Sub asediul virușilor de sezon

*Cei mai afectați sunt copiii de 0-4 ani

 Sute de nemțeni au „petrecut“ sărbătorile la camerele de gardă ale spitalelor, iar medicii spun că se așteaptă la un nou val de infecții respiratorii în această săptămână. Peste 100 de copii au fost consultați zilnic, în ultima săptămână, la Pediatria Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, aproape toți cu infecții respiratorii, iar unii chiar au fost internați, grupa de vârstă cea mai afectată fiind 0-4 ani. Și adulții au luat cu asalt unitățile de primiri urgențe și secțiile de Contagioase, astfel încât între sărbători, până inclusiv în prima zi din acest an, s-au înregistrat la nivel de județ aproape 1.300 de cazuri de infecții respiratorii, un număr dublu față de cel raportat de medici cu o săptămână mai înainte.

„În săptămâna 27.12.2016 – 01.01.2017 de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1256 , cu un număr de 31 internări (față de cel înregistrat în săptămâna precedentă: 622 cazuri cu 22 bolnavi internați). Infecțiile respiratorii acute marchează o tendință de creștere în această perioadă a anului. S-a înregistrat o creștere a numărului de pneumonii, înregistrându-se 438 cazuri cu un număr de 156 internări (față de 375 cu 110 internări săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. A fost raportat un caz confirmat de gripă, prin izolare de virus gripal tip A subtip H3N2“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Pacienta cu gripă are 34 de ani și este din Roznov.

De la începutul sezonului și până în prezent au fost vaccinate antigripal 6.786 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Mai există în stoc 714 doze de vaccin antigripal la nivelul cabinetelor medicilor de familie, pentru persoanele care se înscriu în categoria de risc.

Dr. Mirela Grădinaru a subliniat că, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, trebuie respectate măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în evitarea aglomerațiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanței (cel puțin 1 metru) față de persoanele bolnave care tușesc sau strănută; folosirea șervețelelor în caz de tuse sau strănut și aruncarea acestora la coșul de gunoi după utilizare; spălarea frecventă, cu apă caldă și săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tușim, ne suflăm nasul și înainte de a mânca; creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare); îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; evitarea staționării în frig timp îndelungat.

Pentru persoanele care prezintă simptomatologie de gripă se recomandă prezentarea imediată la medic.

Geanina NICORESCU