Subiecte de matematică de nivel mediu la simularea Evaluării Naţionale

Elevii claselor a VIII-a au susţinut, ieri, proba scrisă de Matematică din cadrul simulării Evaluării Naţionale, după ce luni au trecut prin febra examenului la Limba şi literatura română. În şcolile din judeţul Neamţ au fost prezenţi 5.072 de candidaţi şi au absentat 117. Inspectorul şcolar general Viorel Stan a precizat că pe parcursul desfăşurării probei nu s-au semnalat situaţii deosebite.

Regulile pe care le-au avut elevii de respectat la simulare au fost aceleaşi ca la examen: nu au avut voie să intre în clasă cu telefoane sau materiale ajutătoare, iar camerele video au fost funcţionale.

Elevii au primit subiectele după ce au intrat în sălile de curs și au avut la dispoziție două ore pentru a le rezolva.

Scopul simulărilor este să îi obişnuiasca pe elevi cu rigoarea unui examen şi să optimizeze rezultatele copiilor. Profesorii susţin că subiectele la matematică au fost de nivel mediu şi orice elev care stăpânea cunoştinţele de la clasă putea să obţină un punctaj peste 50. Spre exemplu, pentru 5 puncte elevii au avut de rezolvat următorul exerciţiu: „Preţul unui stilou este de 20 de lei. După o reducere cu 10%, preţul stiloului va fi de …. lei.” La testare au fost de rezolvat atât probleme de Algebră cât şi de Geometrie. Pentru a le putea rezolva, elevii au avut de învăţat din „capitolul Algebric”, rapoarte de numere reale reprezentate prin litere, simplificare, operaţii cu rapoarte (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere cu exponent număr întreg). De asemenea, pentru a face faţă problemelor de la Evaluarea Naţională, elevii trebuie să ştie „capitolul Funcţii”, iar din „capitolul Ecuaţii, inecuaţii şi sisteme de ecuaţii”- să cunoască rezolvarea în RxR a sistemelor de ecuaţii şi probleme cu caracter aplicativ, care se rezolvă cu ajutorul sistemelor de ecuaţii. Din „capitolul Punctul, dreapta, planul” trebuie reţinut calculul unor distanţe în interiorul corpurilor studiate. Nu în ultimul rând, elevii trebuie să ştie desfăşurări, aria laterală, aria totală şi volumul din „capitolul Corpuri Geometrice”.

Anul trecut, simularea la Matematică a fost considerată de mulţi dintre elevi mult mai complicată decât examenul în sine.

Pe 6 martie vom afla rezultatele acestor simulari. Important de precizat este faptul ca notele nu vor fi trecute in catalog, dar vor fi discutate cu fiecare elev in parte.

Şi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor participa la simulări, ale probelor scrise de Bacalaureat. Prima testare va avea loc în data de 2 martie, la Limba şi literatura română, pe 3 martie la Limba şi literatura maternă, proba obligatorie a profilului va fi pe 4 martie şi, doar pentru elevii claselor a XII-a, pe 6 martie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 12 martie.

Geanina NICORESCU