceeași ca și până acum : identificarea zonelor de risc și îndepărtarea câinilor agresivi (îmi asum riscul acestei formulari). Cum stabilim care sunt agresivi ? Pe baza sesizărilor făcute de cei care au de-a facecu aceşti câini, a relatărilor de la fața locului și a evaluării medicului veterinar. Trebuie să precizez că majoritatea câinilor adulți au trecut prin centrul specializat și au fost sterilizați, marcați și eliberaț), ceea ce permite, până la un punct identificarea și recunoașterea populației canine. Sigur că și un câine extrem de agresiv la un moment dat poate scăpa de eutanasiere, dacă este adoptat şi îngrijit, dar este obligatoriu să fie ținut legat sau în țarc de către proprietar. Pe de altă parte, nimeni nu spune nimic despre urmașii câinilor care au de bine de rău un stăpân ( cei de pe lângă șantiere, depozite, terenuri îngrădite, ori aflați în curțile locuite ) care îi abandonează pe stradă.
Mai pe româneste, unii nu acceptă ideea ca un câine agresiv să fie eutanasiat în loc să fie lăsat liber până atacă un copil, în timp ce alții lasă în fiecare an câțiva căței de câteva săptămâni (proveniti de la câinii din propria curte), să moaă de foame sau de frig.
Am detaliat acest subiect pentru că este unul profund emoțional, dar concluzia este că vom respecta legea în forma actuală, obiectivul final fiind, oricât am evita exprimarea, ca într-un interval de timp rezonabil sa nu mai existe câini fără stăpân pe teritoriul municipiului.