Manifestările dedicate Zilelor Colegiului Naţional de Informatică au debutat luni, 18 februarie, cu un moment festiv, în cadrul căruia, alături de foştii domni profesori care au realizat conexiunea cu noile generaţii, s-au aflat membrii echipelor din cadrul Proiectului Comenius multilateral „S.O.S Water”, veniţi din Germania, Bulgaria, Turcia, Grecia, dar şi invitaţi speciali din Rusia. Aceştia au dat o dimensiune europeană evenimentului, iar prezenţa lor a fost un real prilej de comunicare.
În calitate de director al CNI, doamna profesor doctor Daniela Neamţu a urat bun venit delegaţiilor străine şi a transmis un mesaj de încurajare tuturor participanţilor la concursurile organizate cu acest prilej. Din partea Primăriei municipiului Piatra-Neamţ, doamna viceprimar Monica Anton a apreciat efortul depus de profesorii şi elevii prestigioasei instituţii nemţene în vederea derulării acestui eveniment în condiţii optime.
*Ancoraţi în sensibilitate şi IT
Cu acest prilej, beneficiind de o ingenioasă prezentare din partea celor implicaţi în redactarea lor, au fost lansate revistele InfoPuls, Teme monetare, TNT şi Anuarul CNI.
Marţi, 19 februarie, s-a deschis concursul „Tinerii de azi, antreprenorii de mâine”, patronat de Camera de Comerţ şi Industrie din Neamţ şi de Junior Achievement, România. De la prezentarea unor trasee turistice, a unor deserturi create în casă, expunerea unor obiecte handmade şi până la crearea unui site de promovare turistică, tinerii viitori antreprenori şi-au dezvăluit imaginaţia şi pragmatismul. La competiţie au participat 14 echipe din judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău şi Suceava.
Printre invitaţii de marcă s-au numărat dl. Mihai Apopei, preşedintele CCI Neamţ, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, d-na Miron Elena, dl. Dorin Călin, Manager – Entrepreneurship & ITC, Junior Achievement Romania, dna. Ionela Benchici de la Centrul Teritorial de Calcul Electronic, dl. Creţu Constantin, Multiply, dl Dorin Căpitanu, Dolinex.
Elevii de la CNI nu au doar abilităţi practice, ci sunt ancoraţi şi într-o lume sensibilă, artistică, dovedind reale calităţi teatrale, participând la un scurt spectacol în limba franceză „On ne badine pas avec l’amour”, coordonat de doamna profesoară Graţia Preoteasa. Spiritul inovator al elevilor colegiului a fost materializat şi în cadrul concursului de proiecte în limba franceză „Cutia cu idei”, activitate coordonată de doamna profesoară Raluca Ene.
A treia zi a continuat cu întâlnirea dintre oamenii de afaceri şi tinerii antreprenori în cadrul concursului „Tinerii de azi, antreprenorii de mâine”, desfăşurat în sala Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ. Tinerii afacerişti şi-au prezentat proiectele în faţa juriului alcătuit din directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, d-na Miron Elena şi dl. Dorin Călin, manager – Entrepreneurship & ITC, Junior Achievement Romania. Dl. Apopei Mihai, preşedintele CCI Neamţ, a remarcat curajul tinerilor antreprenori de a construi un plan de afacere şi de a-l pune în aplicare. Totodată, dl. Dorin Călin, director Junior Achievement România, a felicitat participanţii pentru interesul de care au dat dovadă în vederea promovării unor planuri de afaceri în acord cu cerinţele unei pieţe a muncii în continuă transformare. La finalul ediţiei, locul I a fost câştigat de Vasiliu Tudor, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică, coordonat de dna. prof. dr. Daniela Neamţu.
* Fizica, noutatea Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică
Începând cu acest an, ca un element de noutate, concursul de fizică pe echipe din cadrul „Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică” a stârnit interesul elevilor, la concurs participând 11 echipaje din Iaşi, Galaţi, Suceava, Braşov, dar şi de la colegii de renume din judeţul Neamţ. Preşedintele juriului a fost domnul lector dr. Ioan Dumitru de la Universitatea „Al.I Cuza”, Facultatea de Fizică, care a conceput subiectul de la proba teoretică. Dumnealui a fost încântat de ideea propusă de profesorii de fizică de la CNI, apreciind pregătirea ştiinţifică a elevilor şi spiritul de lucru în echipă.
Şi elevii de gimnaziu ai CNI au avut o zi de sărbătoare datorită lansării volumului al V-lea al cărţii „Lumea prin ochii celor mici”. Micii scriitori şi-au împărtăşit ideile şi creaţiile, totul desfăşurându-se ca o masă rotundă.
Joi, 21 februarie, s-au desfăşurat primele probe ale celor două secţiuni din cadrul „Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică”: proba individuală la matematică şi concursul de soft educaţional şi de pagini web. Prima dintre probe s-a derulat sub atenta îndrumare a domnului conf. dr. Mihai Gontineac de la Facultatea de Matematică din Iaşi, în timp ce concursul de soft educaţional şi pagini web l-a avut ca preşedinte pe domnul prof. univ.dr. ing. Emil Creţu de la Facultatea de Informatică din Universitatea „Titu Maiorescu”, Bucureşti. De asemenea, din partea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, la acest eveniment a participat doamna cercetător doctor Carmen Gabriela Bostan.
Tot joi, elevii claselor a IX-a şi a X-a pasionaţi de chimie, fizică şi biologie, din Piatra-Neamţ, au participat la a V-a ediţie a Concursului de Ştiinţe „TNT”, coordonat de doamnele profesoare din Catedra de Ştiinţe. Fiecare elev a avut de susţinut atât o probă individuală, cât şi o probă în echipă. Proba individuală a constat în rezolvarea unui test grilă şi a unui wordsearch, iar în proba pe echipe elevii au avut de desenat o „Casă-Eco” în care să supravieţuiască în condiţii extreme: la poli, în deşert, în subteran, sub apă, în junglă şi pe „acoperişul lumii”.
Vineri, 22 februarie, s-au desfăşurat ultimele două probe din cadrul „Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică”, şi anume, proba pe echipe la matematică şi proba de programare.
În aceeaşi zi, de la ora 9.30, în incinta laboratorului multimedia, a avut loc sesiunea de comunicări metodico-ştiinţifice „Memorial Vasile Ţifui”, cu tema „Educaţie pentru excelenţă în mediul virtual de învăţare”, care urmăreşte transferul de inovaţie pe verticală, din medii non-formale în medii formale, utilizând tehnologiile IT. Printre participanţi s-au numărat elevi, dar mai ales profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar.
*Academie IT Microsoft
În calitate de Şcoală Mentor în programul mondial „Microsoft – Partners in Learning”, CNI a avut-o drept invitat pe doamna Sanda Foamete, reprezentantul pentru educaţie al Microsoft România, care a relevat importanţa tehnicilor moderne ca instrumente pentru actul instructiv-educativ. Programele ce se derulează în CNI din cadrul parteneriatului cu firma Microsoft au determinat configurarea mai multor departamente, de-a lungul timpului: Pathfinder School, coordonat de profesor Elena Genoveva Irimia; World School Tour, îndrumat de profesor Gabriela Blaga; Academia IT, coordonat de ing. de sistem Ovidiu Nechita; Centru autorizat de testare Microsoft Certipro, îndrumat de profesor Vasile Diaconu.
Toate concursurile şi-au stabilit câştigătorii care astăzi sunt premiaţi într-un context de sărbătoare în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ.
Ospitalitatea şi excelenţa au fost „cap de afiş” zilele acestea la Colegiul Naţional de Informatică, astfel încât toată lumea, elevi şi profesori, invitaţi, concurenţi şi organizatori, au trăit clipe de neuitat pentru progresul personal.