Subevaluată și vândută cu dedicație

piscicola

Deputatul Ursărescu redeschide cazul “megaeescrocheria privatizării Piscicola”
Privatizarea cu cântec a Piscicola SA Neamț – dosar peste care, încet dar sigur, s-a cam așternut praful – este readusă în atenția autorităților competente de deputatul liberal Dorinel Ursărescu. În interpelarea ”Un adevărat caz de corupţie, pe care DNA nu l-a văzut şi nu îl vede” citită ieri în plenul Parlamentului, Ursărescu a prezentat cazul “privatizării frauduloase a Piscicola SA” și a devoalat mecanismul prin care, acum, o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție este blocată de complicitățile unor funcționari ai statului.

Acuzator, deputatul liberal arată cu degetul spre angajații ADS (artizanii licitației cu cântec din 2003), procurorii DNA (care au plimbat dosarul de la Bacău la București ani de zile pentru ca apoi să dea NUP) și angajații Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (care nu au susținut în Justiție acțiunile introduse chiar de instituția lor).
Publicăm integral, mai jos, acest adevărat rechizitoriu făcut de Ursărescu. Intertitlurile aparțin redacției. (D. VINCA)

Cea mai mare escrocherie a deceniului

În România de azi, s-a instaurat un precedent periculos. Corupţia este asimilată doar politicului. Organismele europene ne aplaudă atunci când un parlamentar sau un ministru sunt trimişi în judecată şi ne dau notă de trecere doar atunci când un fost premier este trimis după gratii. De mica corupţie, cea de la „ghişeu”, căreia îi cad victime, direct, sute de mii de oameni (dacă nu mai mulţi) organismele europene nu sunt interesate. De corupţia medie – cea care de fapt aduce cele mai multe prejudicii atât statului, dar şi direct multor zeci de mii de cetăţeni – iarăşi oficialii europeni nu sunt interesaţi, chiar şi atunci când este implicată negativ şi justiţia, cea care a devenit super-protejata Bruxelles-ului şi a altor capitale europene.
Voi prezenta un caz de corupţie medie (cea care are în roluri negative funcţionari din eşalonul doi sau trei al administraţiei) care a fost considerat în urmă cu 10 ani, cea mai mare escrocherie a deceniului din judeţul Neamţ, un caz care este şi acum în actualitate prin nerezolvarea lui de către cei care trebuiau să-i pună capăt.

Bunuri de 9 miliarde vândute cu 1,6 miliarde

În toamna anului 2003, Piscicola SA Neamţ, care detinea 14 hectare de teren, 475 de hectare de luciu de apă, utilaje, bunuri evaluate la aproximativ 9 miliarde de lei, a fost vândută cu doar 1,6 miliarde de lei unei firme, Proora Impex SRL, din Drobeta Turnu Severin, o firmă care nu avea nimic în comun cu piscicultura. La licitaţia pentru vânzarea bunurilor mai sus anunţate au mai participat şi foştii salariaţi ai Piscicola SA Neamţ, constituiţi în Asociaţia Piscicolă PAS. Acestora li s-a respins inexplicabil, de către Administraţia Domeniilor Statului – organizatorul licitaţiei – dosarul, şi astfel firma Proora Impex SRL a reuşit să cumpere activele scoase la vânzare. Aici avem un prim exemplu de corupţie medie: o substanţială pagubă – de cca 7 miliarde lei – adusă statului prin vânzarea de către ADS la un preţ mult sub valoare a activelor, şi lezarea drepturilor unor cetăţeni – este vorba de cei constituiţi în Asociaţia Piscicolă PAS.

Ping-pong Bacău-București la DNA

Considerându-se nedreptăţită, dar şi considerând că privatizarea a fost frauduloasă, Asociaţia Piscicolă PAS reclamă la poliţie modul în care s-a realizat privatizarea, urmeză un ping pong cu dosarul în cauză între DNA Bucureşti şi DNA Bacău, pentru ca într-un final ancheta să fie finalizată cu NUP pentru întreaga conducere din 2003 a ADS de către Parchetul local. Suntem aici în faţa unui alt act de corupţie, autori fiind mult lăudaţii şi incoruptibilii procurori.
Reprezentanţii Asociaţiei Piscicola PAS nu renunţă la încercarea de a obţine dreptatea şi se adresează justiţiei. În cele din urmă, în 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Hotărârea 1.306 din 20 aprilie 2010 (hotărîre definitivă şi executorie) decide anularea privatizării din 2003 şi reprimirea Ascociaţiei Piscicola PAS la preselecţia pentru organizarea unei noi licitaţii. Cine crede că aici s-a terminat totul, se înşeală.

Executare blocată a unei hotărâri judecătorești

Punerea în executare a Hotărîrii ÎCCJ nu a fost posibilă, pentru că firma Proora Impex SRL a înstrăinat ilegal activele aflate în litigiu, atât în timpul procesului, cât şi ulterior, unor firme.
Punerea în executare a Hotărârii ÎCCJ urma să fie făcută de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), dar conducerea agenţiei nu s-a implicat, iar pasivitatea agenţiei a permis ca în 2011 şi alte active să fie înstrăinate ilegal de Proora Impex. Ulterior, în urma descoperirii unui şir de abuzuri, ANPA introduce două acţiuni în justiţie pentru anularea înstrăinării ilegale din 2011 şi a unui alt abuz, dar ambele acţiuni sunt suspendate de instanţe în 2013 din cauza nesusţinerii lor de către…ANPA.
Şi aici suntem în faţa unei acţiuni de presupusă corupţie medie, în cauză fiind funcţionari de la ANPA. Şi iată, avem un caz de corupţie început în 2003, şi care se derulează în formă continuă şi în 2013, statul a pierdut foarte mult în 2003, pierde şi în prezent pentru că unii dintre cei care au primit în concesiune active nu-şi plătesc obligaţiile, iar un grup de oameni nedreptăţiţi acum 10 ani, se află în aceeaşi situaţie ca şi atunci, deşi au o decizie favorabilă de la instanţa supremă din România.
Acesta este cu adevărat un act de corupţie, dar procurorii dnei Laura Codruţa Koveşi sunt ocupaţi cu altceva, printre altele cu încriminarea unor sms-uri prin care s-a mobilizat – legal – electoratul să vină la urne pe 29 iulie 2012. Câţi bani a pierdut în 10 ani şi câţi pierde în prezent statul Român în urma megaescrocheriei din Neamţ, cât au pierdut şi pierd şi acum nişte cetăţeni români plătitori de impozite este mai puţin important pentru subalternii dnei Koveşi.
Tot de la tribuna Parlamentului, fac un apel și actualului Președinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, domnului Președinte Cristinel George Gherghișan, care este în măsură să pună capăt acestei situații care nu face deloc cinste instituției pe care o conduce.

Deputat PNL Dorin Ursărescu