Documentația pentru solicitarea subvenției pe pășune se depune o dată cu completarea cererii unice de plată. Potrivit legii, asociațiile au dreptul să solicite subvenția pe pășune numai în anumite condiții. Dosarul cuprinde
tabelul centralizator cu acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație; datele și codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul Național al Exploatațiilor; numărul de animale și suprafața care revine pe fiecare membru al asociației proporțional cu numărul de animale deținute și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. Sunt date pe care APIA Neamț deja le-a trimis în teritoriu. Campania de primire a cererilor este în derulate, termul limită expiră în 10 iulie 2015.
Anul trecut, la APIA Neamț s-au depus cereri de subvenții pentru un efectiv de 34.000 bovine, 150.000 ovine și 30.000 caprine.
*Cositul, doar până la altitudinea de 1800 m
În cazul pajiștilor permanente, dreptul la plata pe suprafață au și cei care cosesc și vând fânul, nu doar crescătorii de animale sau asociațiile crescătorilor de animale care pot asigura încărcătura de animale pe pajiște. Până la altitudinea de 1800 metri ia subvenția pe pajști și vânzătorul de fân. Dar trebuie să vină cu factura prin care să facă dovada că au vândut fân.
Pe această temă au fost și încă mai sunt multe discuții în rândul crescătorilor de animale. Mai ales că această prevedere legală este nouă, impusă din această primăvară. Care în loc să lămurească lucrurile, se pare că mai mult le-a încurcat…
S-a introdus și o limită de altitudine, de 1.800 metri, peste care se consideră că nu mai este eligibil cositul. Până acum, se putea cosi și pe pajiștea alpină. În acest caz, fermierul face dovada utilizării pajiștilor doar cu încărcătura de animale pe suprafața respectivă.
Tina CONDREA