Subiecte pe alese la proba scrisă de Limba și literatura română

BAC (2)Examinările scrise din a doua sesiune au început luni, 22 august, cu proba la limba și literatura română.

Candidații de la filiera teoretică – profilul umanist și cei de la filiera vocațională – profilul pedagogic au avut, la primul subiect, de parcurs un fragment din opera „Bordeiul din rezervă“ – scrisă de Gib. I. Mihăescu, cu cerințe care reflectă modul de înțelegere a enunțului și realizarea unui scurt comentariu a unei secvențe din text cu referire la prima iubire, „când sufletul se îmbată prea ușor“. La subiectul al doilea candidații au avut de scris un text argumentative de 150-300 de cuvinte despre rolul emisiunilor cultural în societatea actuală, fără a fi obligatorii exemple din opera literare. Apoi, absolvenții au trebuit să redacteze un eseu de maximum 900 de cuvinte în care să prezinte tema și viziunea despre lume într-un text poetic aparținând lui Tudor Arghezi sau lui Ion Barbu.

Candidații de la filiera teoretică – profil real; filiera tehnologică și cea vocațională cu excepția profilului pedagogic au avut de analizat un fragment din „Noaptea de Sânziene“ – opera lui Mircea Eliade. Textul de tip argumentativ cerul la subiectul II trebuia să fie despre rolul comunicării în relațiile de prietenie. La subiectul III a trebuit redactat un eseu în care să fie prezentată tema și viziunea despre lume într-un text poetic aparținând lui Mihai Eminescu, lui Lucian Blaga sau lui Nichita Stănescu.

În perioada 17-18 august s-au derulat probele C și D ale examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2016, respectiv probele pentru evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională și evaluarea competențelor digitale. La proba C, din totalul celor 155 de candidați înscriși, 39 nu s-au prezentat. La proba D au lipsit 27 dintre cei 146 absolvenți înscriși. Doar 3 dintre candidați au dovedit un nivel experimentat în ceea ce privește cunoștințele de utilizare a tehnologiei digitale și 8 un nivel avansat. Nu mai puțin de 54 de absolvenți abia s-au descurcat la un nivel de începător, iar 53 – la nivel mediu!

Pe 24 august este programată proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului se va încheia vineri, 26 august, când absolvenții de liceu vor fi examinați la una din materiile la alegere ale profilului și specializării.

În sălile de examinare nu este permis accesul candidaților cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Aceștia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Luni, 29 august, până la ora 16, unitățile de învățământ vor afișa rezultatele obținute de candidații care au participat la sesiunea de toamnă a BAC-ului, iar cei nemulțumiți de note vor putea depune contestație până la ora 20.

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afișate joi, în prima zi din septembrie, iar cei care nu au obținut o medie mai mare de 6, vor fi declarați respinși.

Geanina NICORESCU